Domeinnaam claimen: alles wat je moet weten

Voordat je begint met bloggen heb je zeker al uren besteed aan het bedenken van de juiste domeinnaam. Heb je eindelijk een goede naam bedacht, dan ga je natuurlijk de domeinnaam claimen. 9 van de 10 keer kom je erachter dat de domeinnaam al bezet is.

Vervolgens begin je opnieuw en kom je erachter dat het bedenken van een blognaam toch niet zo makkelijk is. In deze blogpost ga ik nog een stap verder en leg ik uit waar je allemaal rekening mee moet houden.

Gratis sub-domeinnaam van Blogger of WordPress

Heb jij besloten om een gratis blog met Blogger of WordPress te beginnen? Dan bedenk je alleen het eerste gedeelte van de complete domeinnaam. Bijvoorbeeld mijnblog.blogger.com of leukesite.wordpress.com.

Dit soort (sub)domeinnamen zijn gratis, maar maken geen professionele indruk. Ik adviseer dan ook om nooit een domeinnaam van Blogger of WordPress te gebruiken. Wil je toch gebruik maken van een gratis blog platform, dan kan je beter wel je eigen domeinnaam claimen. Dit kan al voor een relatief klein bedrag per jaar.

Wanneer je later je gratis blog wil overzetten naar een “self-hosted” blog met WordPress, dan is het dan veel eenvoudiger om je blog te verhuizen.

Waarom een eigen domeinnaam?

Misschien denk je dat het niet zo belangrijk is om een eigen domeinnaam te claimen. Je bezoekers komen toch via Google of social media. Een eigen domeinnaam biedt een aantal voordelen waar je misschien nog niet over had nagedacht:

  • Met je eigen domeinnaam lijkt je website professioneler
  • Je eigen domeinnaam is echt van jou, zolang je elk jaar de registratiekosten betaalt
  • Meestal is een eigen domeinnaam korter en kunnen mensen deze beter onthouden
  • Door het gebruik van de juiste domeinnaam extensie wordt je blog in Google beter gevonden. Bijvoorbeeld met een .nl domein voor een website in Nederland
  • Je kan een eigen domeinnaam ook voor e-mailadressen gebruiken, bijvoorbeeld contact@blognaam.nl

Welke domeinnaam extensies zijn er?

20 jaar geleden waren er nog niet zoveel domeinnaam extensies (het laatste stukje achter de punt, zoals .com of .nl). Je had de keuze uit verschillende landenextensies (zoals .nl of .be) en generieke extensies (zoals .com of .org.). Een domeinnaam extensie wordt ook wel de TLD (Top Level Domein) genoemd omdat de extensie in werkelijkheid het hoofddomein is.

De afgelopen jaren zijn er flink wat extensies bij gekomen. Denk aan extensies zoals .amsterdam, .cheap, .kiwi, .online en zelf .rich. Deze laatste is met ~2500 euros per jaar wel wat prijzig. Sinds 2016 kan je ook een .blog domeinnaam claimen. Deze extensie biedt leuke kansen voor bloggers. Veel populaire namen zijn voor deze extensie nog steeds beschikbaar!

Domeinnaam extensies

Is het het voordelig om een .blog domeinnaam te claimen?

Klinkt leuk zo’n .blog domeinnaam, maar is het ook voordelig? Naast de hogere prijs kan een .blog domein minder interessant zijn dan bijvoorbeeld een .nl domeinnaam, omdat de .blog extensie niet direct toegerekend wordt aan een taal of land. Het is daarom mogelijk dat een blog met een .nl domeinnaam beter scoort in Google dan de .blog variant.

In sommige situaties kan een .blog extensie juist wel handig zijn. Overweeg je om een domeinnaam met streepjes te gebruiken, controleer dan eerst of je naam niet met de .blog extensie beschikbaar is. Daarnaast klinken namen zoals degezondefood.blog best aantrekkelijk, toch?

Of een .blog domeinnaam beter is dan bijvoorbeeld .nl of .com is ook afhankelijk van je doelgroep en natuurlijk de naam. Een oudere doelgroep zal misschien nog een extra .nl achter de .blog extensie willen toevoegen.

Wat kost een domeinnaam per jaar?

De prijs per domeinnaam verschilt qua extensie en natuurlijk ook qua domeinnaam aanbieder. Een .nl domein kan je al voor rond 10 euro te registreren en de .blog domein is met 25 euro per jaar net iets duurder.

Let op! Een aantal domeinnaam providers rekenen in het eerste jaar minder dan in de vervolgjaren. Kijk dus goed naar de voorwaarden.

Waar kan ik het beste mijn domeinnaam claimen?

Bij welk bedrijf je een domeinnaam het beste kan claimen is moeilijk te zeggen. Er zijn heel veel bedrijven die domeinnaam registraties aanbieden en meestal verschillen de aanbieders niet of nauwelijks van prijs. De volgende tips helpen je om een passende provider te kiezen:

  • Worden er naast de standaard ook andere domeinnaam extensies aangeboden? Ook al heb je deze niet nodig, het toont wel aan dat het bedrijf serieus met domeinnamen bezig is.
  • Worden de prijzen duidelijk getoond? Een duidelijke prijsstructuur is belangrijk. Een actietarief voor het eerste jaar is prima, maar je wil ook weten wat de kosten voor de vervolgjaren zijn.
  • Krijg je voor de prijs van de domeinnaamregistratie ook gratis een DNS zone erbij en/of mag je de nameservers van je webhosting provider invullen? Met behulp van DNS en nameservers wordt je domeinnaam o.a. aan je webhosting gekoppeld.
  • Ontvang je van de provider vooraf een “waarschuwing” voordat de domeinnaam automatisch wordt verlengd? Natuurlijk is het belangrijk dat je domeinnaam niet verloopt, maar je wil wel elk jaar de mogelijkheid hebben om niet te verlengen.
  • Kan je via de provider (tegen een meerprijs) eenvoudig een mailbox of mail-forwarder afnemen? De meeste WordPress hosting providers leveren geen e-mailhosting.

Extra domeinnamen claimen om je “merk” te beschermen

Op het moment dat je een goede naam en domeinnaam voor je blog hebt bedacht, wil je natuurlijk voorkomen dat iemand anders onder deze naam een soortgelijke website heeft. Bij de meeste domeinnaam extensies worden er geen beperkingen opgelegd en kan iedereen zomaar de .be of .org domeinnaam claimen.

Omdat er zoveel verschillende domeinnaam extensies zijn, is het erg kostbaar wanneer je deze allemaal wil claimen. Welke dan wel? Kijk vooral naar de landenextensies! Een .be domein kan nog snel worden gebruikt voor een Nederlandstalige website. Wil je (later) ook in andere landen actief zijn met je website of blog, dan kan je deze landenextensies maar beter gelijk op je naam zetten. Op het moment dat je naam aan bekendheid wint, wordt de kans steeds groter dat iemand anders “jouw” naam voor een andere extensie gaat gebruiken. Hetzelfde geldt voor de .com, .net, .org en .eu. Deze worden veel gebruikt en Google erkent dit soort domeinnamen sneller als autoriteit dan bijvoorbeeld .name of .info.

Extra domeinnamen helpen trouwens niet om je website beter vindbaar in Google te maken. Elke website mag maar één domeinnaam hebben. Heb je meer dan een domeinnaam geclaimd, dan moet de anderen alsnog omleiden (redirecten) naar je hoofddomein.

Hoe zit dat met domeinnamen die net anders zijn gespeld?

Regelmatig worden domeinnamen verkeerd gespeld. Bijvoorbeeld omdat de naam anders wordt geschreven dan de bezoeker misschien verwacht, maar de bezoeker kan ook een typefout maken (bijvoorbeeld een “n” in plaats van een “m”).

Ook als een domeinnaam één of meerdere streepjes bevat, worden er vaak fouten gemaakt. Daarom is het vaak beter om geen streepjes in een domeinnaam te gebruiken. Wil je dat toch, omdat je naam dan beter leesbaar is? Dan kan je beter ook de domeinnaam claimen zonder de streepjes.

Een ander voorbeeld is de domeinnaam van mijn eigen website: “finalwebsites.nl”. Wanneer ik aan nieuwe relaties mijn e-mailadres mondeling doorgeef, merk ik regelmatig dat het laatste “s” in de naam niet overkomt. Om te voorkomen dat deze belangrijke e-mails van nieuwe relaties niet aankomen, heb ik ook de domeinnaam finalwebsite.nl geclaimd.

Domeinnaam privacy

Wil je als blogger anoniem blijven? Dan zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Van websites met een .nl domeinnaam kunnen niet zomaar de persoonlijke gegevens worden opgevraagd.

Voor andere domeinnaam extensies, bijvoorbeeld .com, zit dit helaas anders. Je gegevens zijn wél inzichtelijk en de kans is zelfs groot dat je naam en adres via Google kunnen worden opgezocht. Bij de betere domeinnaam providers kan je dit voorkomen door domeinnaam privacy af te nemen. Hiermee wordt je identiteit verborgen en staan in het WHOIS profiel van je domeinnaam, de gegevens van het bedrijf dat deze extra privacy mogelijk maakt. Koop domeinnaam privacy alleen via de betere providers die je echt kan vertrouwen! Wanneer je domeinnaam privacy gebruikt, staat in het register de domeinnaam op de naam van de provider.

Zo, dat was best veel informatie over domeinnamen. Een domeinnaam claimen is een belangrijke stap voor het starten van een blog, dus neem de tijd voor de juiste beslissing. Heb je vragen? Ik beantwoord deze graag!

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Olaf. Laatst bijgewerkt op: 11/11/2017