Bekijk eens een categoriepagina van jouw WordPress blog! Ziet deze pagina eruit als jouw homepage en is het eigenlijk niet duidelijk dat dit een categoriepagina is (dit houdt in dat boven de blogposts alleen de categorienaam staat), dan wordt het tijd om deze categoriepagina’s te optimaliseren. Goede en aantrekkelijke categoriepagina’s zorgen er namelijk niet alleen voor dat bezoekers langer op jouw blog blijven, maar het draagt ook bij aan je vindbaarheid in Google. 2 dingen waar bloggers helemaal geen probleem mee hebben, toch? Besteed dus genoeg tijd aan het optimaliseren van jouw categoriepagina’s met behulp van deze tips!
Duplicate content & artikelen indexeren
Heb jij het artikel over duplicate content gelezen, dan weet jij dat het voor zoekmachines niet goed is, als jouw artikelen op verschillende pagina’s verschijnen. Dit is dan ook één reden om jouw categoriepagina’s niet te laten indexeren. De 2e reden is dat, “lege” categoriepagina’s niet interessant genoeg zijn voor bezoekers. Gelukkig kunnen deze 2 problemen makkelijk worden opgelost, zodat jij de categoriepagina’s wel kan laten indexeren en dus beter gevonden kan worden.
Plugins om jouw categoriepagina’s te optimaliseren!
Afgelopen week heb ik zelf mijn categoriepagina’s geoptimaliseerd. Hiervoor heb ik de volgende plugins gebruikt. Let op! Zonder de WordPress SEO plugin zal jij niet ver komen!
- WordPress SEO by Yoast: een handig hulpmiddel om onder andere jouw teksten te optimaliseren voor zoekmachines.
- Rich Text Tags: met deze plugin kan jij eenvoudig jouw categoriebeschrijvingen en tags bewerken
De tips om jouw WordPress categoriepagina’s te optimaliseren
1. Een unieke categorie tekst schrijven
Wanneer jij de categorieën optimaliseert voor zoekmachines (en bezoekers), is het aan te raden om voor elke categorie een unieke tekst te schrijven (anders heeft het natuurlijk geen zin). Dit kan lastig zijn wanneer jij nog niet veel blogposts of juist veel blogposts geschreven hebt die in een bepaalde categorie passen. Voor de lezer moet het duidelijk zijn wat voor blogposts ze op jouw blog tegen kunnen komen. Dit doe jij door een opsomming te geven van een aantal artikelen, maar jij kan ook een stapje verder gaan. Geef bijvoorbeeld meer informatie over het onderwerp of vertel waarom jij dit onderwerp zo interessant vindt. Deel ook jouw eigen ervaringen en laat bezoekers weten waarom jij juist degene bent die over dit onderwerp moet schrijven. Houd in gedachten dat jij voor een lezer schrijft, die jij moet overtuigen om verder te klikken!
2. Categorie teksten optimaliseren voor zoekmachines
Nadat jij de tekst geschreven hebt, is het belangrijk om een aantal handige SEO technieken toe te passen, zodat de categoriepagina hoger in de zoekmachines kan verschijnen!
- Het is belangrijk dat jij een zoekwoord gebruikt, dat jij nog niet eerder voor een blogartikel hebt gebruikt. Doe dus eerst een zoekwoordenonderzoek en bekijk daarna de zoekwoorden die jij dus eerder voor artikelen hebt gekozen.
- Gebruik het zoekwoord in de titel en de URL (slug) van de pagina
- Link tussen de verschillende categorieën. Pas jij wat blogposts aan? Link dan ook eens naar een categorie in plaats van naar een blogpost!
- Schrijf een unieke meta description en een aparte (SEO) titel, zodat bezoekers sneller op jouw pagina klikken in Google. Hier gebruik jij ook het zoekwoord.
Let op! De opmaak van de titels is ook belangrijk. De categorietitel hoort een heading 1 te krijgen en de verschillende blogtitels heading 2. Controleer dit en pas het aan, als dit nodig is.
3. De categorietekst plaatsen
Om de teksten te plaatsen ga jij naar berichten > categorieën. Als jij de Rich Text Tags plugin gebruikt, zal jij zien dat de tekst op de standaard WordPress manier kan worden ingevoerd. Hierdoor heb jij dus de mogelijkheid om de tekst te wijzigingen en makkelijk afbeeldingen toe te voegen. Vul hier ook de SEO Titel (titel die wordt weergegeven in de zoekmachines) en de SEO-beschrijving (meta-description) in. Heb jij de SEO plugin nog niet gedownload, dan zullen deze velden niet worden weergegeven. Gebruik jij een langere titel, pas dan ook het menu en de kruimelpadtitel aan. Is de tekst geplaatst, dan zou je met behulp van CCS nog de opmaak kunnen wijzigen. Zelf heb ik de titel een andere kleur gegeven en ervoor gezorgd dat er nu een streep onder de tekst staat. Ook de thumbnails zou jij kunnen verkleinen, zodat het overzicht duidelijker wordt.
4. Blogposts aanpassen
Een groot deel van de categoriepagina bestaat niet uit de unieke categorietekst, maar uit de blogposts zelf. Om duplicate content te voorkomen, is het aan te raden om een samenvatting/exerpt voor elke blogposts te schrijven (als jij dit nog niet eerder hebt gedaan). Vermeld in deze korte expert teksten soms ook het zoekwoord! Deze “excerpt” tekst wordt namelijk ook geïndexeerd en telt mee bij de ranking van de pagina. Dit hoef jij alleen te doen voor de blogposts die op de eerste pagina staan. Bij oudere artikelen hoef jij dit dus niet te doen, omdat de 2e en de 3e pagina niet worden geïndexeerd.
5. Categoriepagina’s indexeren
Ben jij tevreden met jouw categoriepagina’s? Laat ze dan indexeren. Ook hiervoor heb jij de WordPress SEO plugin nodig. Ga na SEO > XML Sitemaps en haal het vinkje bij “categorieën” weg. Ga daarna naar Titels en meta’s > Taxonomieën. Vink hier het vakje noindex, follow uit bij categorieën. Hierna kan jij opnieuw jouw sitemap met behulp van de Google Webmaster Tools aanmelden, zodat Google weet dat hij voortaan jouw categoriepagina’s mag/moet indexeren.
Heb jij unieke teksten geschreven voor de verschillende categoriepagina’s of ga jij dit nog doen? Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw eigen categoriepagina’s? Bekijk dan ook eens de categoriepagina’s van SuperBlogger.
Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 01/04/2023
Weer een toppost. Hoop er dit weekend even voor te kunnen gaan zitten! Dankjewel!
Bedankt Janneke! Succes, en als je nog vragen hebt, dan hoor ik het wel 🙂