Je blogposts zijn geoptimaliseerd voor Google, maar toch lukt het maar niet om bovenaan in Google te komen. Wat doe ik toch steeds verkeerd, denk je dan…
Waarschijnlijk niets. Maar er zijn meer factoren, dan het verwerken van een zoekwoord in je teksten, die bijdragen aan je ranking in de zoekmachine. In deze blogpost leggen wij uit wat je nog meer kan doen om wél bovenaan in Google te komen.
In deze blogpost gaan wij ervan uit dat je bovenaan in Google wilt komen met je blogposts. Google houdt namelijk van blogposts. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de zoekwoorden leren mediteren, festival organiseren en huis verkoopklaar maken. De 3 eerste zoekresultaten voor deze zoekwoord combinaties zijn blogposts. Wil je hoger in Google komen, dan bieden blogposts de meeste mogelijkheden.
Waarom SEO teksten schrijven alleen niet genoeg is
Content optimalisatie is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Door bepaalde zoekwoorden in je blogpost te verwerken, weet Google waar je blogpost over gaat én of je blogpost het waard is om bovenaan in Google te tonen.
Volg je de regels voor het schrijven van goede SEO teksten, dan verwacht je dat je blogpost tenminste op de eerste pagina in Google moet worden getoond, toch? Als je deze blogpost leest, zal je wel gemerkt hebben dat het niet zo eenvoudig is…
Elk onderdeel van je website moet goed zijn én niet alleen je teksten. Denk bijvoorbeeld aan de structuur van je website, de gebruikservaring en de snelheid van je website.
De kwaliteit van zowel die ene blogpost als de kwaliteit van je gehele website is bepalend voor je ranking in de zoekmachine.
Hoe kom ik bovenaan in Google?
Weet je al hoe je goede SEO teksten schrijft? Super! Dan kan je nu verder met de volgende stappen om je content bovenaan in Google te krijgen. In willekeurige volgorde bespreken wij de volgende tips die je kunnen helpen om beter te scoren in Google:
- Kies de juiste zoekwoorden
- Schrijf de BESTE blogpost die over het onderwerp te vinden is
- Schrijf meerdere blogposts over één onderwerp
- Vergeet niet tussen blogposts te linken
- Houd een grote schoonmaak en verwijder dead weight pages
Kies de juiste zoekwoorden
Je blogpost optimaliseren voor een zoekwoord is niet heel moeilijk. Zeker niet met wat oefening. Toch kan het zijn dat je blogpost niet hoog scoort in Google, omdat je niet het juiste zoekwoord hebt gekozen. Dit kan verschillende redenen hebben:
Je hebt gekozen voor een short tail zoekwoord met een hoge keyword difficulty
Dit betekent dat er veel op je zoekwoord wordt gezocht, maar ook dat de concurrentie hoog is. Met alleen een goede blogpost kom je er dan niet. De autoriteit van je website en het aantal links dat naar de post verwijst moet ook hoog zijn als je wil scoren op populaire zoekwoorden.
Verdeling short-tail en long-tail zoekwoorden
De inhoud van je blogpost is geen goede match met de zoekintentie van de bezoeker
Stel je hebt een artikel geschreven over de gezondheidsvoordelen met als zoekwoord gember thee kopen. In Google zie je dat Google vooral productpagina’s toont van bedrijven die het product willen verkopen. Het wordt dan extra lastig om voor dit zoekwoord bovenaan in Google te komen.
Je hebt dit zoekwoord al voor een andere blogpost gebruikt
Gebruik je een zoekwoord voor maar dan één pagina of blogpost, dan concurreer je eigenlijk met jezelf in Google. Beide pagina’s krijgen dan vaak een lagere ranking, omdat Google niet goed weet welke pagina dan belangrijker is. Dit heet keyword cannibalization.
Via de Google Search Console kan je heel makkelijk achterhalen of voor een zoekwoord meerdere pagina’s worden getoond. Ga naar prestaties. Klik op nieuw en vul bij zoekopdrachten je zoekwoord in. Bij pagina’s zie je dan welke pagina’s voor het zoekwoord worden getoond.
Hoe je in Google Search Console kan controleren of meerdere pagina’s voor één zoekwoord worden getoond.
Lukt het maar niet om te scoren met een artikel, dan is het belangrijk om eens kritisch naar je gekozen zoekwoord te kijken. Je wilt een zoekwoord kiezen dat niet te veel concurrentie heeft, waarvan de zoekintentie overeenkomt met de inhoud van je blogpost en dat je nog niet eerder hebt gebruikt.
Schrijf de BESTE blogpost die over het onderwerp te vinden is
Wil je met je blogpost bovenaan in Google komen? Creëer dan de beste blogpost die over het onderwerp te vinden is.
Je blogpost moet dus niet alleen van een uitstekende kwaliteit zijn, maar ook onderscheidend. Als je op een willekeurig zoekwoord zoekt, zal je zien dat de meeste blogposts dezelfde tips geven of een soortgelijk verhaal vertellen. Om bovenaan te komen moet je onderscheidend zijn.
Je moet dus een blogpost schrijven die 10x beter is dan de blogposts van je concurrenten. Je blogpost moet nuttiger, leerzamer, waardevoller, informatiever én leuker zijn dan de blogposts van je concurrenten.
En dit is hoe je dat doet:
Tips om de beste blogpost te schrijven
- Bekijk altijd eerst wat je concurrenten over het onderwerp schrijven. Om de beste te zijn, moet je natuurlijk wel weten wat de concurrentie doet. Google het zoekwoord waar je op gevonden wil worden en bekijk alle resultaten op de eerste pagina.
- Lees onze blogpost over een goede blog schrijven. Weet je niet hoe je moet beginnen? In deze blogpost helpen wij je stap voor stap met het opzetten van een goede structuur en het schrijven van een top blogpost. Ik gebruik dit schema voor (bijna) alle blogposts die ik schrijf en scoor daarmee regelmatig bovenaan in Google. Zo gebruikte ik het schema bijvoorbeeld voor deze blogpost over Unique Buying Reasons, die ik voor finalwebsites schreef.
- Zorg dat de inhoud van de blogpost super nuttig is voor de bezoeker. Een goede blogpost is leerzaam, informatief en/of vermakelijk. Dat betekent dat een blogpost niet alleen een doel voor jou moet hebben, maar ook voor de bezoeker. Om bovenaan in Google te komen moet je blogpost dus waardevol zijn voor de bezoeker. Geef tips, beantwoord veelgestelde vragen en/of biedt een oplossing voor het probleem van je bezoeker.
- Voeg originele elementen of informatie toe aan je blogpost. Met elke blogpost wil jij je onderscheiden van de concurrentie. Dit doe je bijvoorbeeld door uitgebreide voorbeelden te geven, jouw eigen expertise te delen of downloads aan te bieden die je speciaal voor de blogpost hebt gemaakt.
- Schrijf minstens 2000 woorden over het onderwerp. Wil je echt bovenaan in Google komen? Dan kom je meestal niet weg met 500-800 woorden. Een goed voorbeeld dat dit aantoont is de case study van Content Hacker. Deze recent opgerichte blog telt 11 blogposts van gemiddeld 4500 woorden en wordt nu al gevonden op 2500+ zoekwoorden. Met 11 blogposts van 600 woorden, zal je niet dezelfde resultaten bereiken!
Vergeet niet om tussen blogposts te linken
Externe links die verwijzen naar jouw website zijn voordelig voor de autoriteit van je website. Maar ook de voordelen van het plaatsen van interne links moet je niet onderschatten.
Ten eerste zijn links nuttig voor je bezoeker, omdat bezoekers zo makkelijker door de website kunnen navigeren. Daarnaast zijn links ook een handig hulpmiddel voor Google om je website te indexeren. Google volgt namelijk de links op je website om zo alle pagina’s te kunnen indexeren.
Daarnaast zijn het aantal links die naar een pagina verwijzen, ook een indicatie voor Google hoe belangrijk die pagina voor jouw website is. Je kan je voorstellen dat je vaker naar belangrijke pagina’s een link plaatst, dan naar minder belangrijke pagina’s.
Wanneer je een nieuwe blogpost plaatst, heeft deze nog geen links van andere pagina’s. Loop daarom altijd even door je website heen om te kijken waar je nog wat links naar je nieuwe blogpost kan plaatsen!
Schrijf meerdere blogposts over één onderwerp
Heb je een blogpost geschreven over een onderwerp waar je nog niet zo vaak over hebt geschreven? Dan zal deze blogpost niet snel hoger in Google komen te staan voor het zoekwoord.
Stel je hebt een website over personal branding en in je blogpost geef je tips voor het maken en/of kiezen van een goede LinkedIN profielfoto. Heb je nog niet eerder op je website geschreven over het maken van een LinkedIn profiel of profielfoto’s? Dan is de kans zeer klein dat je blogpost bovenaan in Google wordt getoond voor het zoekwoord linkedin profielfoto.
Om bovenaan in Google te komen met een blogpost moet Google je website als autoriteit zien voor het onderwerp van de blogpost. Hoe meer je over een onderwerp schrijft, des te groter de kans dat je beter gaat scoren in Google met zowel je nieuwe als je oude blogposts.
Om beter te scoren voor het zoekwoord linkedIn profielfoto kan je dus het beste ook blogposts voor de onderstaande zoekwoorden maken:
Houd een grote schoonmaak en verwijder deadweight pages
Uiteraard is de kwaliteit van je blogpost belangrijk voor je ranking in de zoekmachines. Maar zo ook de kwaliteit van je gehele website.
Heb je in het verleden heel veel blogpost geschreven waarvan de kwaliteit echt te kort schiet? Dan kunnen deze blogpost je 10 nieuwe blogpost, die wel van topkwaliteit zijn, in de weg zitten. Dit soort pagina’s, van een lage kwaliteit die niet of nauwelijks worden bekeken, noem je deadweight pages. Het kan dus gaan om oude blogposts en nieuwsartikelen, maar ook om bedankpagina’s en archiefpagina’s.
Wil je bovenaan in Google komen, dan is het dus belangrijk dat je deze deadweight pages gaat opschonen en wel op de volgende manier:
- Check altijd eerst of je oude blogpost kan samenvoegen, herschrijven en/of verbeteren.
- Heeft dit geen zin? Overweeg dan of je de blogpost kan verwijderen en naar een andere pagina kan redirecten.
- Heb je de pagina toch echt nodig? Kies er dan voor om deze pagina niet te indexeren.
Elke pagina op je website moet iets toevoegen voor de bezoeker. Soms wordt het dus gewoon tijd om afscheid te nemen van je oude creaties.
Ook belangrijk: wat je absoluut niet moet doen
Kleine trucjes die je moeten helpen om snel bovenaan in Google te komen, die werken niet. Integendeel zelfs! De meesten kunnen zelfs schadelijk zijn voor je ranking in de zoekmachine.
De 5 tips die ik in deze blogpost heb besproken, zullen je daarentegen wél helpen. Voordat je aan de slag gaat, wil ik je nog de volgende 3 tips meegeven. Dit zijn 3 dingen die je juist absoluut niet moet doen als je met je blogposts hoger in Google wil komen.
Bewust de zoekintentie van de bezoeker negeren
Als je een zoekwoorden onderzoek doet, weet je nooit 100% zeker of de inhoud van je blogpost volledig aansluit bij de verwachtingen van je bezoekers. Dat is niet erg, maar het heeft absoluut geen zin om Google voor de gek te houden.
Als je bezoeker een andere zoekintentie heeft dan waar jouw blogpost over moet gaan, dan is het beter om een ander zoekwoord te kiezen. Doe je dit niet, dan zal de bezoeker snel je website weer verlaten. En deze hoge bounce rate is weer nadelig voor je ranking in de zoekmachine.
Stoppen met content creatie
Hoe meer goede content je consistent blijft plaatsen, des te groter de kans dat je website bovenaan in Google komt. Zeker in het begin is het belangrijk om vol te houden. Stop je te snel, dan is het de moeite niet waard om te beginnen.
Ook is het dus belangrijk om niet alleen maar nieuwe content te maken. Je moet je oude content blijven verbeteren, zodat je website in zijn geheel steed beter wordt.
Het belang van een snelle website onderschatten
De autoriteit van je website wordt bepaald op basis van allerlei factoren, zo ook de techniek van je website. Voordat je begint (of verder gaat) met het creëren van goede content, check eerst of de laadtijd van je website wel goed is. Google heeft namelijk een voorkeur voor snelle websites.
Komt uit een speed test dat je website toch niet zo snel is? Dan kan sneller hosting misschien een oplossing zijn!
Nu nog met je blogposts bovenaan in Google
In deze blogpost heb ik 5 tips besproken die je kunnen helpen om met je blogpost bovenaan in Google te komen:
- Zorg ervoor dat je het juiste zoekwoord hebt gekozen.
- Schrijf de beste blogpost die er over het onderwerp te vinden is
- Schrijf meerdere blogposts over één onderwerp
- Vergeet niet tussen blogposts te linken.
- En verwijder dead weight pages.
Pas jij al deze tips al toe of ga je ze binnenkort gebruiken om nog betere content te maken? Laat het weten in de reacties!
Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 01/04/2023