SEO tip voor ervaren bloggers: ontwikkel een blogpost serie!

Hoe kies jij de onderwerpen voor je blogposts? Blog jij over de dingen die je leuk vindt, waar je op dat moment graag over wil schrijven of zit er meer achter? Zelf denk ik dat het belangrijk is om goed na te denken over je blogposts. Blog jij dus niet alleen voor jezelf, maar vooral voor je lezers? Dan is de volgende SEO tip voor jou van toepassing.

Bereik meer met een blogpost serie

In het blog artikel over de Yoast SEO plugin heb ik al uitgelegd hoe jij je blogposts makkelijk kan optimaliseren voor zoekmachines. Kleine SEO tips die nét het verschil kunnen maken. Daarnaast heb ik ook al geschreven over een zoekwoorden onderzoek. Een belangrijke stap voordat je begint met schrijven. Heb je deze 2 onderwerpen eigen gemaakt en ga je er zonder problemen mee aan de slag? Dan heb je de basis te pakken. Ben jij dan meteen de specialist? Helaas niet. Goed scoren op zoekwoorden met veel concurrentie is lastig en met één blogpost over dit onderwerp zal het niet lukken. In deze blogpost leg ik uit hoe jij je kansen kan vergroten op deze zoekwoorden, hoe jij een autoriteit kan worden met je blog en dus een hogere plaats in de zoekmachine kan halen.

SEO Tips voor een hogere ranking

1. Hoe kies je een onderwerp voor je blogpost(s)?

Als het goed is heb jij een hoofdonderwerp voor je blog. Dit kan beauty, voeding, sport, bloggen of zelfs lifestyle zijn. Brede onderwerpen waar jij veel over kan schrijven. Lifestyle is waarschijnlijk nog het breedst en daarom zal het voor deze bloggers extra lastig worden om goed te scoren op een bepaald onderwerp. Als voorbeeld wordt even gekozen voor een reisblog. Deze blogger kan schrijven over verschillende landen, culturen en bezienswaardigheden, maar ook over de reistips zelf. Wil jij bijvoorbeeld gevonden worden op backpacken (gem. maandelijkse zoekopdrachten: 2.400), dan zul je zien dat er bij Google 8.960 relevante resultaten worden weergegeven.

gevonden-resultaat-backpacken

Om beter te scoren op het zoekwoord backpacken, is het belangrijk dat je verschillende blogposts over dit onderwerp schrijft. Bijvoorbeeld:

 • Backpacken in Azië: 10 bijzondere bezienswaardigheden
 • Backpacken? Een goede voorbereiding is het halve werk
 • Wat neem jij mee als je gaat Backpacken in Australië?
 • De 10 mooiste bestemmingen voor backpackers in 2015
 • Backpack kopen? 5 handige websites met de beste backpacks

Heb jij ook zo’n algemeen zoekwoord waar je graag op gevonden wil worden? Dan is het belangrijk dat jij dit verspreidt over meerdere blogposts. Één blogpost is namelijk niet genoeg en meerdere sterke blogposts over dit onderwerp geven aan dat jij een specialist bent op dit gebied. Google ziet en waardeert dit.

Net zei ik al dat deze SEO ti[ voor lifestyle bloggers erg lastig is. Dit komt omdat de meer persoonlijke blogs vaak meerdere onderwerpen bedekken (bijvoorbeeld beauty, fashion, voeding én reizen). Onderwerpen die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. Even een voorbeeld om dit te verduidelijken. Stel een foodblogger schrijft 3 blogposts over gezonde recepten. Dit past bij het blogonderwerp (recepten/voeding) en zal daardoor kans maken op een hoge ranking. Een lifestyle blogger, die nauwelijks over eten schrijft, zal door Google echter als minder relevant worden gezien, omdat er in verhouding weinig recepten op de website worden geplaatst. De zoekmachine gebruiker is op zoek naar een recept en Google zal dan ook vooral websites met recepten tonen. Een lifestyle blogger moet dus veel blogposts over recepten hebben geschreven om met de andere foodbloggers te kunnen concurreren. Zoals je hiernaast kan zien worden er bij “gezonde recepten” vooral websites over voeding getoond.

Gevonden resultaten voor gezonde recepten

2. Synoniemen bedenken

Heb jij een subonderwerp gekozen (bijvoorbeeld backpacken), dan is het belangrijk om soortgelijke zoekopdrachten te vinden. Hiervoor kan je het artikel over het doen van een zoekwoorden onderzoek goed gebruiken. De reisblogger kan bijvoorbeeld, en je zag het misschien al in de titels, de volgende zoekwoorden gebruiken voor de verschillende blogposts:

 • Backpacken
 • Backpacken in Azië
 • Backpack kopen
 • Beste Backpacks/goedkope backpacks
 • Backpacken tips

Gebruik deze zoekwoorden ook in je andere blogposts (minder vaak natuurlijk) en zorg ook voor andere combinaties. Zo kan je bij Backpacken tips, ook gebruik maken van:

 • Tips voor backpackers
 • Tips voor wanneer je gaat backpacken
 • tips. Backpacken (eindig je zin met tips en begin een nieuwe zin met backpacken, Google zal de punt weglaten).
 • Backpack tips

3. De blogposts schrijven

Heb je bedacht hoe de blogpost eruit gaat zien, schrijf dan je killer blogpost en hou rekening met de woordvariaties die je wil gebruiken. Wil je een sterke blogpost plaatsen, dan is deze niet binnen een uurtje geschreven. De blogpost mag best langer zijn (minstens 800 woorden), als je genoeg te vertellen hebt. Vergeet niet: schrijf je een langer artikel, dan mag je het zoekwoord ook vaker gebruiken. Plaats daarnaast de blogposts niet op één dag, maar verspreid dit over enkele weken.

4. Interne links plaatsen

Heb jij een nieuw artikel geschreven, plaats dan enkele links (als dit mogelijk is) naar de oude artikelen over dit onderwerp. Zorg voor goede links, dus niet “klik hier”, maar link het zoekwoord dat je voor je artikel hebt gebruikt, bijvoorbeeld: bekijk ook de tips voor “backpacken in Azie”. Zorg er ook voor dat je per artikel varieert (backpacken in Aziatische landen, backpack tips voor Azië) en plaats binnen één artikel nooit meerdere links naar een bepaalde blogpost.

5. Verzamel blogpost schrijven

Het laatste wat je nog kan doen is een verzamel blogpost schrijven. Dit heb ik bijvoorbeeld voor de minicursus bloggen gedaan. De volgende stappen kunnen je hierbij helpen:

 1. Kies een titel die het hele onderwerp bedekt, bijvoorbeeld: Ga jij backpacken in Azië? Mijn ervaringen zullen je helpen!
 2. In deze blogpost schrijf jij een algemeen verhaal en vervolgens plaats jij een lijst met links naar de belangrijke artikelen. Bijvoorbeeld de artikelen over de bezienswaardigheden in Azië, de voorbereiding, algemene backpack tips voor in Azië, een dagboek van je reis, waar je kan eten etc.
 3. Zoek een goede afbeelding voor je blogpost
 4. PROMOOT, PROMOOT, PROMOOT

Voor deze blogpost heb ik het onderwerp Azië gekozen en niet backpacken in het algemeen. Een soortgelijk handleiding zou je als reisblogger namelijk ook voor Amerika en Australië kunnen maken.

Een hele handleiding met belangrijke artikelen is niet alleen goed voor je positie in de zoekmachine, maar ook voor je lezers. Hierdoor zal je blogpost sneller worden gedeeld en meer links krijgen en dit draagt natuurlijk ook weer bij aan de vindbaarheid in Google. Deze SEO tip vervult dus meerdere blogdoelen ;).

Heb jij al eens een aantal blogposts op deze manier geschreven en heeft dit gewerkt? Deel dan je ervaringen! Graag zou ik nog een aantal goede voorbeelden aan dit artikel toevoegen.

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 08/10/2017