WordPress hosting en domeinnaam voor je blog kiezen

Deze blogpost is het tweede deel van de minicursus bloggen! Heb je het eerste deel over het beginnen van een niche blog gemist? Bekijk het artikel dan zo snel mogelijk!

WordPress.com, Blogger of toch maar een self-hosted blog?

Welke blog platform voor jou de beste is kan alleen jij bepalen. Wil je het bloggen eerst proberen of heb je geen ~20 euro over voor een eigen domeinnaam, dan is het beter om de gratis oplossingen van WordPress.com of Blogger te gebruiken. Wil je een stap verder, dan kan je alsnog met een van deze gratis blog platformen beginnen, maar is het belangrijk om een self-hosted platform in het achterhoofd te houden. Om later dan eenvoudig te kunnen veranderen is het belangrijk dat je wel een eigen domeinnaam gebruikt.

Hoezo een eigen domeinnaam en waar kan ik deze het beste kopen?

Wanneer je kiest voor de gratis versie van WordPress.com of Blogger, dan staat je blog op een sub-domeinaam zoals coolblog.blogspot.nl of mijnblog.wordpress.com. Beide domeinnamen zijn niet in je eigen beheer. Beslis je later om naar een ander blog platform te verhuizen, dan laat je dus ALLE webadressen achter. Stel je hebt een aantal populaire blog posts met een aantal inkomende links, dan zullen deze na de verhuizing niet meer werken. Bij een eigen domein kan je de oude webadressen wel meenemen of tenminste omleiden naar de nieuwe adressen.
Een domeinnaam is niet zo duur en bij een aantal domeinnaam providers voor minder dan 10 euro voor het eerste jaar verkrijgbaar. Let hierbij op dat er gratis een DNS zone wordt aangeboden. Bij sommige aanbieders moet je hiervoor betalen en dan wordt de scherpste aanbieding plotseling minder aantrekkelijk. Bij WordPress.com moet je voor het gebruik van een extern domeinnaam nog eens €11,- per jaar extra betalen, Blogger rekent hiervoor niets. Wanneer je later misschien wil overstappen naar een self-hosted WordPress website, dan kan je beter een Blog nemen bij WordPress.com. De latere verhuizing wordt hierdoor veel eenvoudiger.

Hosting voor een self-hosted WordPress blog kiezen

Je hebt genoeg van de beperkingen op je gratis blog platform en je wil eindelijk een professionele blog inclusief plugins en premium WordPress templates.
Op het moment dat je kiest voor een self-hosted WordPress blog is het belangrijk om een betrouwbare hosting partner te vinden en helaas is dit niet zo eenvoudig…

WordPress hosting vanaf €2,50 tot meer dan €50,- per maand!

Dat is nog eens prijsverschil of niet? Maar welke aanbieding is dé beste? Het goedkoopste aanbod is meestal niet de beste en het duurste hostingpakket wil je in het begin zeker ook niet. Helaas is deze keuze niet makkelijk en door de prijsverschillen wordt het alleen maar lastiger. Hieronder een aantal tips die helpen bij het kiezen:

  • Is de provider een WordPress specialist of is hun “WordPress Hosting” maar één van de producten die zij aanbieden? Hoe meer details over WordPress en hosting worden vermeld des te groter is de kans dat zij over voldoende WordPress kennis beschikken.

WordPress webhosting is voor een hostingbedrijf geen basis dienst. Zij moeten best wat doen om een groter aantal WordPress websites op één server te kunnen hosten. Tijdens de studie van hun website moet het voor je duidelijk worden dat zij een specialist zijn. Niet alleen van hun hosting maar ook van WordPress!

  • Ongelimiteerd hosting voor maar een paar euro’s is in principe niet mogelijk. Stel je voor een bedrijf moet hosting leveren, servers onderhouden, personeel betalen en je als klant te woord staan en dat voor een paar euro’s per maand. Een aantal bedrijven kunnen dat omdat zij enkele duizend klanten hebben, maar kan jij je voorstellen dat je hier als klant belangrijk bent?
  • Bij veel bedrijven zie je lange lijsten met hosting kenmerken waarvan je waarschijnlijk nog nooit eerder van hebt gehoord. Vraag jezelf af hoezo men dat doet en ga ervan uit dat 95% van de klanten ook niet weten wat het betekent. Wil men hier afleiden van het product of is het een manier om iets waardevoller te maken dan het is?
  • Neem voordat je een hosting account afneemt eerst contact op met het bedrijf. Stel een aantal (technische) vragen en wacht even af hoe snel je antwoord hebt. Is de reactie persoonlijk en neemt men zich de tijd om jou als leek de technische dingen uit te leggen?
  • Omdat de bedragen per maand best laag zijn (ook 10 euro is een klein bedrag voor de boekhouding), wordt er vaak een contract van een jaar afgesloten. Dit is prima wanneer jij (of een betrouwbare vriend) een hosting bedrijf goed kennen, maar als dat niet zo is kan een jaar bij een slechte hostingpartij lang duren. Ga op zoek naar een partij die je de mogelijkheid voor een kortere looptijd geeft of vraag naar een gratis testperiode.
  • Vraag het bedrijf of zij jou willen helpen bij het verhuizen van je gratis WordPress.com of Blogger website. Indien de voldoende kennis aanwezig is, zal men je zeker willen helpen (eventueel zelf gratis).

Om nog beter te kunnen kiezen kan je het beste ook andere bloggers vragen hoe zij hun hosting partner beoordelen. Let hierbij wel op, dat de websites van de desbetreffende bloggers snel genoeg zijn en deze goed functioneren. Via Google kan je ook de nodige WordPress hosting reviews vinden.

Beschik je al over een self-hosted WordPress blog of heb je er eentje in het verleden gehad? Deel hieronder je ervaringen met de hosting bedrijven, positief en negatief, maar hou het netjes 🙂

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Olaf. Laatst bijgewerkt op: 01/01/2022