De ultieme Pinterest handleiding voor bloggers

Pinterest is op dit moment mijn favoriete social media website. Ik kijk graag naar mooie plaatjes en volgens mij ben ik niet de enige. Het is ontzettend verslavend en minder social dan bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Je kan prima plaatjes verzamelen, zonder een gesprek te beginnen. Naast het verzamelen van plaatjes is Pinterest ook geschikt als promotiemiddel voor je blog. Met behulp van deze ultieme Pinterest handleiding voor bloggers creëer jij het perfecte profiel en zorg jij voor meer volgers en blog bezoekers.

Hoe werkt Pinterest?

Pinterest is een digitaal prikbord (zoals je waarschijnlijk al wist) waar jij de mooiste afbeeldingen kan vinden en delen. Veel mensen gebruiken Pinterest voor inspiratie, lekkere recepten of om weg te dromen bij de mooiste vakantie bestemmingen. Toch is Pinterest ook heel goed in te zetten voor je blog, maar dit kost net als veel andere dingen, veel tijd en een goede handleiding ;).

De Pinterest handleiding voor bloggers

1. Begin met een volledig Pinterest profiel

Voordat jij begint met het pinnen van plaatjes, heb jij 2 opties: een persoonlijk Pinterest profiel aanmaken of een speciaal profiel voor jouw blog starten. Mijn voorkeur gaat uit naar de eerste optie. Mensen volgen graag mensen en Pinterest is toch wat persoonlijker dan de Facebook pagina van je blog. Daarnaast hebben gebruikers de mogelijkheid om alleen de boards te volgen die zij interessant vinden. Hierdoor is het mogelijk om veel verschillende boards aan te maken voor jouw verschillende volgers. Gebruik voor jouw Pinterest profiel dus je eigen naam, een foto van jezelf en een beschrijving over wie jij bent. Vergeet niet te vermelden dat bloggen jouw passie is en verifieer de link naar jouw blog.

2. Boards aanmaken

Voordat jij mensen uit gaat nodigen om je te volgen, is het belangrijk om een aantal boards te maken. Zonder afbeeldingen, zal namelijk niemand je volgen. Jij kan bijvoorbeeld beginnen met het maken van boards die passen bij jouw blog categorieën. Schrijf je bijvoorbeeld over fitness, recepten en boeken? Maak hiervoor dan verschillende boards aan. Later kan je dit altijd nog verdelen in: sportkleding, kookboeken, gezonde recepten, makkelijke recepten etc.

Let op! Mensen vinden het leuk om te weten wie jij bent. Je hoeft dus niet alleen boards te maken die bij jouw blog passen. Laat zien wie jij bent en wat jij leuk, interessant en belangrijk vindt!

3. De eerste volgers

Je profiel is klaar, maar hoe zorg je er dan voor dat jij (meer) volgers krijgt? Ten eerste kan jij jouw Facebook vrienden uitnodigen voor Pinterest of je blog volgers vragen om jou ook op Pinterest te volgen. Daarnaast kan jij beginnen met het volgen van andere Pinterest gebruikers, zodat ze jou terugvolgen, wanneer ze jouw boards ook interessant vinden. Doe dit natuurlijk alleen om de juiste reden! Volg alleen de boards die je interessant vindt en volg geen boards om meer volgers te krijgen, zodat je ze vervolgens weer kan verwijderen.

4. Content pinnen

Inspirerende en veelzijdige Pinterest boards zullen ervoor zorgen dat jij meer volgers krijgt en meer volgers, betekent meer bezoekers. Deze goed gevulde boards krijg je natuurlijk niet vanzelf. Besteed elke dag 10/15 minuten aan het pinnen van interessante content voor jouw lezers. De volgende tips zullen je helpen:

  • Pin alleen de afbeeldingen die jij goed genoeg vindt. Pin niet om te pinnen.
  • Pin niet alleen de afbeeldingen van je eigen blog, maar ga op zoek naar interessante afbeeldingen (van bijvoorbeeld gerelateerde blogs).
  • Wil jij met een nieuwe board beginnen? Begin dan eerst met een secret board. Heb je minstens 5 afbeeldingen toegevoegd (het aantal thumbnails), maak dan je board pas zichtbaar.
  • Pas de afbeeldingen van je blog aan voordat je ze op Pinterest deelt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de gratis tool Canva. Hiermee kunnen afbeeldingen makkelijk worden aangepast.

5. Je Pinterest profiel optimaliseren

Zoals ik eerder al zei, kost het tijd om een Pinterest profiel te onderhouden. Wil jij Pinterest voor je blog inzetten, dan moet je er ook nog eens over nadenken wat jij eigenlijk doet. Alleen pinnen zal niet genoeg zijn:

  • Kies voor elk board de juiste board cover. Gebruik hiervoor een duidelijke foto, die precies weergeeft wat jouw volgers kunnen verwachten.
  • Geeft het zoekwoord weer in de titel van je board, maar kies geen standaard titel. Een onduidelijk originele titel zal echter ook niet helpen om gevonden te worden.
  • Schrijf een beschrijving voor al je boards én je (eigen) Pinterest afbeeldingen. Vermeld hierin de woorden waar mensen op zoeken.
  • Nodig mensen uit om samen voor een board te pinnen. Hierdoor bereik je ook de volgers van je medepinners.
  • Zet de 4 boards die het beste bij jouw blog passen bovenaan. Ondereen komen de boards de minder belangrijk zijn.
  • Kijk welke afbeeldingen veel likes en pins krijgen. Pin deze afbeeldingen ook.

Het belangrijkste is dat je vol blijft houden. Laat je profiel langzaam groeien en pin niet te veel in één keer. Dit kan je volgers afschrikken, waardoor ze zullen stoppen met het volgen van jouw boards.

Maak jij al gebruik van Pinterest? Deel dan je eigen tips en ervaringen. Volg daarnaast SuperBlogger op Pinterest voor de beste blog tips, schrijftips, home office inspiration (en de lekkerste chocolade recepten).

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 08/10/2017