Welke vaardigheden leer je door te bloggen?

Een vriendin van mij (die ook bedrijfscommunicatie studeert) vindt het absoluut niet nodig om een blog te beginnen. Het kost veel tijd en volgens haar wegen de voordelen niet op tegen al het werk. Het kost inderdaad tijd, maar ik denk dat zij (en veel anderen) de voordelen van een blog onderschatten. Niet alleen is het bloggen heel erg leuk, maar het staat ook goed op je CV. Eerder heb ik in een blogpost al 5 redenen genoemd om te bloggen, maar daarin heb ik het nog niet écht gehad over de blog vaardigheden. Bloggen is namelijk erg leerzaam!

Bloggen: geboren of aangeleerd?

Laatst las ik op Blogaholic een artikel over welke eigenschappen je als blogger moet bezitten. Eigenschappen die jij als beginnende blogger goed kan gebruik. Maakt jouw blog dan geen kans als jij deze eigenschappen niet bezit? Nee! Veel vaardigheden zijn natuurlijk ook aan te leren. Wanneer jij regelmatig aan jouw blog werkt, zal jij zien dat jouw schrijfvaardigheid, taalgevoel en WordPress kennis met sprongen vooruit gaat. Welke vaardigheden zou jij dan allemaal aan het bloggen kunnen koppelen?

Schrijfvaardigheid

De meest voor de hand liggende vaardigheid is de schrijfvaardigheid. Wanneer jij meer schrijft (maar ook meer leest), zal jij steeds beter worden. Natuurlijk ligt het wel een beetje aan jezelf, want wil jij eigenlijk wel beter worden? Probeer nieuwe dingen uit en vraag anderen om feedback. Laat een bekende jouw blogpost lezen, zodat jij echt een keer ontdekt hoe iemand over jouw schrijfstijl denkt. Bloglezers geven soms ook aan of ze jouw schrijfstijl fijn of juist niet fijn vinden.

Daarnaast leer jij ook hoe je voor een specifieke doelgroep moet schrijven. Een blog is een goede manier om dingen uit te proberen. Ben jij dus een tijdje bezig, dan zal jij merken hoe jij jouw lezers het beste kan bereiken.

WordPress kennis

Tegenwoordig gebeurt (bijna) alles online. Voor veel banen (zeker in de communicatie branche) is het handig om te weten hoe websites werken. Hoe optimaliseer je teksten voor zoekmachines, hoe bedenkt jij een goede call to action, welke plugins zijn handig om te gebruiken, hoe installeer jij een WordPress template en ga zo maar door. Al deze zaken leer jij als je een blog onderhoudt.

Doorzettingsvermogen

Iedereen die blogt weet dat het niet altijd makkelijk is. Zeker in het begin kan het lastig zijn, als niet veel mensen jouw blogposts lezen. Waar doe jij het dan eigenlijk voor, zul je misschien denken. Blog jij na 2 jaar nog steeds, dan kan jij dus aantonen dat jij over genoeg doorzettingsvermogen beschikt. Hoe langer je blogt, des te leuker het (soms) wordt.

De vaardigheid om te plannen

Studeer jij, werk jij, heb jij een sociaal leven en onderhoud jij daarnaast ook nog een blog? Dat is niet niks. Door al deze bezigheden is het belangrijk om goed te plannen. Wanneer ga jij blogposts schrijven en wanneer beantwoord jij e-mails? Alle “verplichtingen” moeten netjes op elkaar worden afgestemd. Soms zal dit niet altijd even goed gaan, maar daar leer jij ook van. Er is in ieder geval niemand meer die zegt dat jij niet kan plannen ;).

Zelfvertrouwen

Aan het begin is het misschien eng om iemand jouw blogposts te laten lezen. Zelfs als jij deze persoon niet kent, kan hij of zij toch nog kritiek hebben. Hoe meer blogposts jij schrijft, hoe beter het wordt en hoe makkelijker het is om blogposts te delen. Zelfvertrouwen is dan misschien geen vaardigheid, maar door te bloggen kan jij je zelfvertrouwen wel vergroten. Krijg jij meer volgers en meer bezoekers, dan betekent dit dat jij toch iets goed doet. Deze goedkeuring is niet alleen fijn, maar zorgt er ook voor dat jij nog even doorgaat.

Pitch skills

Een blogpost plaatsen kan dus misschien eng zijn, maar iets over jouw blog vertellen is ook niet altijd makkelijk. Sommige mensen zullen enthousiast reageren, maar er zijn ook mensen die een beetje sceptisch zullen zijn. Aan jou de taak om deze mensen te overtuigen van het bloggen zelf en jouw onderwerp. Hoe vaker jij over je blog praat, hoe beter je verhaal zal worden. Na een aantal weken, maanden (misschien zelfs jaren) kan jij makkelijk jouw blog promoten, zodat mensen vanzelf enthousiast worden.

Creativiteit

Waarom ik bloggen zo leuk vindt? Omdat je lekker creatief bezig kan zijn, zonder dat jij een schaar hoeft vast te houden. Bloggen is uitdagend en het vraagt veel van je creativiteit. Ben jij nog niet zo creatief? Ook dit kan veranderen. Doordat jij jouw blog super goed kent, is het mogelijk om steeds weer originele ideeën te bedenken. 100 blogs die hetzelfde zijn, zullen namelijk niet succesvol worden.

Welke vaardigheid heb jij door het bloggen verbeterd en kan jij misschien nog een vaardigheid aan deze lijst toevoegen?

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 13/08/2018