Optimaliseer je blogpost met de WordPress SEO plugin!

Deze blogpost is het zesde deel van de minicursus bloggen! Heb je het vorige deel over het doen van een zoekwoorden onderzoek gemist? Bekijk het artikel dan zo snel mogelijk!

Bezoekers komen niet vanzelf. Dat is iets waar iedere blogger na een tijdje wel achter komt. Nu kan je op Facebook je blogposts spammen, veel reageren op andere blogs, maar de beste manier om bezoekers te krijgen is natuurlijk via Google. Ook op dagen dat je geen artikelen plaatst, wil je namelijk dat je blog goed bezocht wordt. Zoekmachines zijn slim, dus trucjes zullen niet of alleen tijdelijk werken. De beste manier om goed gevonden te worden is door killer blogposts te schrijven en die met behulp van de WordPress SEO plugin te optimaliseren voor zoekmachines.

Installeer eerst de Yoast WordPress SEO plugin!

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? De WordPress SEO plugin is een super handige plugin die aangeeft welke onderdelen je nog moet bijwerken, voordat je blogpost geschikt is voor zoekmachines. Natuurlijk is dit geen garantie dat je blogpost ook echt bovenaan in Google komt te staan, maar het is wel een handig hulpmiddel voor jezelf. In dit artikel leg ik de basisregels uit en met de Yoast WordPress SEO plugin kan je dan je blogpost controleren voor dat je op publiceren klikt.

Optimaliseer je artikel met de WordPress SEO tips

De 2 belangrijkste WordPress SEO tips die ik je kan meegeven zijn: zorg altijd voor unieke content en overdrijf niet. In een vorig artikel heb je namelijk al kunnen lezen hoe slecht duplicate content is voor SEO en door een overlaad aan zoekwoorden te gebruiken, zal je artikel echt niet beter worden. Je zoekwoordcombinatie moet je altijd in je achterhoofd houden, maar je schrijft wel nog steeds een blogposts voor de lezer. Waar komen dan je zoekwoorden?

  • In de titel: je zoekwoordcombinatie zet je sowieso letterlijk in de titel van je blogpost. Het liefst natuurlijk vooraan, maar het moet nog steeds wel een pakkende titel zijn.
  • In de eerste paragraaf: Google en ook de lezers moeten meteen kunnen zien waar je artikel overgaat, dus zet de hele combinatie ook in je inleiding.
  • Minstens 1x in een heading: het 4e artikel in deze minicursus ging over de opbouw van een blogpost. Het zoekwoord moet dus ook worden geplaatst in één van je kopjes.
  • Plaats je zoekwoord ook meerdere keren in je paragrafen: hoe vaak is afhankelijk van het aantal woorden (bij meer dan 500 woorden ongeveer 5 keer). Vervorm de combinatie daarnaast ook een aantal keren. Bijvoorbeeld: beter leren bloggen én hoe leer je bloggen?
  • Voeg het zoekwoord toe aan de afbeeldingen: klik op de afbeelding die je hebt toegevoegd in je blogposts en vul de zoekwoordcombinatie in bij ALT-tag.
  • De Url: WordPress maakt automatisch van je titel een url, maar natuurlijk kan je deze ook zelf aanpassen. Zorg dat deze kort is en je zoekwoordcombinatie bevat.

Hoeveel woorden telt een goede blogpost?

Zelf vind ik langere artikelen fijner dan korte, maar het ligt er vooral aan wat er in staat. Korte artikelen schrijven is makkelijk. Een lang artikel schrijven dat de hele tijd de aandacht vast houdt van de lezer is veel lastiger. Maar goed er zullen genoeg lezers zijn die van korte artikelen houden. Volgens de SEO Plugin moet je blogpost in ieder geval over 300 woorden beschikken. Zelf schrijf ik dus liever tussen de 500 en 800 woorden en 1000 vind ik echt te veel.

WordPress SEO tip: Een goede blogpost telt (meestal) tussen de 500 en 800 woorden.

Zorg daarnaast als het kan voor een link naar een andere website (externe uitgaande link) en link ook tussen je eigen blogposts. Hoe je dit doet? Niet door “klik hier”, absoluut niet! Link alleen het zoekwoord wat je gebruikt hebt voor de blogpost die je wilt linken. Zoals: In het artikel over veelgemaakte blog fouten vind je nog veel meer fouten die je als blogger kan maken!

Ik was het bijna vergeten, maar vergeet ook niet een unieke meta-despriction te schrijven en verwerk hierin je zoekwoord. Dit is opzich niet belangrijk voor SEO, maar een goede meta-description zorgt er wel voor, dat er eerder op je link geklikt wordt in Google.

Wat doe je dan met je geoptimaliseerde blogposts?

Heb jij gebruik gemaakt van de WordPress Seo plugin en staat je blogpost nu op je blog? Dan wordt het tijd om je blogpost te delen! Wil je dus meer weten over social media en vooral Twitter, lees dan ook de volgende 2 blogposts van de minicursus bloggen!

Maak jij al gebruik van de Yoast WordPress Seo plugin of gebruik jij een andere?

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 25/11/2019