Social media tips die elke blogger kan gebruiken!

Deze blogpost is het zevende deel van de minicursus bloggen! Heb je het vorige deel over de WordPress SEO plugin gemist? Bekijk het artikel dan zo snel mogelijk!

Social media gebruiken voor je blog lijkt erg eenvoudig. Waarschijnlijk deel je regelmatig je blogposts op Facebook of Twitter, verzamel je plaatjes op Pinterest en maak je foto’s voor op Instagram. Je krijgt steeds meer volgers, maar toch heb je het gevoel dat er geen connectie is. Je gaat verder waar je mee bezig bent en langzamerhand haken volgers af of krijgen je berichten niet meer te zien. Stop nu het nog kan en bedenk een goede social media strategie met deze social media tips!

Wat is jouw social media doel?

Misschien ben je al begonnen, maar misschien ook wel helemaal niet. Bedenk van te voren (of dus nu nog): “wat wil ik bereiken met mijn acties op social media”? Waarschijnlijk is je antwoord: “bezoekers die terugkomen, wanneer ik een nieuw artikel plaats”. Heb je al een tijdje geen nieuwe blogpost geplaatst, dan zal het behoorlijk stil worden op social media. Denk dus altijd een stapje verder! Kom erachter wie jij bent en wie jouw volgers zijn. Leer ze kennen op social media, help ze, laat ze weten wie jij bent en waarom ze altijd bij jou moeten zijn. Hierdoor zal jouw social media kanaal ook waardevol zijn, wanneer je al een week geen artikel geplaatst hebt. Je blog is niet het enige wat centraal staat in je social media strategie.

Wie is je doelgroep en wat willen zij weten?

Door een social media kanaal voor je blog te onderhouden, leer je dus onder andere je bezoekers kennen. Natuurlijk gebeurt dat niet van vandaag op morgen, dus wat doe je dan om je volgers te bereiken? Bedenk eens wie je doelgroep is! Misschien komt dit niet overeen met je “echte” lezers, maar het is voor jou dan wel makkelijker om posts te bedenken. Zijn het meisjes, jongens, bloggers, mama’s, hoe oud zijn ze en volgen ze je blog wel? Het kan namelijk ook zijn, dat ze alleen je social media profiel interessant vinden.

Social media tips voor als je al een aantal volgers hebt!

Je hebt nu een aantal volgers en je wilt natuurlijk niet dat zij zomaar weg gaan, omdat jij niets op je social media profiel zet. Dus wat doe je dan? Dan ga je brainstormen! Elk social media kanaal werkt anders, dus voor alle kanalen bedenk je andere ideeën. Je blogposts kan je delen op elk social media profiel, maar wil je meer plaatsen (echt een aanrader), dan verschilt het per social media kanaal. De social media tips voor Twitter komen in de volgende blogpost aan de beurt, maar ook de andere social networks, zullen een keer aan bod komen! Maar nu eerst: hoe brainstorm je dan?

  • Bekijk je blogposts en hou je doelgroep in je achterhoofd: waar blog je over en wat zou je kunnen gebruiken voor social media?
  • Welke vragen zou je aan je lezers kunnen stellen, die te maken hebben met je blog?
  • Heb je nog tips voor social media die je niet op je blog gedeeld hebt?
  • Wat doe je de hele dag en is dit interessant voor je lezers?
  • Zijn er quiz vragen/puzzels die je zou kunnen bedenken over jouw onderwerp
  • Wat plaatsen de andere blogs in dezelfde niche?

Schrijf dit allemaal op en maak er leuke en opvallende afbeeldingen van. Beeldmateriaal werkt namelijk veel beter op social media! Deel dus regelmatig iets anders dan je blogposts!

Het begin is altijd lastig, maar je bent niet alleen!

Volgers komen niet vanzelf, zeker niet als je ook weinig blog lezers hebt. Om op te vallen kan je reageren op andere blogs en ook zal zoekmachine optimalisatie je helpen om meer bezoekers te krijgen. Gelukkig zijn er ook nog een aantal andere makkelijkere manieren:

  • Vraag aan vrienden, familie of kennissen of ze anderen willen uitnodigen voor je social media profiel of je tweet willen retweeten
  • Deel blogposts van anderen op social media, dan zullen anderen ook sneller jouw blogposts delen
  • Vraag om shares aan je lezers
  • Word lid van Facebook groepen en deel daar je blogposts of social media profiel

Er zijn genoeg manieren om aan likes, tweets, pins of volgers te komen. Hier moet je natuurlijk wel wat voor doen en het is belangrijk dat je vol houdt! Er is ook één ding wat je beter niet kan doen. Vaak zie ik op Facebook dat bloggers social media kanalen uitwisselen, zodat iedereen ze dan kan volgen. Hier heb je helemaal niets aan! Volg wie je wilt volgen en zorg ervoor dat je zelf ook alleen relevante volgers krijgt.

Wat zijn jouw social media tips en welk social media kanaal gebruik jij het meeste voor je blog?

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 29/11/2022