De zoekwoordplanner van Google AdWords is lang een van mijn favoriete tools geweest. Ik schreef zelfs een blogpost over hoe je deze tool kan gebruiken voor je zoekwoorden onderzoek. Na de update van ~september 2016 ben ik overgestapt naar KWFinder en in deze blogpost leg ik uit waarom jij dit beter ook kan doen!
De nadelen van de Google Adwords zoekwoordplanner
Toen ik meer dan 3 jaar geleden met SuperBlogger begon, gebruikte ik de Google zoekwoordplanner regelmatig. De tool was niet perfect, maar bood genoeg informatie om een zoekwoord voor mijn artikelen te selecteren. Inmiddels gebruik ik dus een andere tool en wel om 3 redenen:
Geen exacte gegevens over het maandelijkse zoekvolume.
Misschien had je het al gemerkt, een recente update heeft ervoor gezorgd dat het gemiddelde aantal maandelijkse zoekopdrachten niet meer in exacte getallen wordt weergegeven. In plaats daarvan worden reikwijdtes getoond (bijvoorbeeld tussen 100 en 1000 maandelijkse zoekopdrachten). Door deze wijziging is de zoekwoordplanner eigenlijk compleet onbruikbaar geworden. Reikwijdtes vertellen je niet welk zoekwoord je nou het beste kan gebruiken.
Wil je bijvoorbeeld een keuze maken uit de zoekwoorden: “blog beginnen”, “blog maken” en “blog starten”, dan toont de zoekwoordplanner de volgende informatie.
“Blog beginnen” en “blog maken” hebben beiden tussen de 1000 en 10.000 gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten. Beide woorden zouden dus evenveel verkeer op kunnen leveren. Onderzoek je dezelfde termen met de nieuwe tool die ik gebruik, dan zie je dat “blog beginnen” 1.095 gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten oplevert, “blog maken” 3.600 en “blog starten” 390.
De exacte gegevens zijn nog wel beschikbaar als je de zoekwoorden toevoegt aan je planning. Als je dan een budget bepaalt krijg je ook de vertoningen te zien. De vraag is echter of je niet beter een andere tool kunt gebruiken. Zoekwoorden onderzoek kost op deze manier veel tijd en daarnaast heeft de zoekwoordplanner nog 2 andere nadelen.
Informatie over de concurrentie en moeilijkheidsgraad is niet binnen de tool beschikbaar
De informatie die de Google zoekwoordplanner geeft is erg beperkt. Behalve het zoekvolume weet je niets over de kansen die een zoekwoord biedt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de resultaten voor de zoekwoorden “gezonde snacks” en “koolhydraatarme snack”. De enige informatie die je krijgt is dat het zoekvolume voor “gezonde snacks” hoger is.
Andere tools (bijvoorbeeld KWFinder) laten veel meer informatie zien. In de onderstaande afbeelding zie je dat de difficulty voor het zoekwoord “koolhydraatarme snack” erg laag is. Dit zou dus echt een goed zoekwoord voor je food blog zijn. Dit soort kansen vind je niet zo eenvoudig als je alleen gebruikt maakt van de Google zoekwoordplanner.
Veel irrelevante zoekwoorden worden getoond
Zoals je misschien al hebt gemerkt, zijn de voorgestelde zoekwoorden niet altijd relevant. Dit maakt het lastig om aan goede zoekwoorden te komen voor je nieuwe blogpost. Met name als een woord meerdere betekenissen heeft, kan je de verkeerde voorstellen krijgen. Wil je een blog schrijven over “positieve energie”, dan zal je merken dat de voorgestelde zoekwoorden gaan over stroom en niet over positief denken.
Een groot voordeel van de zoekwoordplanner was de gratis toegang, maar aan een onbruikbare gratis tool heb je niet zoveel. Hoe moet je nu je zoekwoorden onderzoek doen?
Waarom je een goede zoekwoordplanner nodig hebt
Sommige bloggers hebben er bewust voor gekozen om geen zoekwoorden onderzoek te doen. Wanneer je dit doet heb je natuurlijk geen zoekwoordplanner nodig. Maar is het niet jammer als je blogpost, waar je zo hard aan hebt gewerkt, niet wordt gelezen, omdat deze niet wordt gevonden in de zoekmachine?
Voor het succes van zoekmachine optimalisatie is het dus belangrijk dat je meer weet over o.a. het zoekvolume. Brede schattingen zeggen niet zoveel, dus een goede tool is welkom. En laat ik nou net een aanrader voor je hebben.
KWFinder: dé tool voor je zoekwoorden onderzoek
KWFinder is een zoekwoorden analyse tool ontwikkeld door Mangools, een online bedrijf dat 3 verschillende SEO tools aanbiedt: KWFinder, SERPWatcher en SERPChecker.
De tools van Mangool worden inmiddels al door allerlei online marketing websites aangeraden en ook ik ben fan. KWFinder is een gebruiksvriendelijke tool en biedt je alle data die je nodig hebt voor je zoekwoorden onderzoek.
Voordelen van KWFinder
- Laat naast maandelijkse zoekopdrachten, ook de difficulty zien. Wanneer een zoekwoord een hoog zoekvolume heeft, betekent dit vaak ook dat de concurrentie hoog is. Aan de difficulty kan je direct zien of je website kans maakt om hoog in de zoekresultaten te komen.
- Direct de concurrentie bekijken. Heb je een interessant zoekwoord gevonden, dan wil je natuurlijk ook weten welke websites op dit moment op de eerste pagina in Google verschijnen. Binnen KWFinder kan je direct zien welke websites worden getoond en hoe aannemelijk het is dat jouw website hoger kan scoren.
- Interessante zoekwoorden eenvoudig opslaan. Gebruik je KWFinder, dan hoef je geen extra excel bestand aan te maken om je zoekwoorden in op te slaan. Wil je het zoekwoord een maand later pas gebruiken, dan zie je ook direct de actuele data. De data wordt elke maand vernieuwd. Dit zorgt ervoor dat je altijd gebruik kunt maken van de meest actuele data.
Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik de KWFinder tool echt een aanrader vind. De zoekwoord suggesties zijn net als bij de Google Zoekwoordplanner wat minder, maar verder krijg je wel genoeg data om een passend zoekwoord te vinden. Nieuwsgierig? Probeer KWFinder direct uit en vul hieronder een mogelijk zoekwoord in:
KWFinder - Begin hier je zoekwoorden onderzoek!
Kosten
KWFinder basic kost €44,90 per maand of €26,17 per maand op jaarbasis. Hiervoor kan je elke 24 uur 100 zoekwoorden invullen en krijg je per zoekwoord 200 gerelateerde zoekwoorden te zien. Ook kan je de basisversie van SEPPWatcher en SERPChecker gebruiken.
Wanneer je net met je blog of online bedrijf bent begonnen, vind je deze kosten waarschijnlijk te hoog. Je kan ook voor een een gratis account kiezen. Door je aan te melden kan je elke 24 uur, 3 zoekwoorden opzoeken en krijg je 50 gerelateerde zoekwoorden te zien. Wanneer je goed plant, moet dit ook goed te doen zijn.
Naast KWFinder zijn ook Semrush en Ahrefs goede tools voor je zoekwoorden onderzoek. Deze werken op een soortgelijke manier, maar de kosten voor deze tools zijn nog vele malen hoger. Hiermee vergeleken is KWFinder echt een voordelige variant.
Andere gratis tools die je kan gebruiken voor je zoekwoorden onderzoek
Naast de Google zoekwoordplanner en KWFinder zijn er nog enkele middelen die je kan gebruiken om zoekwoorden voor je website te vinden. Dit zijn:
- Google Suggest Tool en gerelateerde zoekopdrachten. Wanneer je zoekt op een bepaalde term in Google (bijvoorbeeld: blog beginnen), krijg je automatisch gerelateerde zoekopdrachten te zien. Dit betekent dat mensen regelmatig op deze termen zoeken. Ook onderaan de pagina vind je vaak meer gerelateerde zoekopdrachten.
- Google Search Console. Binnen de Google Search Console vind je de functie “zoekanalyse”. Hier vind je de zoekwoorden waar je website al op wordt gevonden. Vaak staan hier zoekwoordcombinaties tussen die je nog niet eerder voor een pagina of post hebt gebruikt. Schrijf posities voor de zoekwoorden waar wel veel vertoningen voor zijn maar je positie laag is (bijvoorbeeld positie 35).
- De websites van je concurrenten. Worden je concurrenten wél goed gevonden. Kijk dan eens welke zoekwoorden zij gebruiken. Deze kan je vaak terugvinden in de URL en de titel van de pagina’s.
Wij zijn benieuwd! Doe jij eerst een zoekwoorden onderzoek voordat je een blogpost schrijft? Zo ja, gebruik jij nog steeds de Google Zoekwoordplanner?
Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 28/11/2023
Bedankt voor het interessante artikel. Die gratis versie van KWFinder, is dat ook de moeite waard? Kun je daar echt wel een leuk begin mee maken op seo gebied?
Hallo John,
Jazeker. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je maar 3 zoekwoorden per keer kan bekijken en dus het zoekwoorden onderzoek over de week moet verspreiden. Dit is een beetje onhandig, maar je krijgt wel goede informatie.