7 veelgemaakte blog fouten die je beter kan voorkomen!

Mensen maken fouten. Waarschijnlijk vertel ik je niets nieuws, maar vaak vergeten lezers dat bloggers ook maar mensen zijn. Bezoekers hebben verwachtingen en soms plaatsen ze vervelende reacties. Dan heb je 2 opties: stoppen met dat wat je het liefste doet (bloggen) of zorgen dat je blog nog veel beter wordt. Ga de uitdaging aan en voorkom alvast de volgende 7 blog fouten!

Blog fouten zijn er om van te leren!

Niemand is perfect en iedereen schrijft blogposts op zijn of haar eigen manier. Dit is goed, want er zijn al genoeg andere blogs. Wees jezelf, probeer dingen uit en kijk wat werkt. Toch kan je wat tijd en frustratie besparen door van te voren een aantal tips te krijgen. In dit artikel bespreek ik 7 veelgemaakte blog fouten, maar deze lijst zou natuurlijk veel langer kunnen zijn. Ontdek het bloggen stap voor stap en leer van de fouten die je tijdens je blogreis maakt.

1. Geen duidelijk blog onderwerp kiezen

Voor Superblogger ben ik al meerdere keren een blog gestart. Het duurde lang voordat ik een naam en een template gekozen had, maar toen alles klaar stond, was ik klaar om te schrijven. Helaas ben ik bij deze blogs meerdere keren de fout in gegaan. Ik wist namelijk niet WAAR ik over wilde schrijven. Net als veel andere Nederlandse bloggers, besloot ik dus om over van alles en nog wat te schrijven, maar helaas werkt dit niet (voor mij). Alles leek leuk, maar bij alles twijfelde ik of het wel op mijn blog zou passen. Nu ik schrijf over bloggen, heb ik hier geen last meer van! Ideeën stromen binnen en ik heb super veel zin om aan mijn blog te werken. Wil je dus een blog beginnen, kies dan altijd een duidelijk onderwerp!

2. Je focus richten op de template en niet op het bloggen zelf

Een mooi en overzichtelijk blogdesign is belangrijk, maar hou je niet alleen daarmee bezig. Een blog draait om de inhoud en zonder goede content zal je blog nooit op gang komen. Goede content schrijven kost veel tijd, dus begin zo snel mogelijk met het schrijven van je killer blogpost! Later, wanneer je meerdere artikelen geschreven hebt, kan je altijd nog overstappen naar een ander WordPress thema.

3. Te weinig tijd besteden aan je blogpost

Blog fout: Bloggen kost tijdIn punt 2 schreef ik het al: een goede blog, bevat goede content. Wil je graag iedere dag iets op je blog plaatsen, maar heb je hier geen tijd voor? Doe dit dan ook niet! Kwaliteit gaat boven kwantiteit, dus door snel even een blogpost te schrijven, zal je bezoekers verliezen. Denk na over wat je wilt schrijven en besteed genoeg tijd aan een goede blogpost. O ja en vergeet ook niet je blogpost te controleren voordat je op publiceren klikt. Spelfouten, te grote afbeeldingen en dode links zijn vervelend en geven een onprofessioneel beeld van jou en je blog.

4. Bedenken waar je over gaat schrijven en het uiteindelijk niet doen

Dit is een van de blog fouten die ik ook vaak heb gemaakt. Ik plande mijn blogpost netjes in, maar uiteindelijk kwam er niets van. Ik vond het onderwerp niet meer interessant genoeg of had geen zin meer om erover te schrijven. Het resultaat? Weer een hele week geen blogpost geplaatst. Heb je zin om te schrijven? Begin dan ook meteen! Na een korte brainstorm sessie, heb je een voorlopige titel bedacht en kan je beginnen met je nieuwe artikel.

5. Het bloggen niet serieus nemen

Bloggen is hard werken! Mensen die roepen dat het alleen maar leuk stukjes schrijven is, moeten dus zelf maar eens een blog beginnen. Naast het schrijven van artikelen, moet je ze promoten op social media, reageer je op de reacties die je krijgt, lees je andere blogs waar je ook meteen even reageert en constant ben je bezig met het bedenken van nieuwe ideeën. Begin dus alleen maar als je het echt leuk vindt en neem het serieus.

6. Artikelen niet optimaliseren voor zoekmachines

Blog fout: Zoekmachine optimalisatieNummer 6 is één van de blog fouten, die helaas nog vaak voorkomt. De woorden zoekmachine optimalisatie en SEO komen vaak voorbij, maar toch zie ik vaak korte titels, geen opmaak en weinig tekst. Misschien komen veel bezoekers direct of via Facebook op je website, maar om echt groter te worden is het belangrijk dat je blog ook hoog in zoekmachines verschijnt. Geen idee hoe je dit moet doen? In de mini cursus bloggen zitten 2 artikelen die over SEO gaan.

7. In je eigen besloten blog kring blijven

De laatste blog fout alweer, maar zeker niet de minst belangrijke. Wil je als blogger meer lezers of reacties krijgen, dan moet je toch echt uit je comfort zone stappen. Lezers komen niet vanzelf, dus JIJ moet ze naar je website trekken. Vertel iedereen dat je een blog hebt. Aan vrienden, familie en kennissen, deel het op social media, word lid van Facebook groepen en vergeet vooral niet te reageren op andere blogs. Maar let op! Reageer alleen als je het inspirerend of interessant vond en niet voor de reacties. Voeg iets toe en doe je best om een goede (soms kritische) reactie te plaatsen.

Welke blog fouten heb jij al gemaakt in je blog carrière?

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 08/11/2022