Hoe snel is jouw WordPress website?

Niets is irritanter dan een slome website, hierover is in principe geen discussie mogelijk. Helaas kom ik toch nog vaak WordPress websites tegen die flink wat sneller mogen zijn. 

Doe de Google Speed Test

Wil je weten hoe snel jouw site is? Doe dan snel de Google Speed Test!

En hoe is de test verlopen? Zitten de waardes dichtbij de 100% of meer in de richting van de 50%? Wees gerust, ik zal de resultaten later nog toelichten.

Snelheid WordPress website

Wat zijn de meest voorkomende redenen dat een website niet snel is?

Zoals ik al eerder in mijn artikel over WordPress hosting heb uitgelegd, is het belangrijk dat je blog een goed basis heeft. De webhost moet niet alleen geschikt zijn voor WordPress, maar ook moet de webhost het werk snel verrichten. Is je WordPress website nog steeds erg traag, terwijl deze voldoende is geoptimaliseerd? Dan wordt het dus tijd voor een betere webhost.

Een WordPress website met 100 unieke bezoekers op één dag heeft in principe geen speciale hosting nodig. Het is wel aan te raden om je website goed te optimaliseren. Gebruik dus naast een WordPress cache uitbreiding, geoptimaliseerde afbeeldingen, een goed template en de juiste plugins.

WordPress Cache Plugin

In het artikel over WordPress plugins heeft Sharon al verteld dat een cache plugin erg belangrijk is. Je moet namelijk weten dat er bij elke pagina, die wordt geladen, enkele tientallen database queries worden uitgevoerd. Elke database query heeft een beetje server capaciteit nodig. Stel je eens voor dat er 10 bezoekers op je website zijn en er worden in het totaal 500 queries uitgevoerd. Een server moet dan best wel hard werken, maar gelukkig zijn er de cache plugins zoals WordPress Super Cache. Deze plugin zorgt voor een kopie van de pagina die tijdelijk op de server wordt opgeslagen en met behulp van wat “magie” wordt een bezoeker deze kopie gepresenteerd. Dit gaat veel sneller en kost vooral veel minder server capaciteit. In een volgende blog post zullen wij nog verder ingaan op de cache plugins voor WordPress.

WordPress website optimaliseren

Zoals je tijdens de Google Speed test misschien hebt gelezen zijn er een aantal optimalisaties noodzakelijk die je site sneller maken. Een aantal daarvan zal je misschien niet zelf kunnen uitvoeren (of begrijpen), maar anderen wel.

  • Let op dat je afbeeldingen niet te groot zijn en de juiste compressie hebben.
  • Gebruik geen overbodige plugins. Voorkom de installatie van plugins waar je maar 5-10% van de functies gebruikt.
  • Veel templates hebben veel functies en al deze functies hebben extra bestanden die moeten worden geladen. Het is dus mogelijk dat je website minder snel is omdat je template te complex is.

Ik hoor je al zeggen dat je site gewoon snel is, maar hebben je ook naar de Google Speed Test resultaten voor mobiel gekeken? Zijn deze net zo goed als de resultaten voor de desktop computer of laptop? Omdat een mobiele internet verbinding anders werkt is de optimalisatie voor een smartphone eigenlijk veel belangrijker! Dus bekijk je blog regelmatig via je smartphone. Niet via Wifi, maar echt via mobiel internet. Is je blog dan nog steeds snel?

 

Vragen over deze blogpost?

Je mag mij altijd een mailtje sturen met je vraag!

Gepubliceerd op

BiJgewerkt op

Auteur

Leestijd

Gerelateerde berichten

Zoekwoordplanner, een goede vervanging

Hoe werkt een zoekwoordplanner? En welke gebruik je dan?

Starten met bloggen strategie
Strategie

Starten met bloggen? Deze strategie raad ik je aan!

Vrouw met Writer's Block
Strategie

Waarom het niet lukt om ≥ 1 blog per maand te schrijven