SEO copywriting: leer schrijven voor bezoekers én zoekmachines

Blogposts schrijf je voor je doelgroep. Maar wat als je doelgroep je blogpost nooit te zien krijgt, omdat deze niet in Google wordt gevonden? Als blogger is het daarom ontzettend belangrijk dat je niet alleen leert schrijven voor bezoekers, maar ook voor zoekmachines. In deze blogposts leer ik je de basis van SEO copywriting!

Wat is SEO copywriting en waarom is het zo belangrijk?

SEO copywriting is het creëren van nuttige, overtuigende en waardevolle content voor specifieke zoekwoorden, met het doel dat lezers deze content gaan delen (Neil Patel).

Zoekwoorden zijn dus een belangrijk onderdeel van SEO copywriting. Maar het draait net zo goed om het schrijven van content die de moeite waard is om te delen. Dit laatste is belangrijk, want hoe vaker je content wordt gedeeld en gelinkt, des te groter de kans dat je blogpost bovenaan in Google komt.

SEO Copywriting is belangrijk voor je blog, omdat je dan:

  • Het juiste zoekwoord voor je blogpost kiest en dit woord op de juiste plekken gebruikt
  • De focus op de waarde voor de bezoeker legt en daarmee de kans vergroot dat je blogpost wordt gedeeld. Wat weer de ranking van je blog positief beïnvloedt
  • De kans vergroot dat bezoekers langer op je website blijven en tot actie overgaan, wat voor Google een indicatie is dat je pagina het juiste resultaat voor een onderwerp is.

Je content vindbaar maken, hoeft niet moeilijk te zijn. Dus laat wij snel verdergaan met het echte werk!

Zo schrijf je goede SEO teksten

SEO copywriting bestaat uit verschillende onderdelen/stappen. Er zijn geen eenvoudige trucjes die je teksten beter vindbaar maken.

Volg daarom de onderstaande stappen om betere SEO teksten te schrijven:

  1. Zoekwoorden onderzoek uitvoeren
  2. Search intent bepalen
  3. Weergave in Google verbeteren
  4. Structuur opzetten
  5. On page optimalisaties
  6. Leesbaarheid verbeteren
  7. Interne links toevoegen

1. Zoekwoorden onderzoek uitvoeren

SEO copywriting begint met een zoekwoorden onderzoek. Daarvoor gebruik je een tool, bijvoorbeeld KWFinder. Deze tool helpt je om te onderzoeken welke woorden mensen gebruiken in de zoekmachine en hoeveel concurrentie er is. Een zoekwoorden onderzoek uitvoeren is niet moeilijk, maar je moet wel weten waar je moet beginnen

Lees in deze blogpost hoe je een zoekwoorden onderzoek uitvoert!

Tip 1 – Spreek de taal van je doelgroep

Naar welke informatie denk je dat je doelgroep op zoek is en welke zoekopdracht denk je dat ze gebruiken? Ga er niet zomaar vanuit dat wat je denkt ook klopt, maar controleer het met behulp van de zoekwoorden onderzoek tool.

Tip 2 – Probeer een balans te vinden tussen zoekvolume en difficulty (concurrentie)

Als je website nog niet veel domein autoriteit heeft, maak je weinig kans om gevonden te worden op zoekwoorden met veel concurrentie. Ga daarom op zoek naar zoekwoorden met een difficulty van 22 of lager.

Voorbeeld KWFinder
Overzicht van zoekwoorden met een lage difficulty gerelateerd aan ‘eetbare bloemen’.

Tip 3 – Controleer de gerelateerde zoekopdrachten in Google.

Kom je niet verder tijdens je zoekwoorden onderzoek en weet je niet zo goed welke woorden je doelgroep nog meer gebruikt? Kijk dan eens bij de gerelateerde zoekopdrachten onderaan in Google. Hier vind je allerlei combinaties waar vaak op wordt gezocht.

Let op! Gebruik een zoekwoord maar voor één blogpost en niet meerdere blogposts. Anders is de kans groot dat je blogposts met elkaar gaan concurreren en je dus uiteindelijk minder hoog scoort in Google.

2. Bepaal de zoekintentie

De volgende stap is om te bepalen wat de zoekintentie van de gebruikers is voor het door jou gekozen zoekwoord. Als je gevonden wil worden, is dit namelijk een belangrijke voorwaarde.

Google probeert namelijk de beste resultaten voor een zoekopdracht te tonen. Verlaten de bezoekers je website snel weer, omdat de inhoud van je pagina niet aansluit op hun verwachtingen? Dan kan dit je ranking negatief te beïnvloeden.

Maar hoe achterhaal je de zoekintentie van je doelgroep?

Tip 1 – Bekijk waar de andere pagina’s in Google over gaan

Welke resultaten worden er op dit moment op de eerste pagina in Google getoond? Grote kans dat dit ook is, waar de zoekmachine gebruiker naar op zoek is.

Als je bijvoorbeeld ‘romantisch dagje uit‘ als zoekwoord hebt gekozen, dan zie je in Google dat je concurrenten overzichten geven van verschillende mogelijkheden. Neem dit dan ook als uitgangspunt voor je blogpost.

Zoekresultaten voor romantisch dagje uit
Resultaten in Google voor de zoekwoordencombinatie ‘romantisch dagje uit’

Tip 2 – Beantwoord alle vragen op dezelfde pagina

Voor sommige zoekwoorden is het minder duidelijk wat de search intent van de bezoeker is. In zo’n situatie kan je de verschillende zoekintenties op één pagina combineren. Belangrijk is wel dat de structuur van je blog duidelijk is en ook een inhoudsopgave aan het begin van je blogpost kan helpen.

Iemand die zoekt op ‘puppy opvoeden’ kan op zoek zijn naar een hondentrainer, maar ook naar tips om zelf aan de slag te gaan. Beiden kan je prima in een blogpost combineren.

Tip 3 – Spreek de juiste doelgroep aan

Uiteraard wil je met jouw SEO content wel de juiste mensen bereiken. Deel je in jouw blogpost alleen tips voor gevorderden, dan heb je er niks aan als beginners op je website komen. Communiceer dan ook duidelijk voor wie je content is.

3. Weergave in Google verbeteren

Het eerste wat je doelgroep te zijn krijgt, is je zoekresultaat in Google, dat bestaat uit een SEO-titel en meta-description. Ik hoef je vast niet te vertellen dat beiden ontzettend belangrijk zijn!

Geef je geen SEO-titel en meta-description op? Dan wordt de kans groter dat Google zelf een deel van je blogpost voor de meta-description selecteert. Dit zal zeker niet de best mogelijke meta-description zijn.

De SEO-titel en meta-description bepalen namelijk of je doelgroep wel of niet op je resultaat klikt. Trekken beiden niet de aandacht of sluit de inhoud niet aan op de zoekintentie van de bezoeker? Dan kiezen de gebruikers waarschijnlijk een ander resultaat.

Daarnaast is de SEO-titel een belangrijke ranking factor.

Maar hoe verbeter je dan de weergave van je SEO content in Google?

Tip 1 – Gebruik het zoekwoord in de SEO-titel en meta-description

Het zoekwoord in de SEO-titel gebruiken helpt niet alleen om hoger te scoren in Google. Door het weergeven van het zoekwoord in de SEO-titel (en meta-description) kunnen bezoekers sneller herkennen dat jouw resultaat over het onderwerp gaat waar zij naar op zoek zijn.

Denk eraan dat bezoekers vooral zullen scannen en niet elk woord aandacht zullen lezen. En tijdens het scannen zullen gebruikers vooral op zoek gaan naar hun gebruikte zoekwoord.

Tip 2 – Gebruik de SEO-titel om de aandacht te trekken en de meta-description om interesse te wekken

Zorg ervoor dat de SEO-titel en de meta-description op elkaar aansluiten. De SEO-titel hoeft dus niet precies gelijk te zijn aan de titel van je blogpost, deze kan korter of juist langer zijn. Het belangrijkste is dat de SEO-titel de aandacht trekt en dus opvalt tussen de andere resultaten in de zoekmachine.

Let op! Op basis van je zoekresultaat krijgt de bezoeker een bepaalde verwachting. Zorg ervoor dat je de bezoeker niet teleurstelt en maak geen beloftes die je blogpost niet kan waarmaken.

Tip 3 – Gebruik een inhoudsopgave

Een inhoudsopgave toevoegen aan je blogpost heeft verschillende voordelen. Zo kunnen bezoekers makkelijker door je blogpost navigeren, wat erg handig is als je blogpost meer dan 2000 woorden telt.

Daarnaast bestaat de kans dat een deel van je inhoudsopgave ook via het snippet in Google worden getoond. Dit valt niet alleen op. Ook krijgen gebruikers een betere indruk van de inhoud van je blogpost.

Weergave met inhoudsopgave
Weergave in Google met inhoudsopgave

4. Structuur opzetten

Een belangrijk onderdeel van SEO copywriting is het opzetten van een goede structuur. Dit helpt Google bij het indexeren van je blogpost en bezoekers bij het vinden van de informatie die ze zoeken.

Tekst van een scherm lezen is namelijk niet zo prettig en daarnaast zijn bezoekers ook ongeduldig. Wanneer ze de gewenste informatie, niet kunnen vinden, gaan ze gewoon door naar de volgende website. Bezoekers zullen je blogpost dus vooral scannen en niet woord voor woord lezen.

Om ervoor te zorgen dat ze toch zoveel mogelijk tekst lezen en tot actie overgaan, is een duidelijke structuur dus belangrijk. Maar hoe maak je een goede opbouw voor je blog?

Tip 1 – Begin bij het probleem van de bezoeker

Met de titel en de introductie wil je de bezoekers overtuigen om je blogpost te lezen (of te scannen). Is dit deel van je blogpost niet overtuigend genoeg, dan is de kans groot dat de bezoeker niet verder zal gaan.

Een goede manier om je blogpost relevant te maken, is door het probleem van je bezoeker te schrijven. Welke vraag of irritatie heeft je bezoeker waarvoor jij een oplossing in je blogpost uiteenzet?

Geef jij in je blogpost bijvoorbeeld tips om minder afgeleid te raken? Ga dan in de introductie in op de concentratieproblemen van je lezer en negatieve gevolgen daarvan.

Zo weten lezers direct dat de inhoud waardevol voor hen is en wat ze kunnen verwachten.

Tip 2 – Maak gebruik van beschrijvende headings

Het eerste wat bezoekers vervolgens zullen scannen, zijn de headings/kopjes van je blogpost. Het is niet alleen belangrijk dat je headings gebruikt. Maar ook dat deze duidelijk communiceren waar je blogpost overgaat. Je headings mogen dus best wat langer zijn!

Tip: wil je weten of je headings beschrijvend genoeg zijn? Lees dan alleen de headings van je blogpost. En bepaal op basis daarvan of bezoekers precies kunnen weten waar de verschillende alinea’s van je blogpost overgaan.

Tip 3 – Plan content die bezoekers kunnen scannen

Je wil je blogpost niet als één lange paragraaf schrijven. Plan dus van te voren niet alleen wat je wil zeggen, maar ook hoe je het wil zeggen. Voor welke onderdelen wil je een genummerde lijst, een afbeelding of een quote gebruiken? Denk hier vast over na tijdens het maken van een outline voor je blogpost.

5. On page optimalisaties

Voordat je de blogpost gaat schrijven, kies je eerst een zoekwoord. En dat doe je natuurlijk niet voor niets. Om je content vindbaar te maken, wil je dit woord ook meerdere keren in je blogpost gebruiken. Bijvoorbeeld op de volgende plekken.

  • De titel
  • De introductie
  • Minstens één heading
  • Alt-tag van tenminste één afbeelding?
  • URL van je blogpost
  • De inhoud van je blog (0.5 – 2.5%)

Door het zoekwoord in je blogpost te gebruiken, vertel je in Google dat je blogpost ook echt over dit onderwerp gaat. Je vergroot daarmee dus aanzienlijk je kans om beter gevonden te worden.

De onderstaande tips zijn voor jou als je nog wel wat hulp kan gebruiken bij het optimaliseren van je blogpost voor zoekmachines.

Tip 1 – Gebruik de Yoast SEO plugin

Als je net begint met SEO copywriting is het handig om een controle te hebben. De Yoast SEO plugin vertelt je precies of je het zoekwoord op de juiste manier hebt gebruikt en geeft ook tips om je blog nog beter te optimaliseren.

Yoast SEO-analyse

Let op! Heb je alleen maar groene bolletjes, dan is dat geen garantie dat je ook echt beter gevonden wordt. De Yoast SEO analyse is enkel een controle.

Tip 2 – Gebruik synoniemen

Google wordt (gelukkig) steeds slimmer en begrijpt steeds beter waar je content overgaat. Je hoeft je gekozen zoekwoord dus niet steeds op dezelfde manier in je tekst te verwerken. Zo begrijpt Google het ook als je synoniemen gebruikt of je zoekwoordencombinatie in een andere volgorde zet!

Tip 3 – Overdrijf niet

Er bestaat ook zoiets als je zoekwoord te vaak in je content gebruiken. Het belangrijkste (ook voor Google) is dat je blogpost waardevol en goed leesbaar is voor de bezoeker.

Heb jij een zoekwoord gekozen, waarmee je eigenlijk geen normale zinnen kan maken? Probeer het dan niet te forceren. Je bezoeker moet eigenlijk niet denken: ‘wat is dit een gekke zin’, omdat jij zo nodig je zoekwoord wil gebruiken.

Tip! Interpunctie wordt door Google niet gelezen. Dat betekent dat jij je zoekwoordencombinatie met een punt kan scheiden. Eindig een zin met het eerste deel van je zoekwoordencombinatie en begin een nieuwe zin met het laatste deel.

6. Leesbaarheid verbeteren

In de Yoast SEO plugin vind je naast een SEO-analyse ook een leesbaarheid analyse. Leesbaarheid wordt (nog) vaak gezien als een indirecte ranking factor, maar is zeker niet onbelangrijk!

Yoast leesbaarheid analyse
Yoast SEO leesbaarheid analyse

Wanneer je teksten fijn leesbaar zijn, dan is de gebruikerservaring voor je bezoekers beter. Hierdoor blijven bezoekers langer op je website, wat weer een positief effect heeft op je ranking in de zoekmachine.

Maar hoe zorg je ervoor dat je SEO content goed leesbaar is?

Tip 1 – Gebruik korte zinnen en veel witregels.

Een belangrijk kenmerk van goede SEO copywriting is het gebruik van witregels. Omdat lezen van een scherm minder prettig is voor de bezoeker, wil je dit toch zo prettig mogelijk maken.

De eerste stap is eigenlijk om lange alinea’s te vermijden. Begin regelmatig op een nieuwe regel en maak zinnen niet te lang. Als een zin over 2/3 regels loopt, kan je deze beter inkorten.

Tip 2 – Schrijf actief

Probeer van je blogpost geen essay te maken, maar probeer luchtig te schrijven. Vind je dit lastig? Doe dan net alsof je met de bezoeker praat tijdens het schrijven van je blogpost. Je zult zien dat je taalgebruik hier veel actiever door wordt en je zinnen tegelijk ook korter.

Tip 3 – Lees je blogpost hardop voor

Natuurlijk kan je jouw blogpost altijd door iemand anders laten controleren. Maar ook kan je voor jezelf heel eenvoudig controleren of je blogpost lekker leest. Het klinkt misschien wat gek, maar lees je blogpost gewoon eens hardop voor.

Grote kans dat je daarmee al de grootste fouten eruit haalt!

7. Interne links toevoegen

Voordat je de blogpost publiceert, wil je eerst een aantal interne links toevoegen. Als je dit voor al je blogposts doet, kan dit een groot verschil maken in je ranking in de zoekmachine.

Google kan met behulp van interne links, je website makkelijker indexeren. Daarnaast kan je met interne links aangeven welke pagina’s belangrijker zijn dan andere pagina’s.

Daarnaast zijn interne links ook nuttig om bezoekers langer op je website te houden.

Maar hoe plaats je interne links op de juiste manier?

Tip 1 – Plaats een link achter zoekwoorden

Plaats geen links achter woorden zoals hier, deze link en meer informatie. In plaats daarvan kan je veel beter een link plaatsen achter het zoekwoord van de blogpost waar je naartoe linkt.

Tip 2 – Plaats relevante links voor de bezoeker

Plaats niet zomaar links in je blogpost, maar zorg ervoor dat ze van meerwaarde zijn voor de bezoeker. Plaats bijvoorbeeld een link als je de bezoeker meer informatie wil bieden.

Past het niet in de context om de link te plaatsen? Dan kan je deze beter achterwege laten.

Tip 3 – Creëer link mogelijkheden tijdens het schrijven

Links achteraf plaatsen is niet altijd makkelijk. Vaak moet je de tekst dan iets wijzigen om ook het zoekwoord te kunnen linken.

Het is veel handiger om tijdens het schrijven alvast na te denken over de links die je kan plaatsen. Zo kan je de tekst meteen tijdens het schrijven aanpassen.

3 veelgestelde vragen over SEO copywriting!

Grote kans dat je toch nog steeds enkele vragen hebt over SEO copywriting. Hieronder beantwoord ik 3 veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Plaats dan een reactie!

Hoelang zijn SEO teksten?

Een ander belangrijk onderdeel van SEO copywriting is nog de lengte van je blogpost. Over het algemeen zie je dat langere blogposts beter scoren dan blogposts van minder dan 1000 woorden.

Dit komt omdat blogposts met 2000+ woorden dieper op het onderwerp ingaan. En dat kan betekenen dat de blogpost waardevoller is dan een blogpost van 600 woorden.

Wil je gevonden worden met je blogpost dan raad ik je aan om langere blogposts te schrijven. Zeker als je concurrenten dit ook doen.

Kan ik ook SEO content maken zonder zoekwoord?

Als je niet weet welke zoekwoordencombinatie je doelgroep zou gebruiken, zou je ook eerst je blogpost zonder zoekwoord kunnen plaatsen. In Google Search Console kan je dan later kijken op welke zoekwoorden je blogpost wél wordt gevonden.

Over het algemeen heeft het weinig zin om SEO content zonder goed zoekwoord te maken. In het begin heb ik dit ook gedaan, maar deze content wordt eigenlijk niet gevonden en gelezen.

Als je doel is om gevonden te worden, dan kan je niet zonder zoekwoord.

Wat als mijn content na een week nog niet op de eerste pagina staat?

Als je net een nieuwe blogpost hebt geschreven, is de kans zeer klein dat je meteen op de eerste positie in Google komt. Misschien verschijn je niet eens op de eerste pagina in Google.

Dat betekent niet dat de positie van je blogpost niet kan stijgen. Zo heb ik vaak dat een blogpost na 1 jaar opeens wel goed wordt gevonden.

Dit kan met aantal dingen te maken hebben. Denk aan meer links van externe websites. Meer interne links van nieuwe blogposts die je hebt geschreven. Of een Google update.

Wanneer je domein autoriteit sterker wordt, kan ook de positie van je oude blogposts veranderen. Werk dus continu aan het verbeteren van je website!

Vragen over deze blogpost?

Je mag mij altijd een mailtje sturen met je vraag!

Gerelateerde berichten

Zoekwoordplanner, een goede vervanging

Hoe werkt een zoekwoordplanner? En welke gebruik je dan?

Starten met bloggen strategie
Strategie

Starten met bloggen? Deze strategie raad ik je aan!

Vrouw met Writer's Block
Strategie

Waarom het niet lukt om ≥ 1 blog per maand te schrijven