WordPress.com of beter een self-hosted WordPress blog?

In een vorige blogpost schreef ik dat elke (beginnende) blogger het beste met een self-hosted WordPress blog kon beginnen. Onder het mom van: “je kan maar beter goed beginnen”, gaf ik dus het advies om meteen in je blog te investeren. Nog steeds ben ik ervan overtuigd dat een self-hosted blog (via WordPress.org) uiteindelijk de beste keuze is, maar er zijn ook situaties waarin je beter met WordPress.com kan beginnen. Bijvoorbeeld als die blog je eerste website wordt.

Waarom WordPress?

Veel bloggers kiezen uit Blogger.com, WordPress.com of een self-hosted blog (WordPress.org), maar in deze blogpost ga ik het alleen over de laatste twee hebben. WordPress is het meest gebruikte content-management systeem, met name omdat het erg gebruiksvriendelijk is. WordPress wordt dus niet alleen voor blogs, maar ook voor andere websites gebruikt. WordPress.com daarentegen is net als blogger.com een eenvoudigere manier om een blog te beginnen en beiden hebben dan ook veel overeenkomsten. Toch denk ik dat je de overstap naar een self-hosted WordPress blog (WordPress.org) makkelijker kan maken als je al gewend bent om met WordPress te werken.

Hoezo WordPress.com en WordPress.org?

Wat is dan nu het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org? Deze twee worden vaak door bloggers met elkaar vergeleken, maar eigenlijk is dit niet mogelijk. WordPress.com is een dienst waarmee je eenvoudig en snel een blog kan beginnen. Voor een self-hosted blog (via WordPress) zijn er extra stappen nodig. Via WordPress.org kan je WordPress downloaden om vervolgens met behulp van een hostingpakket en een domeinnaam een blog te beginnen. Vaak hoef je WordPress zelf niet te downloaden, omdat je hostingbedrijf dit al heeft gedaan.

De kenmerken van WordPress.com en een self-hosted WordPress blog

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kenmerken van WordPress.com en een self-hosted WordPress blog.

WordPress.com Self-hosted WordPress blog
Gratis, maar voor een eigen domeinnaam moet je wel betalen WordPress zelf is gratis, maar hosting & een domeinnaam kosten geld
Geen plugins Mogelijk om je blog uit te breiden met behulp van plugins
Keuze uit een aantal WordPress thema’s Aanbod aan WordPress thema’s is gigantisch groot
Er worden (soms) advertenties op je blog weergegeven Geen advertenties
Je blog (incl. inhoud) is officieel van WordPress.com!!! Je blog is helemaal van jou
Beperkte mogelijkheden om je blog aan te passen Je blog kan volledig worden aangepast
Opslag tot 3GB gratis Opslag afhankelijk van hosting pakket
Je blog kan in principe niet gehackt worden (misschien wel je WordPress.com account) Je moet je website zelf beveiligen, zodat deze niet wordt gehackt.

Mijn tip voor beginnende bloggers

Je bent nu op de hoogte van de kenmerken, maar wat is nu belangrijk voor een beginnende blogger? Als je net een blog begint dan zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Met WordPress.com beginnen is makkelijk. Je hoeft je (bijna) alleen te richten op het schrijven van goede content. Kies je voor een self-hosted WordPress blog, dan kies je voor opties. Dit zorgt er echter ook voor dat je meer fouten kan maken en meer “taken” krijgt. Naast het schrijven van blogposts moet je ervoor zorgen dat je website gehost wordt, beveiligd is en goed werkt. Kies je voor WordPress.com dan hoef je met dit soort dingen geen rekening te houden.

Elke beginnende blogger raad ik dus aan om te beginnen met WordPress.com. Het is namelijk onzin dat je met WordPress.com geen goede blog zou kunnen beginnen. Op deze manier leer je namelijk ook zowel het bloggen als WordPress zelf kennen. Weet je na enkele maanden/jaren meer over bloggen, dan kan je alsnog overwegen om naar een self-hosted blog over te stappen.

Wil je weten hoe je de overstap naar een self-hosted WordPress blog kan maken, zonder dat je bezoekers verliest? Binnenkort vind je hier op SuperBlogger ook nog een blogpost waarin dit duidelijk zal worden uitgelegd. Begin vandaag dus nog je WordPress.com blog!

Ben jij ooit met een WordPress.com blog begonnen en heb jij misschien de overstap naar een self-hosted WordPress blog gemaakt? Deel hieronder je ervaringen. Heb jij nog vragen over WordPress? Stel ze dan ook hieronder!

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 30/09/2017