Een blog starten: niche blogs vs lifestyle blogs!

Deze blogpost is het eerste onderdeel van de minicursus bloggen!

Het begin is meestal het lastigste. Elke blogger heeft het meegemaakt. Hoe gaat je blog heten, welk template ga je gebruiken en het aller belangrijkste: waar ga je over schrijven? Het aantal blogs is enorm, de concurrentie is verbazingwekkend, dus hoe ga jij je onderscheiden? Een goede tip die ik je kan geven is: begin een niche blog! Hiermee val je zeker op tussen het grote aanbod aan lifestyle blogs!

2 soorten blogs die allebei heel verschillend zijn

Lifestyle blogs of tegenwoordig ook wel life blogs genoemd, schieten razend snel uit de grond. Begin je een lifestyle blog, dan kan je over alles schrijven. Dit klinkt heel makkelijk, maar eigenlijk maakt de blogger het zich best moeilijk. Een lifestyle blog heeft namelijk een grote, maar onduidelijke doelgroep. De lifestyle blogger moet dan vooral heel erg leuk zijn of een interessant leven hebben. Een niche blog beginnen is eigenlijk veel makkelijker. Je schrijft over één (breed) onderwerp, dus je weet snel genoeg of bepaalde onderwerpen wel of niet op je blog passen.

De voordelen van een niche blog

Lifestyle blogs zijn vaak leuk om te lezen. Ze zijn een beetje hetzelfde als een tijdschrift. Wanneer je genoeg tijd hebt, kan je ze uren doorbladeren. Wil je echter meer weten over een bepaald onderwerp, dan kan je beter voor een niche blog kiezen. Hier vind je namelijk altijd wat je zoekt, zonder dat het te veel tijd kost.
De voordelen:

  • De kans om een expert te worden: schrijf je een lange tijd over een onderwerp, dan zul je hier veel meer over te weten komen. Naar wie ga jij voor een lekker recept? De foodblogger of de lifestyle blogger die soms een recept plaatst?
  • Genoeg ideeën, omdat je makkelijker kan brainstormen: Ten eerste ben je veel meer gefocust op je niche blog. Onderwerpen zullen dus blijven binnenstromen. Weet je even niet meer waar je over moet schrijven. Dan houd je gewoon een snelle brainstormsessie.
  • De mogelijkheid om origineel te zijn: veel life blogs gaan over dezelfde onderwerpen. De boeken van John Green, de nieuwe kleren van de Primark of het event waar veel bloggers aanwezig zijn. Door te bloggen over één onderwerp, ben je steeds bezig om zo creatief en origineel mogelijk te zijn.
  • Je schrijft specifiek voor een doelgroep: naast een onderwerp, kies je ook een doelgroep. Voor wie schrijf jij je artikelen? De doelgroep van Superblogger is bijvoorbeeld: jonge bloggers (14-25?) die graag willen groeien met hun blog. Bij een lifestyle blog heb je alleen een leeftijd, maar geen gedeelde interesse.
  • Makkelijker lezers binden: Schrijf je over één onderwerp, dan weten lezers wat ze kunnen verwachten. Je bouwt dus sneller een netwerk om je heen met bezoekers die regelmatig terug zullen keren.
  • Betere vindbaarheid in Google: doordat je regelmatig artikelen schrijft over één onderwerp, zul je hierop makkelijker gevonden worden. Daarnaast is het mogelijk om je artikel te optimaliseren voor SEO, omdat je ook echt een zoekwoord kan kiezen.
  • Oneindig veel mogelijkheden: Je blog verder uitbreiden is veel makkelijker als je over één ding schrijft. Advertenties, e-books, trainingen. Als het voor jou duidelijk is wat je doet en wat je kan, dan zullen anderen dit ook zien.

Oké, maar hoe kies je dan een niche?

De eerste vraag die je aan jezelf kan vragen is: wat is mijn passie? Schrijf eens dingen op die je ECHT leuk vindt. Niet wat je een beetje leuk vindt of wat je graag leuk zou willen vinden, maar waar zou je iedere week over kunnen schrijven? Kijk daarnaast ook eens op andere niche blogs. Het onderwerp hoeft natuurlijk niet helemaal nieuw te zijn. Gebruik iets wat al werkt en maak het dan nog beter! Als laatste kan je je ook nog afvragen: “waar wil ik meer over weten en waar wil ik andere mee helpen?” Heb je nog steeds geen idee, bekijk dan de volgende voorbeelden:

Beauty Fashion Food Huisdieren 
Health & Fitness Mindstyle Sport Opvoeden 
Interieur Boeken en films Muziek Sport
Reizen Fotografie Bloggen/schrijven Design

Veel niches hierboven zijn erg algemeen en sommigen worden ook al veel gebruikt. Door het iets specifieker te maken, ben je al origineler. De keuze hoe specifiek is natuurlijk aan jou. Daarnaast is de doelgroep bepalend. Kies je de niche fotografie, dan kan je bijvoorbeeld schrijven voor mensen met een goede camera of voor mensen die fotograferen met een mobiele telefoon. Zorg er wel voor dat je niche niet te beknopt is, als je langer met je blog wil doorgaan.

Als laatste tip wil ik je vooral meegeven: blijf jezelf! Ben jij nog lang niet klaar met je lifestyle blog, ga er dan gerust mee door. Wel wil ik je aanraden om er toch eens goed over na te denken. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om te bedenken waar je volgende artikel over gaat, dan is een niche blog een uitstekende keuze!

De opdracht van vandaag: omschrijf jouw blog niche en ideale doelgroep in 2 of 3 zinnen en plaats dit bij de reacties!

Deel 2 van de minicursus bloggen komt op 10 september en gaat over hosting en domeinnamen!

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 30/09/2017