Blog beginnen met WordPress

En verdien een (passief) inkomen met je content

Wil je een blog beginnen? Zo een waarmee je:

 • affiliate inkomsten kan verdienen
 • online producten kan verkopen (vb. een online cursus)
 • Betaalde samenwerkingen binnenhaalt

Ik help je graag op weg!

Blog beginnen met WordPress

Waarom een blog met WordPress?

Als je een blog wil maken, zijn er verschillende platformen waar je uit kan kiezen.

Wanneer je jouw blog niet als een hobby, maar als een bedrijf ziet, is er maar een goede keuze: een self-hosted WordPress blog beginnen. WordPress is een Content Management Systeem waarmee je eenvoudig goede websites (dus ook blogs) kan bouwen.

Artboard
Meestgebruikte content management systeem

43.2% van alle websites maakt gebruik van WordPress. Dit betekent dat het systeem goed wordt doorontwikkeld en dat er veel informatie beschikbaar is. Welke vraag je ook hebt, er is zeker iemand die je kan helpen.

Artboard
WordPress geeft je alle mogelijkheden

Veel CMS systemen hebben maar een beperkt aantal mogelijkheden als het gaat om design en functionaliteit. Omdat je WordPress kan uitbreiden met (vaak gratis) plugins, is dit het ideale systeem voor elke soort website.

Artboard
Jij bent de eigenaar van jouw website en content

WordPress is open source. Het systeem zelf is gratis en wordt ontwikkeld door vrijwilligers. Veel andere systemen kan je alleen gebruiken zolang je betaalt. Wanneer de partij er bovendien mee ophoudt, ben jij je website kwijt

Wat heb je nodig als je een blog met WordPress wil beginnen?

Een domeinnaam, hosting, en een template. Dat heb je nodig als je een website met WordPress gaat maken. De kosten hiervoor zijn:

 • Domeinnaam: tussen de € 5,- en € 15,- per jaar
 • Hosting: ongeveer € 10,- per maand 
 • Template: eenmalig € 50,-
"WordPress zelf is gratis, maar om een blog te beginnen met WordPress heb je wel hosting, een domeinnaam en een template nodig."

Domeinnaam registreren

Om je blog te kunnen publiceren, heeft je blog een domeinnaam nodig. Een goede naam bedenken vinden mensen vaak lastig. Ook ik ben wel eens uren bezig geweest met het bedenken van een naam, zonder dat ik nog een woord voor de website heb geschreven.

Kenmerken van een goede domeinnaam

 • Je domeinnaam is niet te lang
  De domeinnaam envoudiglerentuinieren.nl typ je niet zo makkeljk even in​.
 • Er zijn geen andere websites met een soortgelijke naam​
  De domeinnaam ‘dogztoschool.nl’ is niet handig als er al een ‘dogstoschool.nl’ is. ​
 • De domeinnaam bevat geen andere merknamen
  De domeinnaam ‘adidas-schoenen.nl’ bevat een merknaam die beschermd is. ​

Waar kan ik een domeinnaam registreren?

Domeinnamen kosten rond de € 10,- per jaar. Dit zijn enkele plekken waar jij ze kan registreren:

3 tips voor het kiezen van een goede domeinnaam

 • Gebruik een tool voor het genereren van namen. Mijn favoriet is namelix.nl. Veel van de namen zijn al bezet, maar is het wel een goede bron van inspiratie.
 • Verwerk een van de belangrijkste zoekwoorden, waar je op wil worden gevonden, in je domeinnaam. Goed voor de vindbaarheid van je website en bezoekers krijgen meteen een goede indruk van de inhoud van je blog.
 • Kijk eens naar andere domeinnaam extensies. Naast de .nl domeinnaam extensie heb je nog veel meer extensies, zoals: .shop, .blog, .biz en .coach. Handig om te gebruiken als je een korte naam wil, maar het aantal mogelijkheden beperkt zijn. Inmiddels zijn mensen ook al meer gewend aan andere extenties.
"Een blog met een wat minder goede naam beginnen, is beter dan helemaal geen blog beginnen."
"Hosting heeft veel invloed op de snelheid van je website. Ga dus niet voor de goedkoopste optie, maar kies voor een betrouwbare partij."

WordPress hosting kiezen

Naast een domeinnaam heb je hosting nodig om je website in de lucht te krijgen. Het aantal aanbieders is ontzettend groot, dus welke neem je dan?

Online kan je hosting vinden voor € 2,50 per maand of zelfs € 50,- per maand. Van de goedkoopste wil je het liefste wegblijven. Je deelt dan namelijk 1 server met heel veel andere websites, wat (regelmatig) voor grote problemen kan zorgen. Maar als je net een blog begint, wil je natuurlijk ook niet de hoofdprijs betalen.

Voor het kiezen van een hosting provider voor je blog, wil je met de volgende dingen rekening houden: 

 • Kies voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanbieden van hosting voor WordPress websites.
  Hoe meer details over WordPress en hosting worden vermeld des te groter is de kans dat zij over voldoende WordPress kennis beschikken.
 • Ongelimiteerd hosting voor maar een paar euro’s aanbieden, is in principe niet mogelijk.
  Een aantal partijen kunnen goedkoop hosting aanbieden, omdat ze veel klanten hebben. Maar kan jij je voorstellen dat je hier als klant belangrijk bent
 • Neem voordat je een hosting account afneemt eerst contact op met het bedrijf.
  Stel een aantal vragen om te kijken hoe ze reageren. Is de reactie snel, persoonlijk en nemen ze de tijd om technische dingen goed uit te leggen?

2 opties voor WordPress hosting:

Siteground is een bekende aanbieder, gespecialiseerd in WordPress hosting. Ben je echter op zoek naar een compleet pakket en wil je jouw blog wel met een page builder bouwen (daarover later meer)? Dan zou ik voor Elementor kiezen. 

Een template voor je website

Het derde en laatste ding dat je nodig hebt om je website beginnen, is een WordPress template. Dit is het design van je blog.

Online vind je heel veel templates. Een aantal daarvan zijn gratis, maar de meeste kosten zo rond de € 50,- euro. Een template koop je bijvoorbeeld bij Themeforest of Creative Market. Het ene template is beter dan de andere, maar over het algemeen zijn templates beperkt in het aantal opties. Wil je iets anders en is het binnen je gekozen template niet mogelijk, dan zal je toch zelf de code moeten schrijven.

Er is echter ook nog een andere optie: je blog bouwen met een page builder. Je hebt dan nog steeds een template nodig, maar deze is vaak basic, waardoor je alle vrijheid hebt om je website te ontwerpen. Daarnaast biedt zo’n page builder nog een aantal leuke functies:

 • Pagina’s optimaliseren voor mobiel: elke pagina kan je zo aanpassen, dat deze ook optimaal wordt weergegeven op mobiel en tablet.
 • Veel page builders hebben een widget voor formulieren. Hier heb je dus geen extra plugin meer voor nodig.
 • Je kan templates maken voor allerlei soorten pagina, waaronder categoriepagina’s, blogposts, productpagina’s of zelfs je 404 pagina.
"Een page builder is een plugin voor WordPress waarmee je geavanceerde pagina's kan bouwen zonder een enkele regel code te schrijven. "

2 handige blogs over page builders voor WordPress

WordPress website met Elementor bouwen
Toolbox

Elementor voor WordPress: aanrader of niet?

WordPress blog templates
Toolbox

Een template voor je WordPress blog? Ga voor een page builder!

Wat zijn dan WordPress plugins?

Wil je extra functionaliteit toevoegen aan jouw WordPress website? Dan zal je dat met een plugin moeten doen. Zo zijn er plugins om je website beter te beveiligen, maar je kan ook heel eenvoudig met een plugin een shop of leeromgeving toevoegen aan je website.

De plugins heb je zeker nodig als je een blog begint:

 • SEO plugin om je website te optimaliseren voor zoekmachine. Bijvoorbeeld Yoast SEO of SEOPress.
 • Website cache plugin om je website sneller te maken. Bijvoorbeeld WP Super Cache.
 • Classic editor: als je jouw blogposts niet wil schrijven met de Block Editor van WordPress.

Je blog setup is klaar. What's next?

Je hebt je domeinnaam, je hosting en je website (incl. template) is geïnstalleerd. De volgende stap is om goede content te gaan maken voor je website. De 3 onderstaande blogs kan ik je aanraden om eerst te lezen.