De 10 beste gratis stockfoto sites voor blogs

Een mooie foto maken? Dat is helaas niet aan mij besteed. Wanneer ik zelf mijn foto’s zou maken, zou ik langer met de foto dan met de blogpost bezig zijn en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig bestaan er genoeg gratis stockfoto sites waar je met een beetje zoeken de beste foto’s kan vinden!

De 10 websites in deze lijst zijn persoonlijk door mij uitgekozen. Mijn eigen lijst is nog veel langer, maar deze 10 websites zijn op een fijne manier ingedeeld of beschikken over erg mooie foto’s.

Welke foto’s mag ik wel en niet gebruiken?

Zoals elke blogger hoort te weten, mag je niet zomaar elke foto gebruiken. De meeste foto’s zijn beschermd en mogen daarom ook niet worden gebruikt. Er zijn 2 veelvoorkomende licenties voor foto’s die je wél mag gebruiken.

  • Public Domain Dedication (CC0): dit houdt in dat je de foto voor alle doeleinden mag gebruiken (ook commercieel). Het is niet verplicht om de bron te vermelden (wel gewenst), maar het is niet toegestaan om de foto’s te verkopen of te doen alsof ze door jou gemaakt zijn.
  • Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0): foto’s met deze licentie mogen zonder toestemming worden gebruikt en worden aangepast. De bron van de foto MOET echter wel worden vermeld.

Naast deze 2 licenties zijn er nog meer verschillende Creative Common licenties. Zo mogen sommige foto’s niet worden aangepast of voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Let op! Staan er op jouw blog commerciële uitingen (bijvoorbeeld in de vorm van advertenties en advertorials), dan ben jij een commerciële organisatie en mag jij op die pagina geen foto’s met een Attribution-NonCommercial 2.0 Generic licentie gebruiken.

De 10 gratis stockfoto sites

De websites in deze lijst vallen onder de Public Domain Dedication (CC0) licentie. Alle foto’s mogen dus worden gebruikt zonder de bron te vermelden (veel websites geven wel aan dat ze het fijn vinden als je de naam van de website/fotograaf vermeldt).

Stokpic

Stokpic

Op Stokpic vind je veel verschillende, meestal lichte foto’s. De foto’s zijn ingedeeld in 16 categorieën (zoals: nature, lifestyle en fashion), maar je kan ook de laatste 100 foto’s of favoriete foto’s bekijken als je nog niet weet wat je zoekt. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om elke 2 weken 10 gratis premium foto’s te ontvangen. Altijd leuk toch?

Splitshire

Splitshire lijkt in het begin iets minder overzichtelijk, omdat alle foto’s groot op de homepage worden weergegeven, maar de foto’s kunnen ook per categorie worden geselecteerd. De foto’s zijn van een goede kwaliteit en ik heb het idee dat je op deze website toch andere foto’s tegenkomt dan normaal. Vergeet niet om je in te schrijven voor de nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe foto’s.

Pixabay

Waarschijnlijk ken je Pixabay wel, maar ik wilde deze gratis stockfoto site toch in de lijst zetten, omdat het aanbod aan foto’s erg groot is. Je kan makkelijk een foto zoeken (in het Nederlands), maar onderaan de site staat ook een lijst met categorieën. Als je goed zoekt, vind je een prima foto voor je blogpost.

BOSS FIGHT

BOSS FIGHT

Op deze website vind je veel foto’s die ook op andere stockfoto sites staan, maar de indeling van deze website is wel heel fijn. Er zijn zeven categorieën: objects, nature, people, animals, buildings, tech en food. Elke categorie beschikt over een fijn overzicht, zodat je meteen ziet welke foto’s je kan gebruiken. Ook op BOSS FIGHT kan jij je inschrijven voor de nieuwsbrief, zodat je geen nieuwe foto’s mist.

Designerpics

Net als Boss Fight is Designerpics een hele fijne fotosite, maar je ziet wel een beetje dezelfde foto’s voorbij komen. Er zijn 10 categorieën, maar je kan ook zelf zoeken. Het is een eenvoudige site met veel mooie foto’s. Via Facebook kan je op de hoogte blijven van de nieuwe foto’s.

Pexels

Elke dag vind je 5 nieuwe foto’s bij Pexels. Een overzichtelijke website met bekende foto’s, maar ook foto’s die ik volgens mij nog niet eerder ben tegengekomen. Bij Pexels kan je zelf zoeken of gebruikmaken van de meest gebruikte zoekopdrachten. Geen inspiratie? Bekijk dan ook eens de meest populaire foto’s. Bij Pexels is het mogelijk om je in te schrijven voor de nieuwsbrief, zodat je geen foto’s hoeft te missen.

StockSnap.io

Stocksnap

Bij veel websites in deze lijst is het mogelijk om de foto’s per categorie te sorteren. StockSnap.io is helaas een uitzondering. Wel kan er naar foto’s worden gezocht en is het mogelijk om de foto’s te sorteren op de datum, het aantal views, downloads of hoe vaak een foto als favoriet is gemarkeerd. Daarnaast kan je ook alleen de foto’s bekijken die trending zijn. Wil jij de foto’s die je leuk vindt bij elkaar houden? Maak dan een account aan!

Gratisography

Ben jij op zoek naar een originele gratis foto? Bekijk dan eens Gratisography. Op deze website staan veel grappige (soms een beetje vreemde) foto’s, die je blogposts net iets leuker kunnen maken. Helaas is het niet mogelijk om de foto’s te categoriseren of een bepaalde foto te zoeken. Heb jij dus een dag niets te doen? Verzamel dan de leukste foto’s van deze website. Vergeet je niet in te schrijven voor de nieuwsbrief!

Kaboompics

De foto’s van Kaboompics zijn erg licht en dus goed te gebruiken voor boven een blogpost. Je kan kiezen uit 6 categorieën: abstract, city & architecture, fashion, food, landscapes en other, maar je kan ook zelf op zoek gaan naar foto’s. Daarnaast zijn er ook nog foto’s beschikbaar, die je alleen krijgt als jij je inschrijft voor de nieuwsbrief. Elke dag worden er weer nieuwe foto’s toegevoegd, dus kom zeker nog een keer terug.

Realistic Shots

Realistic Shots is een vrij nieuwe site, maar elke week worden er weer 7 nieuwe foto’s toegevoegd. De foto’s die er nu staan vind ik in ieder geval erg tof en de website is makkelijk te gebruiken. Er zijn 6 categorieën, het is mogelijk om op de site te zoeken en om geen foto’s te missen, is het mogelijk om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Ook worden de foto’s op Twitter, Facebook of Google+ gedeeld.

Vragen over deze blogpost?

Je mag mij altijd een mailtje sturen met je vraag!

Gepubliceerd op

BiJgewerkt op

Auteur

Leestijd

Gerelateerde berichten

Zoekwoordplanner, een goede vervanging

Hoe werkt een zoekwoordplanner? En welke gebruik je dan?

Starten met bloggen strategie
Strategie

Starten met bloggen? Deze strategie raad ik je aan!

Vrouw met Writer's Block
Strategie

Waarom het niet lukt om ≥ 1 blog per maand te schrijven