3 goede commentaar systemen voor je WordPress blog!

Deze blogpost is het tiende deel van de minicursus bloggen! Heb je het vorige deel over WordPress plugins gemist? Bekijk het artikel dan zo snel mogelijk!

Het standaard WordPress commentaar systeem is erg basic. Vaak is dit genoeg voor de beginnende blogger, maar blog je al een tijdje, dan is het goed om na te denken over een ander systeem. Er zijn veel verschillende plugins die je hiervoor kan gebruiken, maar elk systeem komt met zijn eigen voor- en nadelen. Welk commentaar systeem je dan kiest, ligt helemaal aan jou.

Waarom een ander commentaar systeem voor je WordPress blog?

Waarschijnlijk heb jij al gemerkt dat het standaard commentaar systeem vreselijk is, anders zou ik hem nog een keertje goed testen. Vaak past het design totaal niet bij je blog en is het niet mogelijk om te reageren met Google of social media accounts. Daarnaast is het ook erg vervelend dat je lezers, wanneer ze velden vergeten in te voeren, meteen je blog verlaten. Hieronder vind je 3 goede commentaar systemen die veel beter werken en meer functies hebben. Misschien ken je ze al wel, want ze worden vaak door bloggers gebruikt.

Jetpack Comments

Waarschijnlijk ken je Jetpack van WordPress al. Dit is namelijk een veel gebruikt plugin systeem met verschillende functies, waaronder dus een commentaar systeem. Zelf gebruik ik deze ook voor Superblogger en ik ben er heel tevreden mee. De plugin is eenvoudig te begrijpen en daarnaast zijn de velden strak vormgegeven waardoor het bij elke blog past.

 • Bezoekers kunnen reageren met een e-mailadres, WordPress.com gegevens, Facebook, Twitter of Google+
 • Erg eenvoudig
 • Abonneren op blogposts of nieuwe reacties
 • De plugin wordt steeds door Jetpack verbeterd
 • Reacties worden op je blog opgeslagen

Een goed commentaar systeem voor je blog dat beschikt over de meest belangrijke functies.

Disqus

Een van de meest populaire WordPress commentaar systemen is Disqus. Regelmatig kom ik Disqus tegen op verschillende blogs. Waarschijnlijk door zijn design wat erg in de smaak valt bij bloggers, maar ook is dit commentaar systeem helemaal responsive.

Disqus is een goed commentaar systeem met een social layer. Doordat je een speciaal Disqus account kan aanmaken, is het namelijk mogelijk om reacties te volgen. Anderen kunnen bijvoorbeeld zien dat je gisteren op blog A een reactie hebt geplaatst en vandaag op blog B twee reacties hebt geplaatst. Daarnaast is het ook mogelijk om een link naar je website toe te voegen en een originele profieltekst te schrijven. Wanneer je dan op iemands Gravatar klikt vind je daar meer informatie en de laatste reacties die zijn gedaan met een Disqus profiel.

 • Mogelijk om in te schrijven via RSS
 • Updates via e-mail
 • Inloggen met Facebook, Twitter, Google+, naam en e-mail, of een speciaal Disqus account
 • Automatisch een related posts widget
 • Reacties zijn makkelijk te modereren
 • Ook geschikt voor andere blog systemen en niet alleen voor WordPress blogs

Facebook Comments

Facebook wordt veel gebruikt door bloggers en steeds vaker zie ik de speciale Facebook blog pagina’s voorbij komen. Er is een speciale plugin die de reacties op je blog aan Facebook koppelt. De reacties verschijnen dan dus zowel op Facebook als op je blog, maar ze worden alleen op Facebook opgeslagen. Dit heeft natuurlijk een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen:

 • Veel mensen weten hoe facebook werkt en zijn bekend met het commentaar systeem
 • Wanneer iemand een reactie plaatst komt jouw blogpost automatisch op zijn of haar persoonlijke tijdlijn terecht
 • Minder spam omdat mensen alleen kunnen reageren met zijn of haar persoonlijke profiel
 • Alle reacties zijn opgeslagen op Facebook en niet op je blog
 • Niet iedereen wil reageren met zijn of haar Facebook profiel

Welke WordPress Plugin is nu de beste?

Zelf gebruik ik nu het Jetpack commentaar systeem, maar soms twijfel ik een beetje… Disqus is voor mij geen optie, omdat ik het design niet bij mijn blog vind passen. Desondanks is het een uitstekende plugin met veel opties. Met Jetpack ben ik heel tevreden en het is absoluut een aanrader. Een strak design, eenvoudig in gebruik en voldoende opties. Toch lijkt de Facebook plugin mij ook heel handig. Zeker wanneer je meer engagement op je Facebook pagina wilt en echt een gesprek met je lezers wil voeren. Dus voor jullie vandaag de vraag:

Welk commentaar systeem gebruik jij en zou jij ook een reactie plaatsen wanneer je alleen kan inloggen met je persoonlijke Facebook profiel?

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 05/10/2017