Deze blogpost is het eerste onderdeel van de minicursus bloggen!
Het begin is meestal het lastigste. Elke blogger heeft het meegemaakt. Hoe gaat je blog heten, welk template ga je gebruiken en het aller belangrijkste: waar ga je over schrijven? Het aantal blogs is enorm, de concurrentie is verbazingwekkend, dus hoe ga jij je onderscheiden? Een goede tip die ik je kan geven is: begin een niche blog! Hiermee val je zeker op tussen het grote aanbod aan lifestyle blogs!
2 soorten blogs die allebei heel verschillend zijn
Lifestyle blogs of tegenwoordig ook wel life blogs genoemd, schieten razend snel uit de grond. Begin je een lifestyle blog, dan kan je over alles schrijven. Dit klinkt heel makkelijk, maar eigenlijk maakt de blogger het zich best moeilijk. Een lifestyle blog heeft namelijk een grote, maar onduidelijke doelgroep. De lifestyle blogger moet dan vooral heel erg leuk zijn of een interessant leven hebben. Een niche blog beginnen is eigenlijk veel makkelijker. Je schrijft over één (breed) onderwerp, dus je weet snel genoeg of bepaalde onderwerpen wel of niet op je blog passen.
De voordelen van een niche blog
Lifestyle blogs zijn vaak leuk om te lezen. Ze zijn een beetje hetzelfde als een tijdschrift. Wanneer je genoeg tijd hebt, kan je ze uren doorbladeren. Wil je echter meer weten over een bepaald onderwerp, dan kan je beter voor een niche blog kiezen. Hier vind je namelijk altijd wat je zoekt, zonder dat het te veel tijd kost.
De voordelen:
- De kans om een expert te worden: schrijf je een lange tijd over een onderwerp, dan zul je hier veel meer over te weten komen. Naar wie ga jij voor een lekker recept? De foodblogger of de lifestyle blogger die soms een recept plaatst?
- Genoeg ideeën, omdat je makkelijker kan brainstormen: Ten eerste ben je veel meer gefocust op je niche blog. Onderwerpen zullen dus blijven binnenstromen. Weet je even niet meer waar je over moet schrijven. Dan houd je gewoon een snelle brainstormsessie.
- De mogelijkheid om origineel te zijn: veel life blogs gaan over dezelfde onderwerpen. De boeken van John Green, de nieuwe kleren van de Primark of het event waar veel bloggers aanwezig zijn. Door te bloggen over één onderwerp, ben je steeds bezig om zo creatief en origineel mogelijk te zijn.
- Je schrijft specifiek voor een doelgroep: naast een onderwerp, kies je ook een doelgroep. Voor wie schrijf jij je artikelen? De doelgroep van Superblogger is bijvoorbeeld: jonge bloggers (14-25?) die graag willen groeien met hun blog. Bij een lifestyle blog heb je alleen een leeftijd, maar geen gedeelde interesse.
- Makkelijker lezers binden: Schrijf je over één onderwerp, dan weten lezers wat ze kunnen verwachten. Je bouwt dus sneller een netwerk om je heen met bezoekers die regelmatig terug zullen keren.
- Betere vindbaarheid in Google: doordat je regelmatig artikelen schrijft over één onderwerp, zul je hierop makkelijker gevonden worden. Daarnaast is het mogelijk om je artikel te optimaliseren voor SEO, omdat je ook echt een zoekwoord kan kiezen.
- Oneindig veel mogelijkheden: Je blog verder uitbreiden is veel makkelijker als je over één ding schrijft. Advertenties, e-books, trainingen. Als het voor jou duidelijk is wat je doet en wat je kan, dan zullen anderen dit ook zien.
Oké, maar hoe kies je dan een niche?
De eerste vraag die je aan jezelf kan vragen is: wat is mijn passie? Schrijf eens dingen op die je ECHT leuk vindt. Niet wat je een beetje leuk vindt of wat je graag leuk zou willen vinden, maar waar zou je iedere week over kunnen schrijven? Kijk daarnaast ook eens op andere niche blogs. Het onderwerp hoeft natuurlijk niet helemaal nieuw te zijn. Gebruik iets wat al werkt en maak het dan nog beter! Als laatste kan je je ook nog afvragen: “waar wil ik meer over weten en waar wil ik andere mee helpen?” Heb je nog steeds geen idee, bekijk dan de volgende voorbeelden:
Veel niches hierboven zijn erg algemeen en sommigen worden ook al veel gebruikt. Door het iets specifieker te maken, ben je al origineler. De keuze hoe specifiek is natuurlijk aan jou. Daarnaast is de doelgroep bepalend. Kies je de niche fotografie, dan kan je bijvoorbeeld schrijven voor mensen met een goede camera of voor mensen die fotograferen met een mobiele telefoon. Zorg er wel voor dat je niche niet te beknopt is, als je langer met je blog wil doorgaan.
Als laatste tip wil ik je vooral meegeven: blijf jezelf! Ben jij nog lang niet klaar met je lifestyle blog, ga er dan gerust mee door. Wel wil ik je aanraden om er toch eens goed over na te denken. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om te bedenken waar je volgende artikel over gaat, dan is een niche blog een uitstekende keuze!
De opdracht van vandaag: omschrijf jouw blog niche en ideale doelgroep in 2 of 3 zinnen en plaats dit bij de reacties!
Deel 2 van de minicursus bloggen komt op 10 september en gaat over hosting en domeinnamen!
Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 30/09/2017
Mijn ideale doelgroep omschrijven is makkelijk. Vrouwen tussen de 35 en 50. Wat mijn niche is weet ik (nog) niet. Ik wil schrijven voor vrouwen in de 40 over dat wat ons bezig houdt. Maar houd ik het algemeen of vertel ik mijn eigen ervaringen. Ik ben er nog niet over uit.
dat is zo tegengesteld aan hoe ik het aanpak : ik ben beginnen bloggen omdat ik vanalles te vertellen heb. Hier lees ik ‘ ik wil bloggen, waar zal ik het dan eens over hebben ‘. Misschien werkt dat wel voor anderen, maar niet voor mij. Ik heb ook eerder de nadruk liggen op wat wil ik vertellen dan op het koste wat kost een hele hoop mensen te bereiken. En ik schrijf voor iedereen die het lezen wil. Ik heb dus ook geen bepaalde doelgroep voor ogen.Toch haal ik best een aardig aantal blogviews.
En ik heb nooit een moment dat ik geen onderwerp heb.
Hoi M(i)e,
Ik ook een tijdje geblogd zoals jij, maar ik heb de neiging dan als een zeurpiet over te komen. Ik ben daarom bewust gaan zoeken naar onderwerpen waarover ik wil schrijven in een poging het netjes en positief te houden 🙂
Het is al moeilijk genoeg om binnen een niche voor je doelgroep interessant en relevant te blijven. Of je nieuwe blog post voor je lezers relevant is, kan je eenvoudig meten: met behulp van het aantal reacties binnen 24 uur na publicatie.
Hoe vaak gebeurt het dat er na 6-8 weken er nog steeds geen reactie is geplaatst, terwijl er 500 of meer bezoekers je blog post hebben gelezen?
Ik heb een lifestyle blog, omdat ik over fotografie wil posten, maar ook outfits, en ook dit etc. Er is zo veel leuks om over te schrijven, ik zou het echt niet bij 1 ding kunnen laten.
Toch vind ik niche blogs vaak wel juist leuk!
Ik ben het een beetje met M(i)e eens, maar vind het wel leuk om te lezen en het zet mensen in beweging. Dat is dan ook de voornaamste reden dat ik schrijf, omdat ik mensen in beweging wil krijgen. Niet in de letterlijke zin natuurlijk maar aanzetten tot bewustwording, verandering van gedrag of gedachtegang. Mijn doelgroep is dan ook alle die interesseert zijn.
Ik heb om eerlijk te zijn nog steeds geen idee wat een niche nou echt is en hoe ik die dus moet omschrijven. Ik heb wel een idee van de niche die ik heb voor mijn blog (opvoeden en kinderen), maar dan nog steeds niet echt een doelgroep. Misschien nieuwe ouders, of vooral moeders eigenlijk. Ojee, bij het begin van de minicursus gaat het al fout.
Hallo Laura,
Een niche blog gaat simpel gezegd over één onderwerp. Dus of over interieur of food of travel etc. Een lifestyle blogger schrijft over meerdere onderwerpen. Dus zowel over recepten, tv programma’s, reizen en nog veel meer. Al deze onderwerpen worden op één blog behandeld
Jouw blog gaat over opvoeden en kinderen. Blijf je binnen deze niche, dan zal je alleen maar tips geven die ook binnen dit onderwerp passen. Uiteraard is dit heel breed en kan je ook schrijven over hoe je bijvoorbeeld met kinderen op vakantie gaat. Ga je schrijven over tv series die jij interessant vindt, dingen waar jij blij van wordt of recepten die niet speciaal voor kinderen zijn, dan ben je geen niche blogger, maar een lifestyle blogger. Je blog gaat dan meer over jouw leven, dan over kinderen en opvoeden.
Is het zo duidelijk? Zo niet, stuur dan even de url van je blog via het contact formulier!
Hoi allemaal,
Ik ben net begonnen met een blog over eten, het maken van eten en over wat je eet, en misschien ook over waarom je eet.
Ik kook graag, praat graag over eten en het belangrijkste,.. ik eet graag.
Dit wil ik delen, Voor iedereen die mijn passie deelt.
Dus blog ik een niche denk ik, over een lifestyle van foodies.
Ik vind het leuk deze blog gevonden te hebben, dus lees ik er voorlopig nog even op los hier.
Leuk kennis te maken met jullie!
Groet Taco
Hoi allemaal, heel cliché, maar ik ben ook een persoonlijke lifestyle blog begonnen. Wel met een specifieke doelgroep : vrouwen van “boven een bepaalde leeftijd” ;-). Groetjes, Vera
Mijn blog is gericht op herstellende verslaafden. Ik ben zelf herstellend verslaafd en door mijn struggles en ideeën te delen hoop ik anderen te helpen en daarbij zelf meer inzicht te krijgen in mijn leven. De leeftijd van mijn bloglezers zal 25+ zijn verwacht ik.
Mijn blog is voor mountainbikers tussen 32 en 45jaar.
Hallo, In mijn blog wil ik schrijven over gezond eten zonder al de hypes. Mijn doelgroep zijn de mensen die gezond willen leven, indien gewenst af willen vallen, en op gewicht willen blijven zonder te diëten.
Ik wil graag een blog over keramiek opstarten voor 18+ studenten en hobbyisten, omdat ik al een ervaren keramiste ben en gek ben van klei. Maar ik zou ook graag een breed publiek trekken omdat ik tegelijk een bijverdienste wil starten via blog. Anderzijds is mijn interesse ook bewustwording en zingeving, gericht aan mannen en vrouwen 26+. Wat moet ik kiezen?
Mijn blog ga ik nog maken en zal gericht zijn op natuurlijke hondenvoeding en hondengedrag. Alles zal in het teken staan van voeding, gedrag, wandeltips, avonturen van onze eigen hond en nog veel meer. Alles wat te maken heeft met mijn passie, honden. Er zal ook een link komen naar mijn webwinkel, waar voeding op natuurlijke basis verkrijgbaar is. Leeftijd speelt geen rol, iedereen kan van een hond houden 🙂 Ik wil middels de blog tevens de vindbaarheid vergroten van de webshop.
mijn blog is gericht op mensen die van nagellak (en alles wat daar mee te maken heeft) houden.
Mijn echtgenoot lijdt aan ernstig nierfalen. De capaciteit van zijn nieren is nog maar 14%. Dat vereist in grote mate aangepast eten en drinken. Alles moet zoutloos of tenminste zoutloos zijn. Ik wilde een blog beginnen met adviezen over producten en gerechten.
Lijkt dat iets?
Hallo Constance,
Dat is zeker een interessant onderwerp om over te bloggen. Er zullen (helaas) meer mensen zijn die een aangepast dieet nodig hebben als gevolg van nierfalen. Daarnaast kunnen wij allemaal wel wat minder zout eten.
Ik kom graag even kijken op je blog als deze klaar is. Laat je het mij weten als het zover is?
Net als een aantal voor mij wil ik een blog beginnen a la Clare Pooley, een day to day blog over het stoppen met drinken nu ik van mezelf nog niet denk dat ik een alcoholist ben maar wel iedere dag een feestje heb :-), helaas niet altijd met gezellige afloop ‘s avonds noch ‘s ochtends. Wil het graag doorspekken met veel humor en herkenbare situaties met flashbacks naar mijn leven als social drinken die ik me zelf niet allemaal meer kan herinneren.
Ik loop al lang te denken om een blog te beginnen over creativiteit en dan nu gericht op haken. Dit wil ik dan nog uitbreiden met andere handwerktechnieken. Vanaf hier zou ik willen uitbreiden naar een webwinkel en workshops etc organiseren hier in de buurt. Dat is hier in deze omgeving niet zoveel.
Mijn blog queenofvintage.nl gaat over tweedehandskleding (van de kringloop), ik geef stylingtips hoe je deze kleding tof kunt dragen. Ik wil mensen inspireren om creatief om te gaan met kleding die ze al hebben en geef tips om 1 item op verschillende manieren te dragen. Mijn doelgroep: vrouwen van 8 tot 88 met een interesse in mode en vintage/tweedehands kleding. En die op een creatieve manier naar hun eigen kleerkast willen kijken