Een naam kiezen. Veel bloggers vinden dit lastig en zullen daarom geen goede start maken of helemaal geen blog beginnen. Er wordt veel druk op het kiezen van de juiste naam gelegd en dat is best jammer. Als je er goed over nadenkt, is het ook eigenlijk maar een naam. Toch snap ik het probleem. Ik heb ongeveer 3 jaar gewacht met het beginnen van een blog, omdat ik gewoonweg geen goede naam kon bedenken (en een onderwerp). Daarom wil ik met deze blogpost graag andere bloggers helpen, om snel de juiste domeinnaam voor hun blog te kiezen!
Je blogonderwerp bepalen
Als jij weet waarover jij wilt bloggen, dan zal het ook makkelijker zijn om een naam voor jouw blog te kiezen. Wil jij een blog over één onderwerp beginnen of ga jij over meer onderwerpen schrijven? Daarnaast is het belangrijk om te weten voor wie jij gaat schrijven. Vrouwen of mannen. Jonge mensen of oude mensen. En hoe wil jij deze mensen bereiken? Op een informele, maar informatieve manier of wil jij meer enthousiasme bij jouw doelgroep opwekken? Een goede manier om erachter te komen hoe jouw blog moet worden is door deze vragenlijst voor beginnende bloggers in te vullen. Door deze vragen leer jij jouw eigen blog kennen, waardoor het makkelijker is om een naam te bedenken.
Een lijst met belangrijke woorden maken
Is het voor jou duidelijk, hoe jouw blog eruit moet zien? Dan kan je verder met de volgende stap. Maak (op een dag dat je veel inspiratie hebt) een lijst met woorden die bij jouw blog passen. Dit kunnen woorden zijn die letterlijk het onderwerp van jouw blog beschrijven, het gevoel dat je wil overbrengen of juist het doel dat jij met jouw blog wil bereiken. Op basis van deze woorden kan jij combinaties maken om zo een domeinnaam voor jouw blog te krijgen.
Inspiratie voor jouw blognaam
Vind jij het lastig om een lijst met woorden te maken, dan zijn er een aantal manieren om meer inspiratie te krijgen:
- Bekijk de namen van andere blogs. Welke namen van andere bloggers vind jij leuk en waarom vind jij deze naam zo leuk? Doe inspiratie op bij andere bloggers, maar zorg er voor dat je een naam niet over gaat nemen.
- Domeinfreak. Op Domeinfreak vind jij oude domeinnamen die je kan kopen. Meestal zijn deze naam best snel weg, maar het is ook een goede manier om inspiratie op te doen.
- Handige tools. Er zijn verschillende tools die jou helpen bij het kiezen van een naam. Business Name Generator bijvoorbeeld of Lean Domain Search.
- Muziek, films, boeken etc. Je zou je inspiratie ook uit muziek, boeken, films, de media en andere zaken kunnen halen. Wees creatief en blijf niet te lang bij een combinatie hangen die niet lekker loopt.
- Alliteratie: wil jij graag je eigen naam (of een ander woord) gebruik. Combineer dit dan met een bijvoeglijk naamwoord dat met dezelfde letter begint! Bijvoorbeeld: Super Sharon.
Waar halen andere blogger hun inspiratie vandaan?
Op Facebook heb ik gevraagd hoe andere bloggers hun blognaam hebben bedacht.
- Renée van Thienen van Beau10en heeft haar naam eigenlijk niet zelf bedacht. Haar vader kwam met de naam omdat Thienen (10en) haar achternaam is en beau van mooi/beauty. Om meer inspiratie te krijgen kan je dus ook je familieleden of vrienden vragen.
- Agneta Bekkema van Travel Suitcase heeft zich laten inspireren door het liedje Suitcase (Emeli Sande). Muziek kan dus ook helpen om een naam voor jouw blog te bedenken.
- Natuurlijk zou jij ook een andere taal kunnen gebruiken. Simone Diederich heeft gekozen voor de naam “Chica de Ahora”, dat “meisje van nu” in het Spaans betekent.
Controleer of de domeinnaam “geschikt” is
Heb jij een naam gekozen, dan is het belangrijk dat je controleert of de naam eigenlijk wel voor je blog geschikt is. Dit kan je op de volgende manieren doen.
- Check of de domeinnaam wel vrij is. Zelf doe ik dit altijd op finalwebsites.nl. Voer de naam in zonder www > bijvoorbeeld “superblogger.nl”. Daaronder zal je zien of de domeinnaam nog vrij is.
- Voer jouw voorlopige naam in op Google en controleer of er websites met dezelfde of een soortgelijke naam zijn. Wil jij een Engelse naam voor jouw blog gebruiken, dan kan het zijn dat je tussen veel Engelse resultaten komt te staan. Dit maakt het moeilijker om bovenaan de zoekmachine te verschijnen.
- Typ je domeinnaam. Hoe ziet de URL van je domeinnaam eruit? Is het nog leesbaar en makkelijk te onthouden?
- Is de naam op de verschillende social media kanalen beschikbaar of kan jij makkelijk iets anders gebruiken?
Heb jij deze punten gecontroleerd en zijn er geen blokkades, dan heb jij misschien wel de juiste domeinnaam gevonden.
Let op! Het meest prettige is natuurlijk als jouw blognaam en de domeinnaam volledig overeenkomen. Het jij echter een hele leuke naam bedacht, maar is de domeinnaam net niet beschikbaar, maar wel een andere optie. Ook dit kan prima zijn. Bijvoorbeeld het merk BERG en de domeinnaam bergtoys.nl
Denk er even over na
Weet jij niet zeker of je de juiste domeinnaam hebt gevonden of twijfel je tussen een aantal namen? Denk er dan nog even over na. Schrijf de namen op een briefje en kijk er elke dag even naar. Hierdoor kan je ook aan je domeinnaam wennen en weet je na een aantal dagen of dit misschien wel de juiste keuze kan zijn. Ook kan je aan anderen (vrienden, familie, andere bloggers) vragen wat ze van jouw domeinnaam vinden. Vertel ze iets meer over jouw blog, zodat ze het juiste advies kunnen geven. Vertel jij te weinig, dan kan jij ook een verkeerde reactie krijgen. Wacht trouwens ook weer niet te lang met het maken van een keuze. Ooit moet je namelijk echt beginnen met het schrijven van een eerste blogpost.
De domeinnaam voor jouw blog kopen
De laatste stap is natuurlijk het kopen van een domeinnaam (en eventueel hosting). Bij Blogger en WordPress.com betaal je een standaard prijs, maar bij een self-hosted WordPress blog hoef je de domeinnaam niet per se bij het hostingbedrijf te kopen . Vaak zijn er verschillende aanbiedingen waar de prijs voor het eerste jaar erg gunstig is, maar later niet meer. Controleer dit voordat je ergens een domeinnaam koopt. Ook de voorwaarden kunnen nog wel eens verschillen. Bij sommige verkopers hoort de domeinnaam bij het hostingpakket. Hierdoor is het overstappen naar een andere hostingprovider niet mogelijk. De goedkoopste domeinnamen, zijn dus niet altijd het voordeligst.
Vertel eens iets meer over jouw (domein)naam! Door wat heb jij je laten inspireren en ben je nu nog steeds tevreden met jouw blognaam?
Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 28/11/2023
Leuk artikel voor beginnende bloggers! Mijn blognaam is Stories of a Coeliac (”verhalen van iemand met coeliakie”). Ik heb de naam gekozen omdat het altijd toepasbaar blijft op mezelf. Coeliakie (glutenintolerantie) zal ik altijd houden en wat ik ook op mijn blog schrijf, of het nu iets is wat met coeliakie te maken heeft of niet, de naam blijft altijd staan voor wat het is. Ook wilde ik de optie open houden om ooit ook in het Engels te gaan bloggen onder dezelfde naam. Dat plan heb ik in principe nog steeds maar laat wel nog even op zich wachten. Een tijdje terug twijfelde ik heel even over de naam, maar nu ben ik er toch nog erg blij mee!
Hallo Elize,
Bedankt voor je reactie! Wanneer je misschien in het Engels wil gaan bloggen, is het inderdaad een goed idee om alvast een Engelse naam te kiezen. Ook goed dat je dan meteen voor de .com extensie hebt gekozen.
Mijn naam is beautybyfaar.nl zo ontzettend spijt van. Maar had op instragram al 1000 volgers. Dacht dat het anders verwarrend zou worden!
Ah wat leuk dat die van mij er bij staat ^^
Wat leuk dat je mij erbij hebt gezet 🙂 Kwam er pas achter nadat een aantal mensen via jou blog naar de mijne zijn gegaan. Super bedankt xx