Dé linkbuilding strategie voor bloggers!

Ben jij tevreden over je bezoekers of denk jij dat het beter kan? Het aantal bezoekers kan dan misschien naar wens zijn (of niet), maar krijg jij eigenlijk wel de juiste bezoekers? 30 bezoekers die 5 minuten blijven zijn namelijk beter dan 100 bezoekers die na een halve minuut jouw blog weer verlaten. Goede links kunnen ervoor zorgen dat de juiste mensen op jouw blog belanden, maar dit kan best lastig zijn. Eerder heb ik al 5 linkbuilding tips gegeven, zodat jij snel meer links naar jouw blog kon krijgen. Of dit de beste links zijn? Nee, eigenlijk niet. De beste links zijn de links die oprecht aan jou worden gegeven. Hoe je deze links krijgt? Met behulp van een linkbuilding strategie voor bloggers!

Hé, wie ben jij?

Als jij niets van je laat horen, dan zal ook niemand weten dat jouw blog bestaat. Je online aanwezigheid is dus net zo belangrijk als jouw blog zelf. Deel je blogposts met anderen, maar neem ook eens deel aan een discussie. Als jij alleen over jezelf praat, word jij al snel als een spammer gezien en dat wil jij natuurlijk voorkomen. Een spammer komt niet positief over en zal ook minder snel worden gedeeld. Zelfs als jij niet direct je blogpost deelt, kan iemand nog naar jou op zoek gaan op basis van je goede advies.

Let op! Om gevonden te worden is het belangrijk dat je een link (bijvoorbeeld op Facebook) naar je blog plaatst en ervoor zorgt dat deze voor iedereen zichtbaar is. Regelmatig probeer ik via Facebook iemands blog te vinden, maar helaas heeft deze persoon dan geen link op zijn of haar Facebook pagina en is de blog moeilijk te vinden in de zoekmachines.

Schrijf over populaire onderwerpen in je niche!

Je linkbuilding strategie kan nog zo goed zijn, maar een blogpost wordt pas gedeeld als deze interessant genoeg. Bekijk welke blogposts van andere bloggers worden gedeeld. Schrijf over soortgelijke onderwerpen, maar vergeet niet jouw persoonlijkheid aan deze blogpost toe te voegen. Jouw eigen ideeën, ervaringen of tips zullen er voor zorgen dat jouw blogpost sneller als uniek wordt beschouwd. Let op! Schrijf niet over alle onderwerpen waar andere bloggers over schrijven. Niet alles is succesvol, dus ga op zoek naar de onderwerpen die veel gedeeld worden én bij jouw blog passen.

Los een probleem op!

Artikelen die het erg goed doen, zijn of heel leuk geschreven of ze lossen een probleem op. Leuk schrijven moet je leren, maar naar probleemoplossingen kan je op zoek gaan. Regelmatig zie ik blogvragen verschijnen in de verschillende Facebook groepen. De problemen die ik regelmatig voorbij zie komen, behandel ik dan ook op mijn blog. Deze blogposts zijn niet alleen goed voor zoekmachines, maar worden ook veel sneller gedeeld. Worden de problemen van jouw doelgroep niet in een facebook groep besproken, bedenk dan zelf een aantal problemen waarmee jouw lezers te maken kunnen hebben. Bijvoorbeeld:

  • Weinig tijd, maar wel lekker willen koken
  • Weinig geld, maar wel op zoek naar nieuwe schoenen
  • Op zoek naar een nieuwe baan, maar geen idee waar hij/zij moet beginnen

Problemen zijn er om opgelost te worden, dus help jouw lezers!

Link naar andere blogs

Bij veel blogs is de “gunfactor” bepalend. Wil je dus gedeeld worden door grote blogs, dan is het belangrijk dat je authentiek overkomt. Schrijf eerlijk, aardig, maar laat ook zien dat je andere bloggers helpt. Dit kan jij doen door naar andere blogs te linken, maar deel ook blogposts van andere bloggers op social media. Wanneer jij een blogpost van iemand deelt, zal deze blogger eerder aan jou denken als er iets gedeeld moet worden. Daarnaast vinden bloggers het leuk als jij over hun blog hebt geschreven. Laat een blogger dus altijd weten dat jij hem of haar vermeld in een artikel.

Deel je artikel met een specifieke blogger

Er zijn veel blogs die één keer in de week of in de maand hun favoriete artikelen delen. Wil jij hier tussen staan, dan is er werk aan de winkel! Jij kan wachten tot deze bloggers jouw super goede artikelen hebben gevonden, maar jij kan deze bloggers ook een handje helpen:

  1. Reageer op de blogposts van deze bloggers. Laat af en toe een goede reactie achter om te laten zien dat jij bestaat.
  2. Houd in de gaten welke blogposts er gedeeld worden. Sluit dit aan bij jouw blog, dan maak jij misschien wel kans om op deze blog te verschijnen.
  3. Schrijf een killer blogpost die gedeeld zou kunnen worden en publiceer deze ongeveer een week voordat de bekende lijst met blogposts gedeeld gaat worden. Timing is dus essentieel!
  4. Stuur de blogger een berichtje. Heb jij al eerder met deze blogger gecommuniceerd, laat dan via een Tweet of e-mail weten dat jij een nieuwe blogpost hebt geschreven die hij of zij wel interessant zou kunnen vinden.

Heb geduld en gedraag jij je niet als een spammer! Dan zul je zien dat jouw blogpost de volgende keer door een van de bloggers uit je netwerk wordt gedeeld.

Geef iets weg

De laatste manier om een link te krijgen is door iets weg te geven. Heb jij een super toffe prijs voor jouw bloggers, dan moeten zij er natuurlijk wel iets voor doen. Willen je lezers meedoen aan de wedstrijd? Laat ze dan een blogpost (review) over jouw blog schrijven. Hierdoor krijg je meteen meer naamsbekendheid en één van je lezers krijg een leuke prijs.

Heb jij nog een super tip die bij deze linkbuilding strategie voor bloggers past? Help dan je medebloggers!

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 01/04/2023