Duplicate content, wat is het en waarom moet je het vermijden?

Waarschijnlijk besteed je veel tijd aan het schrijven van je artikelen. Je creëert waardevolle content en ook optimaliseer je deze voor zoekmachines, zodat je beter gevonden wordt. Op zich ben je goed bezig, maar heb je wel eens stil gestaan bij duplicate content? Dit kan namelijk een van de oorzaken zijn dat je blogpost slecht gevonden wordt in Google. Lezers komen minder snel op je blog en lezen dus niet je geweldige artikelen. Laten we dat snel voorkomen!

Wat is duplicate content?

Eigenlijk kan je wel makkelijk bedenken wat duplicate content is. Dupliceren is het maken van een tweede exemplaar wat identiek is aan het eerste exemplaar. Verschijnt je blogpost dus niet één, maar meerdere keren op het internet, dan is er dus sprake van content duplicatie. Misschien wist je het nog niet, maar dit is erg slecht voor je blog of website. Zoekmachines kunnen dan slecht bepalen welk stuk tekst het origineel is. De kans is dan groot dat je blogpost slechter wordt gevonden en hierdoor krijg je minder bezoekers via Google. Dit wil je natuurlijk het liefste voorkomen, maar hoe dan?

Voorkom deze 3 vormen van duplicate content!

Duplicate content kan op verschillende manieren voorkomen. In dit artikel beschrijf ik de 3 vormen die ik vaak heb gezien bij bloggers.

1. Het hele artikel staat ook op de homepage (+archieven)

3 vormen van duplicate content

Kijk je op de homepage van Superblogger of veel andere blogs, dan zie je een uitgelichte foto en een kleine samenvatting/inleiding daaronder. Toch zijn er nog veel bloggers die ervoor kiezen om de meest recente artikelen compleet op de homepage te plaatsen. Wanneer je dan door klikt, krijg je nog een keer het hele artikel te zien met daaronder de reacties.

Dit heeft 3 nadelen:

  • Lezers hoeven niet op het artikel te klikken. Hierdoor weet je niet welke blogposts worden bekeken
  • De homepage wordt veel te lang, waardoor bezoekers lang moeten scrollen en de pagina veel tijd nodig heeft om te laden
  • Het is slecht voor je ranking in de zoekmachines, doordat er sprake is van duplicate content.

Duplicate content? Ja! Je blogpost staat nu meerdere keren volledig op je blog. Één keer op de homepage, één keer op de pagina zelf en enkele keren op bijvoorbeeld categoriepagina’s. Gebruik dus altijd de meer lezen tag of de excerpt/samenvatting optie. Let op! Waarschijnlijk gebruik je voor de homepage, de inleiding die je ook aan het begin van je blogpost plaatst, maar het is natuurlijk altijd beter om speciaal voor de homepage een korte samenvatting te schrijven!

2. Het hele artikel wordt door jou op een tweede blog geplaatst

Vermijd duplicate contentDit zie ik de laatste tijd erg vaak. Bloggers die een gastblog schrijven voor een andere blog en het daarnaast ook nog eens op hun eigen blog plaatsen. Doe dit absoluut niet!!! Het is niet alleen nadelig, maar het komt ook erg slordig over. Een beginnende blogger vindt het waarschijnlijk niet zo erg dat je de blogpost ook op je eigen blog plaatst. Wanner je gaat schrijven voor een grotere site met meer autoriteit, dan zal je het artikel niet op je eigen website mogen plaatsen. Jij hebt dan wel de content geschreven, maar jij bent niet langer de eigenaar.

Je eigen gastblog op je eigen website plaatsen = content stelen!

Wat kan je dan wel doen? Plaats een leuke banner in de zijbalk met een link naar jouw profiel van de website waar je gastblogger bent. Zo kunnen mensen gelijk zien wat je allemaal al gedaan hebt voor die website.

3. Het artikel wordt door een ander gekopieerd

Natuurlijk hoeft duplicate content niet per se jouw schuld te zijn! Iemand anders kan ook je hele artikel of website kopiëren en doen alsof hij het zelf geschreven/gemaakt heeft. In Nederland gebeurt dit minder vaak, maar blog je in het Engels, dan is de kans al groter. Helaas kan je niet voorkomen dat iemand het artikel van jouw blog kopieert, maar je kan het wel minder eenvoudig maken. Sommige bloggers heb de RSS Feed ingeschakeld op “volledige tekst” (instellingen > lezen). Heb je het dus niet staan op samenvatting dan kan iemand elke keer je nieuwe artikelen op zijn blog zetten, zonder hiervoor iets te hoeven doen! Mensen zullen minder snel je artikelen één voor één kopiëren. Wil je weten of je artikelen elders bestaan? Kopieer een hele zin uit je blogpost en plak die (met dubbele quotes: “zin”) in de zoekmachine.

Zorg dus altijd voor originele en unieke content en verlies niet je plek in de zoekmachine!

Maak jij één van deze fouten en heb je het aangepast?

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 08/10/2017