Er zijn verschillende manieren om meer bezoekers te krijgen, maar dit betekent niet per se dat jij door meer bezoekers, ook meer reacties krijgt. Om meer reacties te krijgen, kan jij je lezers wel een handje helpen, zodat er onder jouw blogpost een discussie ontstaat. Dat is namelijk het leukste aan bloggen: de vragen, het contact met je lezers en de discussies die er soms ontstaan. Helaas gebeurt dit niet altijd en dat vind ik jammer. Veel bloggers krijgen namelijk geen reacties of worden alleen bedankt voor het artikel. Een conversatie is er niet. Hoe zorg je er dan voor dat deze conversatie wel ontstaat en hoe kan jij zelf reageren op blogposts?
Welke reacties laat jij toe?
Of jij nu veel of weinig reacties krijgt. Je zult toch moeten beslissen of je alle reacties meteen toelaat (dit is niet aan te raden) of ze toch eerst wil bekijken. Krijg jij veel reacties, dan kan de 2e optie veel werk zijn, maar alleen aan het begin. Je kan er namelijk voor kiezen om iemand die voor de 2e keer een reactie plaatst, automatisch toe te laten. Je weet van deze persoon namelijk, dat hij of zij een goede reactie zal plaatsen. Let op! Natuurlijk kan de bezoeker één goede reactie plaatsen en vervolgens doorgaan met ongewenste reacties (spam). Het is dus nog steeds belangrijk om de reacties goed in de gaten te houden.
De do’s and don’ts
Als blogger wil jij graag dat jouw bezoekers een reactie achterlaten, maar tegelijkertijd reageer jij misschien zelf ook op blogposts van andere bloggers. Voor de blogger heb ik dus een aantal do’s die jouw lezers zullen helpen om een reactie te plaatsen. Daarnaast heb ik voor de bezoeker een aantal don’ts, waardoor het reageren leuk zal blijven.
De do’s voor de blogger
- Start een conversatie. Houd jouw doelgroep in gedachte en voer als het ware een gesprek met deze persoon. Praat tegen jouw bezoekers, zodat hij/zij zich betrokken voelt bij jouw blogpost.
- Sluit af met een vraag. Wil jij dat lezers reageren? Help ze een handje en stel een vraag aan het einde van jouw blogpost.
- Reageer op de reacties. Heeft een bezoeker een reactie geplaatst, reageer hier dan op. Beantwoord vragen en discussieer met jouw lezer als hij het er niet mee eens is.
De don’ts voor de bezoeker
- Het artikel niet lezen, maar toch een reactie plaatsen. Dit spreekt voor zich toch?
- Niets aan het verhaal toevoegen. “Bedankt voor tip”, is eigenlijk niet echt een reactie.
- Reageren om zo een link te plaatsen naar jouw eigen blog. Je reageert misschien om zo in contact te komen met andere bloggers, maar start dan ook een conversatie en reageer niet alleen om te reageren.
Reageren op negatieve reacties
Soms kan jij ook negatieve reacties krijgen. Het is dan vooral handig als jij zelf elke reactie moet toelaten. Is de reactie heel erg vervelend en gaat het vooral over jou als persoon en niet over jouw blogpost? Verwijder de reactie dan. Gaat het wel over jouw blogpost, reageer dan beleefd en verkondig jouw eigen standpunt. Neem het niet persoonlijk en besteed er verder niet te veel tijd aan. Niet iedereen kan jouw blogpost leuk vinden.
Deel de artikelen die jij leuk vindt!
Als blogger is het fijn om te weten, dat bezoekers jouw blogposts waarderen. Lezers laten dat vaak weten door een like op facebook, je te volgen via Bloglovin of door de volgende reactie: “bedankt voor de tip” of “wat een handig artikel”. Hierdoor krijg je als blogger vaak een lange lijst met reacties, zonder dat er iets gebeurt. Je kan de lezer dan bedanken dat hij/zij het waardeert, maar daar blijft het dan ook bij. Wat kan jij dan als lezer wel doen, om te laten weten dat jij het een goed artikel vond, zonder een reactie te plaatsen. Ik stel voor dat jij het artikel dan deelt!
Weet jij niet hoe jij moet reageren, maar wil jij wel aan de blogger laten weten dat het een goed artikel was? Deel de blogpost dan op een van jouw social media kanalen!
Vond jij dit dus een handig artikel, maar heb je er niets aan toe te voegen en heb jij ook geen vragen? Deel dan dit artikel met jouw volgers op social media!
Wat vind jij van de “bedankt voor de tip” reacties? Plaats jij wel eens een reactie zonder het artikel te lezen? Deel jouw ervaringen!
Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 30/09/2017
Hi Sharon,
leuk artikel! De don’ts voor de bezoeker mogen wel boven elk reactieformulier geplaatst worden 🙂
Ik vind het erg irritant wanneer een op zich goede reactie wordt geplaatst en deze volstaat met spelfouten. Ga je dit soort reacties dan niet toelaten of eerst corrigeren? Het blijft lastig…
Soms weet je niet goed wat reageren op posten zoals reviews. Dan durf ik al eens zeggen “Bedankt voor de tips.” Want ik kan daar echt niet meer op zeggen als ik het product niet ken. 🙂
Klopt! Zeker wanneer jij geen vragen hebt, wordt het lastig bij een review. Misschien zou jij de blogpost dan kunnen delen op social media? Zo laat jij zien dat jij het artikel waardevol vond en de blogger kan dan (misschien) profiteren van extra lezers!