Facebook Authorship: wat heb jij er als blogger aan?

Voor SuperBlogger is Facebook een belangrijke manier om bezoekers te bereiken. Niet alleen kunnen lezers de SuperBlogger Facebook pagina volgen om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts, maar ook ben ik actief in verschillende groepen voor bloggers. Is Facebook ook een belangrijk social media kanaal voor jouw blog, dan zal het volgende nieuwtje zeker voor jou van toepassing zijn. Facebook is namelijk gestart met Facebook Authorship, een belangrijke ontwikkeling voor journalisten, schrijvers en bloggers!

Wat is Facebook Authorship?

Ken jij Google Authorship nog? Ja? Facebook Authorship werkt eigenlijk op een soortgelijke manier. Deel jij je blogposts/artikelen op Facebook? Dan zal door Facebook Authorship, naast de url van je website, ook je persoonlijke facebook profiel of pagina bij het artikel verschijnen. Als blogger bouw je dus naamsbekendheid op en is het voor je volgers makkelijker om je te volgen.

Met name als andere Facebook gebruikers je blogposts delen, is Facebook Authorship erg voordelig. Zonder Facebook Authorship is het namelijk alleen duidelijk op welke website het bericht is geplaatst en niet wie het geschreven heeft. De lezer wordt direct doorgestuurd en zal niet snel terugkeren om de Facebook pagina van de schrijver te liken of te volgen. Ook als je schrijft voor een website met meerdere auteurs is Facebook Authorship een must. De focus wordt door Facebook Authorship gelegd op de persoon die het geschreven heeft en niet op de website zelf.

Hoe ziet Facebook Authorship eruit?

Hieronder zie je 2 voorbeelden. Mét Facebook Authorship en zonder Authorship. Klikt een lezer op de naam dan zal hij naar de gelinkte Facebook pagina worden gestuurd en niet naar de blogpost zelf.

Facebook Authorship voor WordPress blogs

Heb jij een self-hosted WordPress blog, dan kan je heel eenvoudig met een paar kleine stappen, Facebook Authorship inschakelen. Dit doe je als volgt:

  • Ga naar het dashboard van de WordPress SEO plugin (Yoast),  klik op sociaal en vervolgens op Facebook. Let op! de nieuwste versie van de plugin moet wel geïnstalleerd zijn.
  • Zorg ervoor dat het blokje “Open Graph metadata toevoegen” is aangevinkt.
  • Ga naar “gebruikers” en voeg een Facebook URL toe bij de verschillende gebruikers. Hier kan je kiezen uit het persoonlijke profiel, de Facebook pagina van de blog zelf of een persona-Facebookprofiel. De laatste kan je gebruiken als jij je als persoon wilt presenteren, maar niet je persoonlijke profiel wilt gebruiken.

Deel je nu een bericht op Facebook, dan zal de profielnaam naast de URL verschijnen. Gebeurt dit niet direct, dan kan je Facebook een handje helpen! Dit doe je door één link van een willekeurige blogpost die je wil delen in de Facebook Debugger in te voeren. Klik op Debug en vervolgens op “fetch new scrape information”. Is het goed gegaan dan zal je zien dat er bij de Meta tags een nieuwe tag is toegevoegd:

[alert-note] <meta property=”article:author” content=”gekozen facebook url” /> [/alert-note]

Onderaan de pagina zie je dan hoe je blogpost er voortaan uit zal zien als deze wordt gedeeld. Werkt het niet en is de nieuwe meta tag niet zichtbaar? Bij mij duurde het ook even voordat het werkte.

Wat je moet weten als jij je persoonlijke profiel wil koppelen

Veel bloggers maken een extra Facebook pagina aan voor hun blog, omdat zij geen Facebook vrienden willen worden met hun lezers. Door de volgende instelling is dit echter geen probleem meer. In plaats van vrienden te worden, kunnen lezers de publieke berichten, die jij op je persoonlijke profiel plaatst, volgen. Dit kan je op de volgende manier instellen:

  • Klik op instellingen > volgers.
  • Als het goed is staat de instelling “who can follow me” op vrienden. Deze instelling pas je aan door vrienden te veranderen naar iedereen.

Voortaan is het voor iedereen mogelijk om je te volgen. Je moet er dus op letten dat je de persoonlijke berichten alleen met vrienden deelt en blog gerelateerde zaken met iedereen. Schakel jij deze instelling niet in? Dan zal het voor lezers niet mogelijk zijn om je te volgen en er zal dus ook geen link achter je naam worden geplaatst.

Let op! Heb je de instellingen aangepast, dan zullen er meer “opties” verschijnen. Onder andere de mogelijkheid om een volg button voor je persoonlijk Facebook profiel aan je website toe te voegen.

Wat vind jij van Facebook Authorship? Ga jij voortaan (ook) je persoonlijke Facebook profiel voor je blog gebruiken?

Deze blogpost is speciaal voor jou geschreven door Sharon. Laatst bijgewerkt op: 08/10/2017