Consistentie is belangrijk als je een blog hebt. Je wilt namelijk niet dat elke pagina er anders uitziet en je lezers je blog dus niet direct kunnen herkennen. Naast je logo, lettertype en kleuren zijn er nog meer elementen die “uniek” kunnen zijn voor jouw blog. Een style guide (of huisstijlhandboek) kan je helpen om je design consequent te gebruiken, zowel online als offline. Wil jij weten wat een style guide is en wat de voordelen voor je blog zijn? Lees dan snel deze blogpost!
Wat is een (online) style guide?
Een online style guide is een onderdeel van een complete style guide en is met name bedoeld voor webdesigners. Verschillende design elementen worden in een style guide verzameld, zodat het vervolgens voor elke webdesigner duidelijk is hoe het merk online moet worden vertaald. Een style guide wordt dus vaak gebruikt als verschillende mensen aan de website werken. Maar een style guide is niet alleen handig voor webdesigners. Ook bloggers kunnen een style guide goed gebruiken.
Ben jij benieuwd hoe een style guide/huisstijlhandboek eruit kan zien? Bekijk dan eens het huisstijlhandboek van het Nederlands Film Festival!
Hoe je als blogger een style guide kan gebruiken!
In deze blogpost bespreek ik 2 manieren hoe je een style guide voor je blog kan gebruiken.
Een blog met meerdere bloggers
Als blogger is het belangrijk dat het design van je blog wordt nageleefd, ook als er meerdere mensen voor je blog schrijven. Je zou ervoor kunnen kiezen om elke blogpost zelf te plaatsen, maar het is net zo makkelijk als iedereen zijn eigen blogposts kan publiceren. Een style guide kan ervoor zorgen dat elke blogger dezelfde design regels gebruikt. In zo’n style guide kan dan bijvoorbeeld staan:
- hoe groot de afbeelding aan het begin van een blogpost moet zijn;
- of de afbeelding voor of na de inleiding moet worden geplaatst;
- hoe lang een inleiding ongeveer moet zijn;
- hoe groot de eventuele afbeeldingen moeten zijn;
- hoe de andere afbeelding moeten worden geplaatst (rechts-uitgelijnd, over de hele breedte etc.);
- of de laatste zin/call-to-action als quote of vetgedrukt moet worden weergegeven
- (en meer).
Een style guide zorgt dus voor consistentie en bespaart je extra werk. Houden je mede-bloggers zich niet aan jouw design, dan moet elke blog nog worden aangepast voordat je deze kan publiceren. Een style guide is dan de oplossing. De tijd die je overhoudt kan je vervolgens weer gebruiken voor het schrijven van nog meer goede blogposts! Uiteraard kan je een style guide ook gebruiken voor het opmaken van een e-mail nieuwsbrief.
Stijlregels voor je social media afbeeldingen
Ook als je alleen blogt, kan je een style guide goed gebruiken. Zelf gebruik ik een style guide als ik een nieuwe afbeelding voor mijn blog maak. Niet al mijn afbeeldingen zijn hetzelfde, maar vaak kijk ik wel even welke kleuren of lettertypes ik ook al weer voor mijn blog gebruik. Voor mij is een style guide dus één pagina waarop alle belangrijke informatie over mijn design wordt weergegeven. Hierdoor kan ik snel een nieuwe afbeelding voor mijn blog ontwerpen.
Zeker als je meer dan één blog hebt, is het een aanrader om voor elke blog een eigen style guide te maken. Wanneer je iets over je design moeten weten, heb je het namelijk zo bij de hand.
SuperBlogger’s style guide
De style guide die ik voor SuperBlogger hebt gemaakt bestaat uit de volgende elementen:
- Kleuren: de kleuren die ik voor je mijn heb gebruikt (wit, rood, groen en grijs). Inclusief de kleurencodes, zodat ik deze makkelijk kan gebruiken.
- Typography: lettertypes die ik hebt gebruikt voor mijn blog. Hierdoor hoef ik niet telkens in de code te kijken als ik ze nodig heb.
- Afmetingen voor (social media) afbeeldingen: bijvoorbeeld de afmeting voor de foto die bovenaan mijn blogpost verschijnt of de afbeeldingen voor social media.
Uiteraard kan je nog veel meer elementen aan je style guide toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan iconen, buttons of afbeeldingen.
Ben je benieuwd naar de style guide die ik gebruik voor SuperBlogger? Klik dan op de afbeelding hieronder. Deze style guide heb ik in de buurt van mijn computer liggen als ik bijvoorbeeld een nieuwe blogpost plaats.
Heb je al een style guide voor je blog? Gebruik je deze voor je afbeeldingen of omdat je met meerdere bloggers schrijft? Deel hieronder uit welke elementen je style guide bestaat!
Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 07/10/2017