Gratis blog maken: doen of beter van niet?

Heb jij op dit artikel geklikt, dan wil je waarschijnlijk voor niks een blog beginnen. Klinkt voordelig hé, een gratis blog maken. Maar is dat ook echt zo? Na het lezen van deze blog ben je in staat om de juiste keuze te maken. Voor jou én je nieuwe blog.

5 gratis blogplatformen

Via Google zijn er een hoop gratis blogplatformen te vinden. De een beter dan de ander. 5 goede opties voor een gratis blog zijn:

 • Blogger.com

  Blogger is een van de meest gebruikte gratis platformen door beautybloggers, mamabloggers, DIY-bloggers, etc. Een blog plaatsen werkt erg eenvoudig en ook kan je het design van je website wijzigen. Wel zijn het aantal opties beperkt. Eigen domeinnaam is mogelijk.

 • WordPress.com

  Dit is de gratis versie van WordPress die je zelf niet hoeft te hosten en daarom helemaal gratis is. WordPress.com werkt op bijna dezelfde manier als WordPress.org! Helaas zijn het aantal opties beperkt, omdat je WordPress.com niet met plugins kunt uitbreiden. Eigen domeinnaam is mogelijk

 • Medium

  Medium is een erg populair platform om lange en interessante artikelen te lezen en delen. In plaats van een eigen website heb je alleen een profielpagina, maar je kan je artikelen wél snel onder de aandacht brengen. Medium is erg geschikt voor mobiel!

 • Jimdo

  Jimdo is voor websites, portfolio’s én blogs. Je kan kiezen uit verschillende designs en binnen enkele minuten een gratis blog maken. Ook zijn er premium pakketten verkrijgbaar om je blog te kunnen uitbreiden met een eigen domeinnaam, webwinkel, e-mail, etc.

 • LinkedIn Pulse

  Al actief op LinkedIn? Dan is bloggen via LinkedIn een goede manier om je expert status te verhogen. De artikelen verschijnen automatisch in de tijdlijn van je connecties en kunnen zo eenvoudig voor interacties zorgen.

Wanneer wél een gratis blog maken?

Als nieuwe blogger kan je dus kiezen uit allerlei platformen. Misschien heb jij je keuze al gemaakt, maar misschien zit je ook nog aan een website met WordPress te denken.

In sommige situaties kan je prima een gratis blog maken. Bijvoorbeeld als:

 • je gewoon leuke stukjes wilt typen
 • flexibiliteit niet belangrijk is
 • je geen eigen website wilt bijhouden

Of je wel of niet een gratis blog begint, is met name afhankelijk van het doel dat je hebt.

Wil je bijvoorbeeld je blogposts alleen gebruiken voor personal branding? Dan zijn LinkedIn Pulse en Medium een aanrader, aangezien je geen eigen website hoeft te onderhouden. Geen kosten én weinig tijd aan je blog besteden, lijkt best prima toch?

Heb je (nog) geen doelen, maar vind je het vooral leuk om te schrijven? Begin dan met een van de gratis blogplatformen. Wil je wel tijd investeren in het ontwerpen van je blog? Blogger, WordPress.com of Jimdo zijn dan goede opties.

Ben jij bezig met het opzetten van een business idee in de vorm van een blog? Dan is er voor jou maar één oplossing: een self-hosted WordPress blog. Wanneer je blog je bedrijf moet worden, is het niet praktisch om met een gratis website te beginnen. Je wil dan juist snel kunnen groeien en dan is een gratis blog niet genoeg.

Ingrediënten van een goede blog/website

Als je blog je business wordt, dan is het nog belangrijker dat je over een goede blog beschikt. Bekijk eens de volgende kenmerken:

 • Geoptimaliseerd voor zoekmachines: Google moet de mogelijkheid hebben om je website op de juiste manier te indexeren.
 • Goed bereikbaar en stabiel: webpagina’s moeten snel worden geladen en beschikbaar zijn voor de bezoeker.
 • Regelmatig voorzien van nieuwe content: het CMS is flexibel, zodat nieuwe blogposts snel kunnen worden geplaatst.
 • Herkenbaar en straalt autoriteit uit: een goede blog heeft een eigen domeinnaam, branding en logo zodat bezoekers de blog direct herkennen.
 • Gebruiksvriendelijk: bezoekers moeten eenvoudig door de website kunnen navigeren en de juiste informatie snel kunnen raadplegen.

Zijn gratis blogs die niet over al deze kenmerken beschikken, dan meteen slecht? Niet per se. Het is echt afhankelijk van je doelen of je blog over deze “ingrediënten” moet beschikken. Heb jij (nu al) grote plannen voor de lange termijn? Ja, dan is een WordPress website de enige oplossing.

Waarom een blog met WordPress?

De meeste mensen kennen WordPress inmiddels wel. ~28% van alle websites zijn gebouwd met WordPress. Dit zijn niet alleen blogs, maar ook bedrijfswebsites en zelfs (grote) webshops.

Wil jij een blog die voldoet aan alle ingrediënten van een goede blog? Dan is WordPress de enige goede oplossing. WordPress biedt alle opties die je nodig hebt om je blog te laten groeien. Uiteraard moet je het nog wel steeds zelf doen.

Wat kost een website of blog met WordPress?

Goede ideeën uitwerken, kost geld. Dat is nou eenmaal zo. Natuurlijk heb je de mogelijkheid om bloggen zo duur te maken als je zelf wilt. 3 aankopen zijn in het begin noodzakelijk:

 • Domeinnaam: ~10 euro per jaar voor een .nl domeinnaam
 • Hosting: vanaf ~10 euro per maand (of minder bij grote hostingpartijen)
 • Template: ~40 euro, maar er zijn ook gratis templates beschikbaar

Het eerste jaar zou je dus zo’n €170,- euro kwijt zijn aan je blog. Valt mee als je de blog gebruikt om een dienst, product of event te promoten.

Wil je het hele pakket? Dan is de premium hosting deal van onze partner finalwebsites een aanrader! Naast goed WordPress hosting krijg je een template, domeinnaam én WordPress support!

Naast deze noodzakelijke kosten, kan het ook zijn dat je kosten maakt voor: een logo, maatwerk design, advertentiekosten, tools, betaalde plugins, etc. Deze kosten zijn afhankelijk van je wensen en eigen online skills.

Gratis blog maken of niet? Maak voor jou de beste keuze!

Natuurlijk zal je blog in het begin met name geld en vooral veel tijd kosten. Elk idee dat moet worden uitgewerkt, vereist immers een investering. Of je blog deze investering waard is, hangt af van jou! Kijk naar het doel van je blog en maak dan voor jou de beste keuze.

Welk (gratis) blog platform heb jij gekozen? Ben jij blij met de keuze die je hebt gemaakt? Waarom wel/niet?

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 20/02/2020