Wat is een plugin en hoe download je ze?
Om je WordPress website naar het volgende level te brengen, zijn plugins van belang. Plugins zijn kleine scripts die eenvoudig aan WordPress kunnen worden toegevoegd en dus zorgen voor extra functionaliteit. Elke plugin is anders en het installeren is ontzettend eenvoudig. Dit doe je door de volgende stappen te volgen. Dashboard > Plugins > Nieuwe Plugin > Zoek op de naam van de desbetreffende plugin > installeren > activeren. Let op! WordPress.com blogs kunnen geen plugins downloaden
5 goede WordPress plugins
In dit lijstje vind je dus 5 plugins die je WordPress website helemaal afmaken De plugins in dit lijstje zorgen er niet voor dat je blog mooier wordt, maar ze zorgen dus echt voor extra functionaliteit.
Yoast SEO plugin (WordPress SEO)
Soms hoor ik het bloggers wel eens zeggen: nee ik doe niet aan SEO. Verontwaardigd zit ik dan naar deze uitspraak op mijn beeldscherm te staren. Waarom niet denk ik dan. Wil je dan geen lezers? Je blogpost optimaliseren voor zoekmachines is namelijk helemaal niet lastig. In het artikel over SEO kun je lezen hoe je de WordPress SEO plugin moet gebruiken, dus gebruik hem dan ook!
Smart WYSIWYG Blocks Of Content
Deze plugin is eigenlijk helemaal niet zo bijzonder, maar toch zou ik niet zonder kunnen. Vaak installeren bloggers verschillende plugins om een foto of social media icons toe te voegen aan de sidebar, maar het kan veel makkelijker. Met deze plugin kan je de widgets eenvoudig plaatsen en bespaar je dus veel tijd. Je maakt een standaard pagina aan (binnen deze plugin) en deze pagina kan je dan eenvoudig, met behulp van de speciale widget, in de sidebar plaatsen.
WP Super Cache
Bij de vorige 2 plugins was het waarschijnlijk wel duidelijk wat ze precies doen, maar WP Super Cache is toch een heel ander soort plugin. Een website cache zorgt voor een snellere blog en dit is weer gunstig voor bezoekers en zoekmachines. Een cache wordt echter niet vanzelf gemaakt, dus daarvoor heb je WP Super Cache nodig. Een gebruiksvriendelijke plugin die zelfs geschikt is voor de niet zo technische bloggers.
Redirection
Als je al een tijdje bezig bent met bloggen, dan kan het zijn dat je op een dag je structuur aanpast. Sommige blogposts krijgen een andere URL of je voegt de categorie toe in je website URL. Met Redirection kan je dan makkelijk je oude URL naar de nieuwe URL doorsturen. Verwijder je een hele blogpost? Dan is het belangrijk om de oude URL te linken naar de homepage of beter nog: naar de bijbehorende categorie. Wanneer bezoekers namelijk niet worden doorverwezen worden, is de kans groot dat ze ook niet verder kijken.
Broken Link Checker
Een goede blogger plaatst soms links naar andere websites! Na een jaar of langer kan het alleen voorkomen dat deze links helemaal niet meer bestaan. Erg jammer, dus dan kan je ze beter weghalen! Lezers kunnen namelijk geïrriteerd raken als ze regelmatig worden doorverwezen worden naar een website die niet meer of zelfs nooit heeft bestaan. Met de Broken Link Checker spoor je deze links makkelijk op, zodat je ze snel kan verwijderen. Let op! Ongeldige links zijn niet alleen irritant voor bezoekers, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je positie in de zoekmachine daalt.
Dit waren 5 van mijn favoriete plugins, maar zoals ik al zei heb ik er in totaal 12 in gebruik! Een aantal andere goede WordPress plugins zijn:
- Akismet: om makkelijk spam tegen te houden
- Widget Logic: om bepaalde widgets alleen op de homepage te plaatsen
- Ajax Contact Form: een uitstekend contact formulier