Een goede “Over” pagina: 10 gemiste kansen

Heb jij nog geen plannen voor vandaag en staan er al blogposts ingepland? Dan zijn er nog genoeg andere dingen die jij kan doen om je blog te verbeteren. De about page van je blog updaten bijvoorbeeld. Deze kan namelijk altijd beter! Lezers zijn geïnteresseerd in de persoon achter de blog en lezers die je misschien willen volgen, zullen daarom altijd even op de over pagina kijken. Raak jij de lezer niet met deze pagina, dan laat jij mooie kansen liggen. De volgende 10 punten helpen je bij het schrijven of verbeteren van een goede over-pagina. Een kleine verbetering kan al een heel verschil maken.

1. De about pagina verstoppen

Met het eerste punt val ik maar meteen met de deur in huis. Kunnen lezers jouw over-pagina namelijk wel vinden? Een logische plek is het menu, maar soms zie ik ook wel eens dat bloggers een link plaatsen onder de foto in de sidebar. Lezers nemen niet de tijd om de over-pagina te zoeken, dus zet deze op één van deze 2 logische plekken. De beste plek is in het menu, maar soms is hiervoor geen ruimte in de template (wanneer het bijvoorbeeld mooier is als hier alleen de categorieën staan).

2. De lezer niet triggeren om verder te lezen

Hoe begin jij je over-pagina? Op een originele manier of begin je net als veel andere bloggers met: “hallo, mijn naam is…..”. Een over-pagina schrijven is niet makkelijk, maar als je er even over nadenkt kan je ook iets originelers bedenken. Stel een vraag, begin met een quote en zorg ervoor dat je de lezer nieuwsgierig maakt.

3. Alleen over jezelf schrijven

Ondanks dat het een “over” pagina heet, draait het eigenlijk niet om jou. Het doel van de over-pagina is jouw lezers informeren/overtuigen, zodat zij kunnen beslissen om jouw blog wel of niet te gaan volgen. Natuurlijk zijn zij ook benieuwd naar jou als persoon, maar eigenlijk willen zij vooral weten waar jouw blog overgaat en wat het voor hun oplevert. Speel jij hier niet op in door te vertellen welke “problemen” jij oplost, dan overtuig jij jouw lezers niet om je te gaan volgen.

4. Niet vertellen waarom je blogt

Dit punt hoort een beetje bij de vorige tip. Om lezers te overtuigen, kan jij bijvoorbeeld vertellen waarom jij eigenlijk een blog bent begonnen. Er zijn verschillende redenen om een blog te beginnen: een publiek willen bereiken, een passie delen, anderen helpen of gewoon omdat je het leuk vindt om te schrijven. Daarnaast is er misschien een oorzaak, waarom je voor een bepaald onderwerp hebt gekozen. Wanneer je jouw lezers dit verteld, weten zij ook beter waarom ze jou moeten volgen. Vaak is bloggen geen spontane keuze, maar wordt er wel degelijk over het onderwerp en het waarom nagedacht. Breng jij dit enthousiasme over aan je lezers, dan zullen zij dit ook opmerken.

Zelf vind ik bloggen een van de leukste dingen die je kan doen. Alle ins en outs van het bloggen volg ik en ik vind het geweldig om te zien hoe bloggers kunnen groeien. Graag help ik andere bloggers om meer uit hun blog te halen en ik hoop dat lezers dit ook terug kunnen zien in mijn blogposts. Anderen helpen is denk ik de beste motivatie die je kan hebben als je een blog begint. Natuurlijk draait bloggen ook wel een beetje om naamsbekendheid. Iedereen wil volgers, maar laat duidelijk zien dat het niet daarom draait.

5. De lezer niet aanspreken

Schrijf jij voor je lezers, spreek ze dan ook aan. Vooral bij de over-pagina is dit belangrijk. Hier wil de lezer jou en je blog leren kennen, dus schrijf alsof je tegen de lezer praat. Stel vragen, maak grapjes en gebruik geen passief taalgebruik. Anders is het voor de lezer niet duidelijk dat jij tegen hem of haar praat.

6. Je niet onderscheiden van andere bloggers

Soms kom ik wel eens blogs tegen die heel erg op elkaar lijken. Natuurlijk zou dit toeval kunnen zijn, maar bloggers kunnen bewust of onbewust elkaar na doen. Jammer, want er zijn genoeg manieren om je te onderscheiden van andere bloggers. Ten eerste kan je natuurlijk al beginnen met een originele over-pagina. Door jouw persoonlijke verhaal te vertellen en niet de standaard feitjes op te dreunen (leeftijd, opleiding, je favoriete eten (sushi), dat je van reizen houdt en serie verslaafd bent). Ja, veel bloggers lijken op elkaar, maar waarschijnlijk zijn er veel meer dingen die je kan vertellen.

7. Geen foto toevoegen

Lezers vinden het fijn om een gezicht bij de blogger te hebben. Plaats dus ook altijd een foto op de over-pagina, zodat de lezer kan zien hoe jij eruit ziet. Gebruik deze foto ook voor je social media profielen, zodat nieuwe lezers je makkelijk op verschillende plekken kunnen herkennen.

8. Geen links naar blogposts plaatsen

De over-pagina is ook een goede landing page die je kan gebruiken om de bezoeker verder door je website te leiden. Welke artikelen worden goed gelezen, wat zijn jouw persoonlijke favorieten etc. Intern linken zorgt er ook voor dat je pagina’s sterker worden in Google, dus ga hier slim mee om.

9. De call-to-action vergeten

Links naar andere artikelen zijn ook call to actions, je wilt immers dat lezers deze berichten gaan lezen, maar vergeet ook de social media profielen niet. Plaats de verschillende mogelijkheden om je blog te volgen onderaan de pagina. Wanneer lezers je blog interessant vinden, zullen zij hier zeker op klikken. Het zou jammer zijn dat je deze profielen dan vergeet.

10. Niet optimaliseren voor zoekmachines

Wil jij dat lezers je makkelijk kunnen vinden? Optimaliseer de over-pagina dan op jouw naam. Soms googel ik wel eens de naam van een blogger, die ik ben tegengekomen in een bepaalde Facebook groep voor bloggers. Hij of zij heeft een interessante vraag gesteld en ik ben benieuwd welke blog bij deze blogger hoort. Helaas heeft deze blogger dan de link van zijn blog niet op Facebook vermeld en bij vragen in Facebook-groepen voor bloggers is het tegenwoordig niet meer toegestaan om je blog te vermelden. Bij goede vragen ben ik toch nieuwsgierig en ga ik via Google op zoek naar de blog van deze blogger. Ook dit lukt vaak niet en dat is erg jammer, want ik denk dat je zo aardig wat bezoekers misloopt. Maak een goede over-pagina en voeg ook een aantal keren je hele naam (voor én achternaam) toe. Niets is zo leuk als je naam googelen en zien dat je blog bovenaan staat.

Heb jij nog tips voor een goede over-pagina of kan die van jou wel een update gebruiken?

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 07/10/2017