Een template voor je WordPress blog? Ga voor een page builder!

Voor je website of blog met WordPress heb je een template nodig. Online (bijvoorbeeld via Themeforest of Creative Market) vind je enorm veel templates die je kan gebruiken, dus welke kies je dan? Ik raad je aan om te gaan voor een blog template met page builder.

Waarom een template met page builder?

Een page builder is een plugin die je toevoegt aan je WordPress website waarmee je heel eenvoudig pagina’s op je website kan ‘bouwen’. Als je een blog begint, is dit heel handig, omdat:

  • Je kan zelf de pagina’s van je blog ontwerpen. Je bent niet gebonden aan een template, maar bepaalt heel eenvoudig zelf hoe de pagina’s eruit komen te zien. Met een ‘gewoon’ template heb je maar een beperkt aantal opties of je moet zelf de code schrijven om je template aan te passen.
  • Met een page builder kan je geavanceerde landingspagina’s bouwen. Geen pagina’s met een lange lap tekst, maar pagina’s die uit verschillende elementen bestaan. Dit heb je nodig om ervoor te zorgen dat bezoekers je pagina’s kunnen scannen en zo makkelijk de juiste informatie kunnen vinden.
  • Je hebt extra functies om je website te optimaliseren voor mobiel. Het is heel leuk als je zelf je website in elkaar kan ‘plakken’, maar als dit op mobiel er niet goed uitziet, heb je er nog niks aan. Met een page builder kan je per pagina de instellingen van de elementen aanpassen, zodat je website er op alle schermen goed uitziet.

Werk je veel aan je website en heb je geen kennis van het schrijven van code? Dan is zo’n page builder een must voor je WordPress website.

3 Page builder/blog template opties

De volgende vraag is: maar welke page builder neem je dan? Er zijn er namelijk best veel: Beaver Builder, Divi, Visual Composer, Oxygen, Brizy en dat zijn er maar een paar.

Welke je het beste kan gebruiken, hangt eigenlijk vooral af van je eigen voorkeuren. Heb je nog geen ervaring met page builders? Dan raad ik je aan om eens naar de volgende 3 te kijken: Elementor, Divi en Thrive Suite.

Belangrijk! Ook als je een page builder gebruikt, heeft je blog (of bedrijfswebsite/webshop) nog wel een template nodig. De meeste page builders hebben een eigen template, maar daarnaast kan je page builders ook vaak met een ander template gebruiken.

Elementor

Mijn favoriete page builder is Elementor. Hier heb ik al ontzettend veel websites mee gebouwd en ik ben erg tevreden met de functies en snelheid van Elementor. SuperBlogger is ook met Elementor gebouwd.

Voordelen van Elementor

  • Elementor werkt super snel en eenvoudig. Bij veel page builders moet je lang wachten tot de pagina is geladen of moet je heel veel instellingen wijzigen totdat je pagina er goed uit ziet. Bij Elementor werkt alles vrij eenvoudig en snel (zeker in vergelijking met andere page builders).
  • De opties voor mobiel werken erg goed. In een mum van tijd heb ik mijn pagina’s geoptimaliseerd voor mobiel. Bij andere page builders moet ik vaak veel meer dingen aanpassen om de website mooi te krijgen voor verschillende schermen.
  • Elementor heeft een hele fijne functie voor formulieren. Om inschrijfformulieren voor je nieuwsbrief te maken heb je vaak een plugin nodig of je gebruikt de formulieren van je e-mailmarketing software. In Elementor zit een fijne functie voor het bouwen van pop-ups en formulieren (wel alleen de PRO versie).

Wat kost Elementor?

In tegenstelling tot veel andere page builders heeft Elementor ook een gratis versie. Maar heb je daar ook genoeg aan? Nee eigenlijk niet. Om bijvoorbeeld een template voor je blog pagina’s te maken, maar ook voor het bouwen van formulieren heb je de PRO versie nodig.

Voor 1 website betaal je voor Elementor PRO $59,- per jaar. Daarmee is Elementor echt niet de duurste page builder!

Tip! Als je jouw blog met Elementor wil maken, kan je het gratis template ‘Hello Elementor’ gebruiken. Dit is een prima optie, maar zelf gebruik ik graag het template ‘Ocean WP’.

Screenshot Elementor

Hier zie je Elementor. Links vind je alle modules en instellingen en rechts zie je hoe je webpagina eruit komt te zien.

Divi

Recentelijk heb ik SuperBlogger overgezet naar Elementor, maar daarvoor heb ik jarenlang Divi gebruikt. Deze page builder en (blog) template is ook een prima keuze voor je website, maar zelf werk ik gewoon net iets sneller met Elementor

Voordelen

  • Veel voorbeelden van hoe je iets met Divi kan bouwen. Wil je geen standaard website, maar qua design net iets verder gaan? Als je net begint met een page builder weet je misschien niet wat er allemaal mogelijk is. Divi heeft ontzettend veel mooie voorbeelden die je als inspiratie kan gebruiken.
  • Verschillende functies voor animaties. Elke page builder heeft verschillende functies voor animaties, maar ik denk dat Divi op sommige plekken net iets verder gaat. Als je beweging in je website wil, dan zou ik eerder voor Divi kiezen.
  • Lifetime access plan. Elementor kan je alleen per jaar betalen, maar weet je zeker dat je een aantal jaren met Divi aan de slag wil? Dan kan je er ook voor kiezen om een keer een hoger bedrag te betalen en vervolgens levenslang toegang te hebben tot Divi.

Wat zijn de kosten?

Je betaalt voor Divi of $89,- per jaar of eenmalig $249.

Screenshot Divi blog template

Divi werkt net iets anders dan bijvoorbeeld Elementor. Je kan de pagina aan de achterkant bewerken met verschillende blokken. Of je kan de pagina bewerken met de Visual Builder (zoals op de foto). Als je een element of sectie wil bewerken, wordt er een venster geopend, die kan je verschuiven of ook naast de content plaatsen (zoals bij Elementor).

Thrive Architect

De meest recente page builder die ik heb getest is Thrive Architect, de page builder van Thrive Themes. Ik heb even gedacht dat ik in plaats van Elementor toch Thrive Architect wilde gebruiken voor SuperBlogger, maar na uitgebreid testen kwam ik erachter dat ik Elementor toch net iets sneller vond werken. Wél heeft Thrive Architect een aantal voordelen die misschien voor jou wel interessant zijn.

Voordelen

  • Gemaakt voor content makers. Voor het bouwen van landingspagina’s of blog pagina’s heeft Thrive Themes een aantal leuke functies speciaal voor bloggers. Zo vind je in Thrive Architect handige content blokken, bijvoorbeeld voor pro’s & con’s, reviews, call to actions en meer. Zeker als je weinig ervaring hebt met het bouwen van websites is Thrive Architect heel handig.
  • Thrive Architect is een onderdeel van Thrive Suite. Dit is een verzameling van alle Thrive Themes WordPress plugins waarmee je bijvoorbeeld een leeromgeving kan bouwen of quizzes kan maken voor je website. Thrive Themes richt zich met hun plugins ook echt op online ondernemers die content als de core business van hun bedrijf zien.

Wat kost Thrive Architect?

De page builder kost $97 dollar per jaar en Thrive Suites $299 per jaar. Dit is dus niet de meest voordelige optie, maar ik zou er zeker even naar kijken als je bijvoorbeeld ook van plan bent om online cursussen aan te bieden.

Ben je op zoek naar een blog template? Kies dan niet zomaar een template, maar bouw je website met een page builder. Wil je eerst even testen of het iets voor jou is? Elementor kan je gewoon gratis aan je website toevoegen.

Vragen over deze blogpost?

Je mag mij altijd een mailtje sturen met je vraag!

Gepubliceerd op

BiJgewerkt op

Auteur

Leestijd

Gerelateerde berichten

Zoekwoordplanner, een goede vervanging

Hoe werkt een zoekwoordplanner? En welke gebruik je dan?

Starten met bloggen strategie
Strategie

Starten met bloggen? Deze strategie raad ik je aan!

Vrouw met Writer's Block
Strategie

Waarom het niet lukt om ≥ 1 blog per maand te schrijven