Een killer blogpost schrijven, hoe doe je dat?

Je blog is online, tijd om te schrijven! Je zal misschien niet helemaal tevreden zijn over je eerste blogposts, maar door veel te schrijven, word je echt wel beter! Klinkt als veel werk en dat is het ook! Meestal werk ik 2 uur aan één blogpost en dan heb ik nog niets gedaan aan de opmaak en optimalisatie. Naast de schrijfstijl is de inhoud erg belangrijk. Een killer blogpost schrijf je dus niet zomaar. Verlies niet te veel tijd aan het bedenken van een uniek onderwerp, soms is het beter om over een bestaand onderwerp te schrijven!

Iedereen wil een authentieke blogger zijn

Als blogger is het belangrijk dat je opvalt. Dit kan zijn door de meest prachtige foto’s te maken, door je blogposts op een grappige manier te schrijven of originele onderwerpen te bedenken. Hierbij is het belangrijk dat je een band krijgt met je lezer en geloofwaardig overkomt. Is je schrijfstijl vooral serieus of ben je een ramp met de camera? Dan is dit ook geen probleem. Als je maar authentiek bent/blijft!

Wat houdt dit authentiek zijn dan in? Het is vrij makkelijk om een populair artikel te herschrijven en te doen alsof het helemaal van jou is, maar bloggen kan ook op een andere manier. Het is beter om over populaire onderwerpen te schrijven en daarbij iets van jezelf toe te voegen. Denk hierbij aan een element wat je blogpost bijzonder maakt, zoals: je persoonlijke mening over een onderwerp of een stukje onderzoek dat jezelf hebt uitgevoerd. Een authentieke blogger zal meer lezers hebben, omdat zijn blogposts nog niet eerder op die manier geschreven zijn. Daarnaast ben je dan een inspiratie bron voor andere bloggers en hoe leuk is dat?

Voeg aan elke blogposts iets toe wat van jezelf is. Een idee, je eigen mening of een betere uitwerking van het onderwerp. Als het maar nieuw en opvallend is.

Killer blogpost delen op social mediaEen killer blogpost moet deelbaar zijn

Een killer blogpost zou geen killer blogpost zijn, wanneer hij niet gedeeld zou worden. Je blogpost moet dus gaan over een populair onderwerp, waar mensen graag over willen praten. Er zijn 2 manieren om dit te onderzoeken:

  • Bekijk je favoriete blogs die over een soortgelijk onderwerp gaan. Welke artikelen krijgen veel reacties, worden vaak gedeeld op Twitter en hebben meerdere likes op Facebook? Kies wel een artikel uit, waar jij zelf iets over te zeggen hebt, zodat jij je eigen draai er aan kan geven.
  • Ken je weinig blogs die over jouw onderwerp gaan? Google eens op de zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden om te zien welke blogs nog meer over deze onderwerpen schrijven.

Speel in op emoties!

Heb je een geschikt onderwerp gevonden, dan moet je er ook nog voor zorgen dat je het artikel zo schrijft, dat mensen het willen delen. Dit doe je door in te spelen op emoties. Maak lezers nieuwsgierig, laat ze lachen, zorg voor verbazing of creëer interesse. Wanneer je een van deze 4 opties bereikt, zal iemand eerder geneigd zijn om je killer blogpost te delen.

Het gaat niet om jou, maar om de lezer

In het begin hebben veel bloggers het niet helemaal door! Blogposts moeten worden geschreven voor de lezer. Zelfs als je nog geen lezers hebt, is het toch belangrijk dat je je hieraan houdt. Een internet gebruiker gaat op zoek, komt op jouw blog terecht en leest de artikelen. Ze hebben een bepaalde verwachting/een doel en op jouw website willen ze graag dat dit verzadigd wordt. Schrijf jij alleen voor jezelf dan bereik je niet de lezer en zul je merken dat jouw eigen doel (meer lezers) niet behaald wordt. Hoe zorg je er dan voor dat jij je lezers bereikt? Lezers hebben vragen en deze vragen kan jij misschien beantwoorden. Geef bijvoorbeeld informatie over een product dat iemand graag wil kopen of help iemand met het plannen van leuke dagen tijdens de vakantie.

Lezers hebben vragen, zorg ervoor dat JIJ die beantwoordt!

Voor elk onderwerp is er een doelgroep, maar deze moet je wel vinden! Heb je eenmaal je doelgroep bereikt met je blogpost, blijf dan ook bij dit onderwerp (mits je het leuk genoeg vindt). Schrijf je over een heel ander onderwerp (van beauty naar sport), dan zullen bestaande lezers misschien afhaken. Het nieuwe onderwerp is namelijk niet waar ze voor kwamen.

Is het artikel geoptimaliseerd voor zoekmachines?

Naast deze 3 uitgebreide punten, zijn er nog veel meer tips die je helpen bij het schrijven van een top blogpost. Hierbij kan je denken aan spelling, de opmaak, het taalgebruik zelf, maar ook aan de vindbaarheid van je blogpost. Een killer blogpost moet ook geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Wil je graag meer weten over zoekmachine optimalisatie (SEO) en de juiste opmaak voor een blogpost, dan raad ik je aan om de mini blog cursus te volgen!

Deel hieronder je killer blogpost en ik zal hem zo snel mogelijk bekijken!

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 25/08/2018