WordPress template kiezen voor je blog

Deze blogpost is het derde deel van de minicursus bloggen! Heb je het vorige deel over WordPress hosting en domeinnamen gemist? Bekijk het artikel dan zo snel mogelijk!

Misschien beschik je al over een blog template waar je heel tevreden over bent, maar misschien ben je ook al wel toe aan een nieuw design. Natuurlijk zou je het eerste de beste template wat je tegenkomt kunnen nemen, maar waarschijnlijk is dit niet de beste keuze. Een WordPress template kiezen moet zorgvuldig gebeuren. Waar moet je dan op letten en welk blog template kan je beter niet kiezen?

Ga op zoek naar een responsive design

Wanneer ik de statistieken van Superblogger bekijk, dan zie ik dat de meeste lezers de artikelen via een mobiele telefoon of tablet lezen. Voor jouw blog geldt dit waarschijnlijk ook en er zullen alleen maar meer mobiele gebruikers bijkomen. Het is daarom erg belangrijk dat je blog geschikt is voor mobiel. Je zou nu een plugin kunnen downloaden om je blog geschikt te maken voor mobiele telefoons, maar er is zelfs nog een makkelijkere optie! Dit is door een responsive template te gebruiken.

Klik bij je eigen blog in de rechter bovenhoek op verkleinen (naast het kruisje). Moet je de scroller naar recht en links bewegen, dan is je website niet responsive. Hoef je dit niet, dan is je template dus responsive. Om het helemaal zeker te weten, kan je de template ook nog op een mobiele telefoon bekijken!

Heb je nog geen template gekozen, dan raad ik je dus aan om een WordPress template te kiezen met een responsive design. Gelukkig zijn veel templates (de nieuwe) geschikt voor mobiel, maar controleer het altijd toch even.

Waar moet het WordPress template aan voldoen!

Het aanbod is enorm groot. Er zijn veel gratis templates en nog veel meer premium templates. Bedenk dus van te voren wat je nodig hebt en hoe je blog er ongeveer uit moet zien. Doordat je de templates dan selectief kan bekijken, bespaar je enorm veel tijd. Wat zijn dan ongeveer de opties?

 • Ga je voor een linker of een rechter sidebar, een grid layout of vind je het belangrijk dat alle 3 de opties beschikbaar zijn?
 • Welke kleuren vind je mooi? Wil je zoveel mogelijk wit of ga je voor een blog met een gekleurde achtergrond. (het leest fijner als de achtergrond 2 kleuren heeft: een blok waar de tekst in staat en een kleur voor het veld waar de tekstblokken dan weer in staan)
 • De meeste blogs hebben een standaard blog layout met bovenin een grote uitgelichte foto. Er bestaan echter ook magazine themes, dus kijk daar ook eens naar.
 • Waar staat het menu. Bovenin de pagina of aan de zijkant?
 • Bekijk erg goed hoe de reacties zijn opgemaakt, hier schieten een aantal template te kort

Schrijf of teken op een groot vel hoe je blog er ongeveer uit moet zien. Ga daarna pas op zoek naar het juiste template!

Technische aspecten van een WordPress template

Dat je template er goed uit ziet is natuurlijk heel belangrijk, maar de functionaliteit moet ook top zijn. Bekijk of je blog template aan de volgende punten voldoet:

 • Werkt de template samen met de meest gebruikte plugins?
 • Is de template geschikt voor de meest recente WordPress versie en wordt het regelmatig geüpdatet?
 • Werkt de template in Internet Expolorer, Safari, Firefox én Google Chrome?
 • Kan de template worden vertaald (meeste templates zijn in het Engels) zonder de code aan te passen?
 • Er zijn veel templates met bijzonder veel opties, dit kan positief maar ook erg onvoordelig zijn wanneer je de meeste functies niet nodig hebt.
 • Werkt de template goed op de verschillende schermresoluties? Veel templates zijn wel responsive maar werken niet erg goed op de verschillende schermen. Vooral een premium template moet perfect werken.

Het meest geschikte WordPress template kiezen

Heb je een template gevonden wat bij je past en kloppen de technische aspecten? Dan zou het een goede keuze kunnen zijn! Bekijk voordat je de template download of koopt, hoeveel mensen de template al gebruiken en wat ze hierover schrijven. Heb je totaal geen inspiratie en weet je nog niet wat je wilt? Op Tekstory deel ik een aantal goede WordPress templates voor je blog en ook via Google vind je lijsten met geweldige blog templates.

Wat vind jij het belangrijkste aan een WordPress template?

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 30/09/2017