Heb jij er genoeg van om alleen maar blogs te lezen? Begint het bij jou te kriebelen en wil jij graag een eigen blog beginnen? Wat een goed idee, maar wil jij de kans vergroten om van jouw blog een succes te maken? Dan is het belangrijk om iets beter over jouw doel en onderwerpen na te denken. Het zou natuurlijk zonde zijn als jij na een paar maanden alweer stopt. Helaas gebeurt dit toch nog bij een groot deel van de mensen die een blog beginnen! Stel jezelf dus de onderstaande 17 vragen, zodat jouw blog geen eendagsvlieg wordt!
1. Waarom wil ik een blog beginnen?
Er zijn verschillende redenen om een blog te beginnen. Wil jij jouw persoonlijke verhalen delen of wil jij met jouw blog ook anderen helpen? Vraag jezelf af waarom jij wilt bloggen en schrijft het doel voor jezelf op, zodat jij hier altijd op kan terugvallen.
2. Waar ga ik over bloggen?
Wil jij jouw persoonlijke verhalen delen, dan draait de blog waarschijnlijk om jou. Heb jij echter een passie, waar jij iets over wil vertellen? Misschien is dit wel een goed blog onderwerp. Wil jij over meerdere onderwerpen bloggen of wil jij een niche blog beginnen?
3. Is mijn onderwerp breed genoeg?
Heb jij een onderwerp gekozen en is het één onderwerp! Vraag jezelf dan af of jij er genoeg over kan vertellen. Maak een lijst met 20/30 blogtitels. Lukt dit? Dan is het onderwerp waarschijnlijk geschikt.
4. Op welke zoekwoorden wil ik gevonden worden en is dit mogelijk?
Vind jij het lastig om genoeg blogtitels te bedenken? Doe dan eens een zoekwoorden onderzoek! Welke zoekwoorden kan jij gebruiken voor jouw eerste artikelen, zodat jij meteen goed gevonden wordt? Op basis van de verschillende zoekwoorden, kom jij ook weer op ideeën voor nieuwe artikelen!
5. Wie zijn mijn lezers?
Hoe oud zijn jouw lezers, zijn het mannen of vrouwen, werken zij al, hebben zij zelf een blog, wat zijn hun hobby’s etc.? Als jij weet voor wie jij schrijft, is het makkelijker om jouw schrijfstijl aan te passen zodat jij de doelgroep beter bereikt. Zullen zij jouw blogposts wel interessant vinden?
6. Welke meerwaarde kan ik mijn lezers bieden?
Je hebt een onderwerp gekozen, maar past dit onderwerp ook echt bij jou? Beschik jij over de nodige kennis en kan jij jouw lezer helpen/entertainen?
7. Hoe kan ik mij onderscheiden?
Zijn er andere bloggers die over hetzelfde onderwerp schrijven? Zo ja, wat ga jij dan anders doen? Heb jij creatieve onderwerpen bedacht, benader jij een andere doelgroep of ga jij de thema’s vanuit een ander perspectief beschrijven? Bedenk hoe uniek jij kan zijn! Vind jij het lastig? Blijf toch zoeken naar jouw eigen stijl!
8. Welke naam kies ik voor mijn blog?
Punt 8 lijkt misschien makkelijk, maar laat je niet misleiden. Nadat jij eindelijk een naam hebt bedacht, moet ook de domeinnaam nog vrij zijn! Let op! Denk er niet te lang over na, want ooit moet er een blogpost worden geschreven :).
9. Welke blogplatform kies ik?
WordPress.org, WordPress.com, Blogger of Tumblr? Als beginnende blogger lijkt het makkelijker om met een gratis blog te beginnen, maar denk ook eens aan de voordelen van een eigen domein blog. Wil jij (nu) gratis bloggen, dan zou ik je aanraden om met WordPress.com te beginnen. De overstap naar een self-hosted WordPress blog is dan makkelijker gemaakt.
10. Hoe moet mijn blog eruit zien?
Er zijn veel verschillende templates, dus een keuze kan erg lastig zijn. Voordat jij naar templates gaat kijken, kan jij alvast over kleuren en de indeling nadenken. Wat vind jij mooi en wat moet er allemaal in jouw blog zitten?
11. Welk template is geschikt voor mijn blog?
Heb je een idee hoe jouw blog eruit moet zien, ga dan op zoek naar een geschikt template. Ben jij voor een self-hosted WordPress blog gegaan, dan zul jij merken dat de keuze erg groot is. Naast veel premium (betaalde) templates, zijn er bizar veel gratis templates.
12. In welke categorieën ga ik mijn blogposts indelen?
Je hebt één of meerdere onderwerpen bedacht, maar welke categorieën passen hierbij? Deel de 30 blogtitels, die je bij punt 3 bedacht hebt, in 3-5 categorieën in. Op basis van deze categorieën kan jij ook makkelijker nieuwe blogposts bedenken.
13. Welke pagina’s moet ik aanmaken?
Naast de over ons pagina en de contact pagina, zijn er misschien nog een aantal andere pagina’s die je moet aanmaken. Denk bijvoorbeeld aan een pagina die geschikt is voor nieuwe lezers (deze pagina gaat dus over jouw blog en niet over jou als persoon).
14. Hoeveel tijd heb ik om aan mijn blog te besteden?
Dit is een makkelijke vraag. Hoeveel tijd wil en kan jij iedere week vrijmaken voor jouw blog? Er moeten niet alleen artikelen worden geschreven, maar berichten moeten ook worden gepromoot en daarnaast is het belangrijk dat jij ook in contact komt met andere bloggers.
15. Hoeveel berichten ga ik plaatsen en wanneer?
Op basis van het aantal uren, kan jij inplannen hoeveel berichten jij iedere week gaat plaatsen. Weinig tijd? Zorg er dan in ieder geval voor dat je de berichten constant blijft plaatsen. Denk er ook over na op welke dag jij jouw blogposts wil plaatsen.
16. Waar ga ik mijn blogposts delen?
Natuurlijk ga jij de blogposts op jouw eigen Facebook pagina, Twitter, Pinterest of Instagram delen. Maar elders is erg afhankelijk van je doelgroep. Ga op zoek naar Facebook groepen en andere communities die relevant zijn voor je onderwerp. Promoot je blogpost alleen op plekken waar het is toegestaan!
17. Hoe krijg ik de eerste bezoekers naar mijn website?
Als jouw blog net online staat, heb jij nog niet veel bezoekers. Hoe ga jij deze dan naar jouw website krijgen. Door een serie aan te kondigen (zoals de minicursus bloggen) of ga jij eerst gastbloggen bij andere bloggers? Bedenk een leuke manier om jouw blog te lanceren!
Welke vraag ben ik vergeten en hoort absoluut in deze lijst thuis?
Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 01/11/2020
18. Kan ik schrijven?
Schrijven kan jij leren. Door veel te oefenen kan jij echt beter worden. Als jij interessante informatie levert, denk ik zelfs dat lezers een oogje dicht zullen knijpen.
Inderdaad schrijven kan je leren of gewoon zoals ik schrijven zoals je praat. Ik denk dat het belangrijkste er niet bij staat, passie. Doe het bloggen van uit een passie dan komt de rest vanzelf. We willen te snel resultaat zien maar helaas dat duurt even. Bloggen is hetzelfde als het opzetten van een eigen bedrijf. Je moet eerst dienen en dan pas verdienen oftewel eerst zaaien dan oogsten.
Ik heb mijn passie en niche gevonden, http://www.vanfransebodem.nl
Bedankt voor je reactie!
Ik ben het helemaal met je eens. Veel bloggers willen veels te snel en denken vooral aan hun eigen blog en niet aan de lezers. Ik heb je blog bekeken en ik vind je niche echt super! Erg origineel en ik zie dat je veel te vertellen hebt!