Handige tools die je kunnen helpen bij het bedenken van een domeinnaam
Domeinfreak
Op domeinfreak.nl vind je domeinnamen die binnenkort vrijkomen en die je kan kopen. Maar je kan deze website natuurlijk ook goed gebruiken als inspiratie.
Business name generator van Shopify
Helemaal geen idee waar je moet beginnen? Via deze tool van Shopify kan je beginnen met een voorgestelde term, zoals health, luxury of garden. Leuke tool als je op zoek bent naar een meer brandend domeinnaam.
Namelix
Namelix is mijn favoriete tool die ik altijd gebruik als ik op zoek ben naar een domeinnaam of zelfs projectnaam. Je kan meerdere keywords opgeven en instellen naar wat voor een naam je op zoek bent. Daarna krijg je allerlei naam ideeën én direct inspiratie voor je logo.
In 5 stappen een blognaam bedenken
1. Bedenk een plan voor je blog
Om een naam te kunnen bedenken, is het belangrijk dat je meer weet over je project. Wil jij een blog beginnen over één onderwerp of ga jij over meerdere onderwerpen schrijven? Daarnaast is het belangrijk om te weten voor wie jij gaat schrijven. Vrouwen of mannen. Jonge mensen of oude mensen. En hoe wil jij deze mensen bereiken? Op een informele, maar informatieve manier of wil jij meer enthousiasme bij jouw doelgroep opwekken? Leer je eigen blog kennen, zodat je op basis daarvan een pakkende naam kan bedenken.
2. Maak een lijst met belangrijke woorden
Maak (op een dag dat je veel inspiratie hebt) een lijst met woorden die bij jouw blog passen. Dit kunnen woorden zijn die letterlijk het onderwerp van jouw blog beschrijven, het gevoel dat je wil overbrengen of juist het doel dat jij met jouw blog wil bereiken. Op basis van deze woorden kan jij combinaties maken om zo een domeinnaam voor jouw blog te krijgen.
3. Maak een lijst van leuke domeinnamen
Elke naam die je leuk vindt, schrijf je op. Gebruik ook de bovenstaande tools om blognamen te bedenken. Maak een top 5 en vraag ook aan anderen welke naam ze het meest geschikt vinden. Natuurlijk alleen mensen die je kan vertrouwen, want straks gaan ze er met jouw blognaam vandoor 😉.
4. Controleer welke domeinnamen “geschikt” zijn
- Controleer of je domeinnaam nog vrij is. Zelf doe ik dit altijd op finalwebsites.nl. Voer de naam in zonder www > bijvoorbeeld “superblogger.nl”. Daaronder zal je zien of de domeinnaam nog vrij is.
- Voer jouw voorlopige naam in op Google en controleer of er websites met dezelfde of een soortgelijke naam zijn. Wil jij een Engelse naam voor jouw blog gebruiken, dan kan het zijn dat je tussen veel Engelse resultaten komt te staan. Dit maakt het moeilijker om bovenaan de zoekmachine te verschijnen.
- Typ je domeinnaam. Hoe ziet de URL van je domeinnaam eruit? Is het nog leesbaar en makkelijk te onthouden?
- Is de naam op de verschillende social media kanalen beschikbaar of kan jij makkelijk iets anders gebruiken?
Heb jij deze punten gecontroleerd en zijn er geen blokkades, dan heb jij misschien wel de juiste domeinnaam gevonden.
Denk er wel nog even over na. Schrijf je naam op een briefje en kijk er elke dag even naar. Hierdoor kan je ook aan je domeinnaam wennen en weet je na een aantal dagen of dit misschien wel de juiste keuze kan zijn. In de tussentijd kan je natuurlijk al wel vast aan jouw website werken.
9 van de 10 keer kom je erachter dat de domeinnaam al bezet is.
5. Claim je domeinnaam
Heb je er even over nagedacht en ben je nog steeds blij met je gekozen naam? Dan moet je jouw domeinnaam nog claimen. Dit kan bijvoorbeeld via Google.
Maar wat kost een domeinnaam? De prijs per domeinnaam verschilt qua extensie en natuurlijk ook qua domeinnaam aanbieder. Een .nl domein kan je al voor rond 10 euro te registreren.
Let op! Een aantal domeinnaam providers rekenen in het eerste jaar minder dan in de vervolgjaren. En bij sommige verkopers hoort de domeinnaam bij het hostingpakket. Hierdoor is het overstappen naar een andere hostingprovider niet mogelijk. Kijk dus goed naar de voorwaarden.
6. Claim extra domeinnamen (optioneel)
Op het moment dat je een goede naam en domeinnaam voor je blog hebt bedacht, wil je natuurlijk voorkomen dat iemand anders onder deze naam een soortgelijke website heeft. Bij de meeste domeinnaam extensies worden er geen beperkingen opgelegd en kan iedereen zomaar de .be of .org domeinnaam claimen. Maar domeinnamen worden ook vaak fout gespeld. Bijvoorbeeld omdat de naam anders wordt geschreven dan de bezoeker misschien verwacht, maar de bezoeker kan ook een typefout maken (bijvoorbeeld een “n” in plaats van een “m”).
Extra domeinnamen helpen trouwens niet om je website beter vindbaar in Google te maken. Elke website mag maar één domeinnaam hebben. Heb je meer dan een domeinnaam geclaimd, dan moet de anderen alsnog omleiden (redirecten) naar je hoofddomein.
Domeinnaam voor WordPress.com en Blogger.com blogs
Heb jij besloten om een gratis blog met Blogger of WordPress te beginnen? Dan bedenk je alleen het eerste gedeelte van de complete domeinnaam. Bijvoorbeeld mijnblog.blogger.com of leukesite.wordpress.com.
Dit soort (sub)domeinnamen zijn gratis, maar maken geen professionele indruk. Ik adviseer dan ook om nooit een domeinnaam van Blogger of WordPress te gebruiken. Wil je toch gebruik maken van een gratis blog platform, dan kan je beter wel je eigen domeinnaam claimen. Dit kan al voor een relatief klein bedrag per jaar.
Wanneer je later je gratis blog wil overzetten naar een “self-hosted” blog met WordPress, dan is het dan veel eenvoudiger om je blog te verhuizen.
Verschillende domeinnaam extensies
Het liefst wil je voor je website een .nl domeinnaam (als je een website in het Nederlands begint), maar je zal misschien merken dat veel domeinnamen al bezet zijn. Je kan natuurlijk ook een domeinnaam met een andere extensie kiezen. Hieronder zie je een aantal veelgebruikte extensies:
Een andere extensie heeft mogelijk wel een aantal nadelen:
- Ze zijn vaak duurder dan een .nl extensie.
- Het is mogelijk dat een .nl domeinnaam beter scoort in Google.
- Je concurreert met de .nl domeinnaam. Bezoekers zijn misschien geneigd om automatisch .nl achter jouw domeinnaam te zetten.
Denk er dus goed over na of een domeinnaam met een andere extensie in jouw situatie gunstig is.