Beginnende blogger? Kies toch voor een eigen domein blog!

Heb je besloten om te gaan bloggen? Wat een uitstekend plan! Misschien heb je al een idee waar je over wilt gaan schrijven of hoe je blog gaat heten, maar eerst moet je nog een blogplatform kiezen. Een blogplatform? Ja, het juiste platform kiezen is erg belangrijk en daarom moet je er goed over nadenken. Zit je te twijfelen tussen Blogger of WordPress? Denk ook eens na over de voordelen van een eigen domein blog!

Wat zijn jouw blogambities?

In blogland zijn er verschillende soorten bloggers. Bloggers die elke dag bloggen, maar ook bloggers die maar één keer per week iets plaatsen. Daarnaast zijn er ook veel verschillende onderwerpen waar je over kan schrijven. Om het juiste platform te kiezen moet je vooral kijken naar je ambities. Ben je van plan om een lange tijd professioneel te gaan bloggen of heb je gewoon zin om eens in de zoveel tijd te schrijven over je dagelijkse bezigheden? Op basis van je ambities kan je kiezen uit: WordPress of Blogger of een Self-Hosted WordPress blog. Natuurlijk zijn er nog andere manieren om een blog te beginnen, maar dit zijn meest gebruikte platformen. Elk platform heeft zijn voordelen en nadelen, dus verdiep je er goed in.

Blogger: voor beginnende bloggers!

Veel Nederlandse bloggers beginnen met Blogger. Het is gratis en het systeem is overzichtelijk en werkt erg eenvoudig. Wanneer je aan een blogger vraagt, welk platform je als beginnende blogger zou kunnen gebruiken, dan zouden ze zeker Blogger antwoorden. Bijna elke professionele bloggers is namelijk hiermee begonnen. Het voordeel? Je kan inloggen met je Google account en meteen beginnen!

Kenmerken:

 • Zelf aan je layout prutsen, terwijl de wijzigingen niet meteen “live”gaan.
 • Helaas is de inhoud niet van jou, maar van Blogger/Google: je blog zou dus zomaar verwijderd kunnen worden.
 • Makkelijk en overzichtelijk: dus geschikt voor de beginnende blogger
 • Commentaar systeem is niet optimaal: om een reactie te plaatsen, moet de lezer ingelogd zijn.
 • Eenvoudig je eigen domein koppelen

WordPress.com: de gratis WordPress blog versie

WordPress is in het buitenland heel populair, maar in Nederland wordt het veel minder gebruikt. Net als Blogger is het gratis en super flexibel. Let wel op dat je het niet door elkaar haalt met WordPress.org. Dit laatste is namelijk alleen de software waar we het later nog over gaan hebben.

Kenmerken:

 • Oogt professioneler dan blogger
 • Minder overzichtelijk, je moet je er dus wel even in verdiepen.
 • Op WordPress.com mag je geen advertenties plaatsen.
 • Je bent al meteen gewend aan WordPress, waardoor het makkelijker is om over te stappen naar een eigen domein blog
 • Meer templates waar je uit kan kiezen, waardoor je blog een origineler design krijgt.

Self-Hosted WordPress/eigen domein blog

Heb je erg veel zin om met je blog te beginnen en denk je dat je het lang vol gaat houden? Begin dan meteen goed en kies voor je eigen domein. Op WordPress.org krijg je de software, maar daarnaast moet je wel je eigen domein en hosting kopen. Wil je dus echt geen geld uitgeven aan je blog, dan kan je beter kiezen voor WordPress.com of Blogger. Je eigen Self-Hosted WordPress blog laat wel zien dat je er serieus mee bezig bent, net als de “professionele” bloggers. Daarnaast biedt het ook veel meer opties en mogelijkheden.

Kenmerken:

 • Je blog is helemaal van jou. WordPress of Google kan je blog dus niet verwijderen.
 • Het kost geld. Hosting en een domeinnaam zijn helaas niet gratis, maar hosting kan je zo duur maken als je blog het nodig heeft.
 • Mogelijkheid om plugins te installeren, die jouw blog uitbreiden
 • Je kan je blog zelf helemaal naar wens aanpassen en je hebt keuze uit enorm veel website templates.
 • Goed voor SEO. Door je blog te optimaliseren voor zoekmachines, zal je beter gevonden worden in Google.

De beste keuze? Een eigen domein blog!

Een eigen domein blog beginnen: inloggenNu je de kenmerken van alle 3 de platformen weet, is het tijd om een keuze te gaan maken. Twijfel je nog te erg, denk er dan goed over na. Zelf heb ik wel een aantal WordPress.com blogs gehad, maar Blogger heb ik nooit gebruikt. Bloggen is namelijk iets wat ik heel erg leuk vind en daarom wil ik er graag mee groeien. Wil jij dit ook, dan kan je beter meteen beginnen met een eigen domein blog. Hier leer je dan meteen de basis van het programma en je kan het meteen voor het echt doen. Natuurlijk zou je kunnen overstappen van Blogger naar WordPress, maar dan ben je wel je reacties en al je resultaten in Google kwijt. Begin daarom meteen goed en start met een Self-Hosted WordPress blog. Vaak zijn er aanbiedingen waar je voor een paar euro’s je domeinnaam kan kopen en ook hosting hoeft aan het begin echt niet duur te zijn.

Vragen over deze blogpost?

Je mag mij altijd een mailtje sturen met je vraag!

Gerelateerde berichten

Zoekwoordplanner, een goede vervanging

Hoe werkt een zoekwoordplanner? En welke gebruik je dan?

Starten met bloggen strategie
Strategie

Starten met bloggen? Deze strategie raad ik je aan!

Vrouw met Writer's Block
Strategie

Waarom het niet lukt om ≥ 1 blog per maand te schrijven