Artikelen herschrijven: recycle je blog!

Nieuwe content creëren is in het begin nog makkelijk. Na 20 blogposts of misschien zelfs 50 blogposts kan het zijn dat je bodemloze put aan ideeën toch een bodempje heeft gekregen! Wat doe je dan? Het bloggen opgeven? Artikelen van anderen stelen? Wat dacht je van artikelen herschrijven?

Hoe kan jij je oude artikelen herschrijven?

Je oude content opnieuw gebruiken? Dat klinkt misschien een beetje stom, maar eigenlijk is het alleen maar heel voordelig. Bekijk je je statistieken, dan zul je zien dat er een aantal artikelen zijn die het heel goed doen. Andere artikelen hebben misschien al een tijdje geen bezoekers getrokken. Deze artikelen zou je dan kunnen hergebruiken! Dit kan je op een aantal manieren doen:

  • Voeg artikelen die over hetzelfde onderwerp gaan samen
  • Maak een lijst van artikelen die over hetzelfde onderwerp gaan
  • Opnieuw delen via social media
  • Het artikel herschrijven
  • Een Guest Post herschrijven

Voeg artikelen die over hetzelfde onderwerp gaan samen

Heb je meer dan 2 artikelen die over hetzelfde onderwerp waar je niet tevreden mee bent of 2 hele korte artikelen die over hetzelfde onderwerp gaan? Voeg ze dan samen in één nieuw artikel. Gebruik alleen de relevante informatie en zorg ervoor dat het weer een killer blogpost wordt!

Maak een lijst van artikelen die over hetzelfde onderwerp gaan

Heb je al een aantal artikelen die over het zelfde gaan? Voeg ze dan samen op een aparte pagina, of in een aparte blogpost. Schrijf voor deze pagina een speciale tekst, van natuurlijk meer dan 300 woorden en link dan naar de artikelen die er bij horen. Voor mijn minicusrsus bloggen heb ik ook een aparte blogpost gemaakt waar iedereen kan zien welke artikelen erbij horen. Je zou ook bij elke link een korte samenvatting kunnen schrijven.

Gebruik oude content voor social media

Is je artikel nog helemaal up-to-date en super interessant voor je lezers? Deel je blogpost dan nog een keer op social media. Twitter is hiervoor bijvoorbeeld erg geschikt, omdat (bijna) niemand al je Tweets te zien krijgt. Al te vaak een blogpost gedeeld? Gebruik dan je artikel om een quote, tip of foto op social media te plaatsen.

Artikelen herschrijven

Dit is mijn favoriete manier om oude content her te gebruiken. Helaas heb ik deze nog niet gebruikt, omdat ik met Superblogger pas een tijdje bezig ben. Wanneer je na een aantal maanden je eerste artikelen terugleest, dan ben je waarschijnlijk niet meer helemaal tevreden. Dat heb ik ook! Daarnaast kan het ook zijn dat de informatie niet meer relevant of up to date is. Wat je dan dus gaat doen? Artikelen opnieuw schrijven!

Voordelen:

  • Je nieuwe bezoekers krijgen deze oude artikelen weer te zien
  • Het artikel is ook weer relevant voor oude bezoekers
  • Goed voor SEO, omdat je je pagina veel sterker kan maken
  • Jij bent zelf weer op de hoogte van nieuwe informatie
  • Het kost minder tijd, dan een heel nieuw artikel bedenken en schrijven

Als je een artikel herschrijft, hoef je hem niet meteen in dezelfde vorm te gieten. Van een geschreven artikel zou je ook een video, een infographic of een fotoreportage kunnen maken. Verschillende mensen houden van verschillende soorten content.

Let op! Er zijn 2 manieren om je artikel te herschrijven. Je kan het bestaande artikel aanpassen, maar dan komt de blogpost niet op de home page te staan. Daarnaast kan je de blogpost ook herschrijven en gebruik maken van een nieuwe URL. Verwijder in dat geval het oude artikel en maak een redirect aan van de oude URL, zodat de bezoeker bij de nieuwe artikel terecht komt.

Guest Post updaten

Als laatste zou je bijvoorbeeld ook nog een Guest Post kunnen herschrijven voor je eigen blog. Het is altijd een beetje jammer als je veel werk hebt besteed aan een atikel dat niet op je eigen blog geplaatst kan worden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de Guest Post alsnog één op één op je blog plaatst, maar met voldoende aanpassingen kan dat wel.

Vragen over deze blogpost?

Je mag mij altijd een mailtje sturen met je vraag!

Gerelateerde berichten

Zoekwoordplanner, een goede vervanging

Hoe werkt een zoekwoordplanner? En welke gebruik je dan?

Starten met bloggen strategie
Strategie

Starten met bloggen? Deze strategie raad ik je aan!

Vrouw met Writer's Block
Strategie

Waarom het niet lukt om ≥ 1 blog per maand te schrijven