Blogposts optimaliseren voor zoekmachines? Dat doe je met de WordPress SEO Yoast plugin! Deze handige plugin is al erg bekend bij bloggers en niet voor niets. De plugin is onder andere een handige controle voor als jij wilt dat je blogposts goed worden gevonden. Toch beschikt deze plugin over veel meer functies, die vaak door de blogger worden vergeten. Erg jammer, want ook deze WordPress SEO plugin instellingen zorgen voor een betere indexering en verhogen de kans op een hogere plaats in de zoekmachines.
Waarom de SEO Yoast plugin?
Wanneer je serieus bezig bent met bloggen, is het belangrijk om je te verdiepen in een aantal handige en belangrijke onderwerpen. Meer kennis over WordPress is nooit verkeerd en SEO is eigenlijk iets wat je niet mag vergeten. Door je blog te optimaliseren voor zoekmachines zorg je voor dagelijkse bezoekers, zelfs als je geen blogpost hebt geplaatst.
Er zijn meerdere WordPress SEO plugins, maar de plugin van Yoast is toch echt een aanrader. Gratis, eenvoudig te gebruiken en alle SEO functies die je nodig hebt. Gebruik je geen SEO plugin, dan is het niet mogelijk om je blog te optimaliseren en de kans is dan ook groot dat je blog fout door Google wordt geïndexeerd.
In het artikel over WordPress plugins heb ik al uitgelegd hoe je een plugin moet installeren. Doorloop deze stappen als je de SEO Yoast plugin nog niet hebt geïnstalleerd.
SEO dashboard
Na de activering zal er links in het menu een tabje met SEO verschijnen. Op de eerste pagina zijn een aantal algemene zaken te vinden. Alle belangrijke instellingen worden in deze blogpost besproken. Voor meer informatie raad ik je aan om de rondleiding te volgen.
De minimum WordPress SEO plugin instellingen
Welke pagina’s wel en niet indexeren?
Bij “Titels & meta’s” kan niet alleen de titel en de meta description voor de homepage worden aangepast, maar ook kan je zelf aangeven welke pagina’s wél en niet moeten worden geïndexeerd. Geef je dit zelf niet aan, dan indexeert Google ALLE pagina’s, blogposts en archieven. Zelf heb ik ervoor gekozen om media niet te indexeren en ook tags en notatie niet, maar de categorieën wel. In jouw geval kan het aantal archieven nog verschillen van het gekozen template en de plugins die je hebt geïnstalleerd. Zo kunnen er bij berichttypes en taxonomieën veel meer archieven staan, die je beter niet kan laten indexeren.
Heb jij voor je categorieën geen unieke tekst geschreven en ziet de pagina er hetzelfde uit als de homepage? Dan raad ik je aan om de categoriepagina niet te laten indexeren. De kans is klein dat de pagina wordt gevonden en daarnaast kan Google je “bestraffen”, omdat deze pagina’s gezien kunnen worden als duplicate content. Wel indexeren? Zorg dan voor goede categoriepagina’s.
Bij Titles & meta’s is het ook nog belangrijk om bij “overige” het bovenste punt aan te vinken (geen index van subpagina’s van archieven). Alleen de eerste pagina van bijvoorbeeld de categorieën of de homepage is interessant en pagina 2,3,4 wil je liever niet indexeren.
XML sitemaps
Bij XML sitemaps kan je zien hoe de blogpagina’s worden geïndexeerd. Een belangrijk onderdeel van de SEO plugin instellingen, die je zeker niet moet negeren. Een XML-sitemap zorgt ervoor dat Google weet welke pagina’s er zijn en hoe de website structuur in elkaar zit. Niet alleen worden je pagina’s hierdoor beter geïndexeerd, maar ook sneller. Net als bij de Titles & meta’s sectie kan je hier opgeven welke pagina’s en archieven wel of niet moeten worden opgenomen.
Sociaal
De laatste update van de plugin heeft ervoor gezorgd dat er nog meer mogelijkheden zijn om de social media instellingen aan te passen. Op de eerste pagina kan je al je social media profielen invullen, waarmee je gekoppeld wil worden. Let op! Kies alleen voor relevante profielen, die je regelmatig update. Daarnaast zijn er meer instellingen voor de 4 grote social media profielen: Facebook, Twitter, Pinterest en Google+ beschikbaar. Zo kan je de Facebook pagina van je blog koppelen, instellen welke foto/tekst wordt getoond bij de homepagelink van je blog of Twitter cards inschakelen.
Per blogpost kan je ook de instellingen voor Facebook en Twitter aanpassen. Zo kan je voor elke blogpost een titel, een beschrijving en een foto toevoegen.
Breadcrumbs
Bij geavanceerd is het mogelijk om de kruimpelpad instellingen aan te passen. Deze functie geeft de structuur van jouw blog weer. Zonder weet Google niet hoe jouw website in elkaar zit, wat resulteert in een lagere positie. Ook voor je bezoeker is de kruimpelpad handig. Hierdoor kan hij makkelijk terug naar een voorliggende pagina.
<?php if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) { yoast_breadcrumb('<p id="breadcrumbs">','</p>'); } ?>
Om ervoor te zorgen dat de breadcrumbs ook werken, moet de bovenstaande code aan je thema worden toegevoegd. Plak deze code in het header.php bestand, vlak beneden de header. Werkt dit niet, dan kan het zijn dat je de breadcrumb apart moet toevoegen aan elk pagina/post/archief template. Hierdoor moet je dus meerdere PHP bestanden wijzigen. Probeer dit bij verschillende pagina’s uit en kijk wat het beste werkt.
Zitten er ook al breadcrumbs in jouw eigen thema? Schakel deze dan uit. Je hebt maar één kruimelpad functie nodig.
Je blog laten indexeren
Heb jij in het begin ervoor gekozen om je website nog niet te laten indexeren, vergeet dan niet deze instelling uit te zetten. Het zou jammer zijn als je door een domme fout niet in de zoekmachines verschijnt ;).
Gebruik jij de SEO plugin al en gebruik jij ook de andere functies en mogelijkheden die de plugint biedt?
Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 08/10/2017